Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Genetika

Obnavljanje gena za protein raka p53 usporava širenje uznapredovalih tumora

U novoj studiji koja je objavljena 25. studenoga u časopisu Nature, MIT biolozi koji proučavaju rak, pokazuju da obnavljanje funkcije proteina p53 u miševa s rakom pluća nema nikakvog utjecaja u ranom razvoj tumora, ali vraćanje funkcije kasnije moglo bi spriječiti širenje uznapredovalih tumora po cijelom tijelu.

Istraživači koji proučavaju rak znaju još od 1980.-ih godina da p53 ima ključnu ulogu u zaštiti stanica da one ne postanu kancerogene. P53 je oštećen u oko polovice svih ljudskih tumora, a kada funkcionira ispravno, on potiskuje formiranje tumora sprečavanjem stanica s mutacijama koje potiču rak da se reproduciraju. Znajući za ključnu ulogu p53 u kontroliranju raka, znanstvenici su pokušavali razviti lijekove koji obnavljaju funkciju proteina, u nadi da će ponovo uspostaviti sposobnost za suzbijanje rasta tumora. Jedan od takvih lijekova se nalazi upravo u kliničkim ispitivanjima.

Rezultati ovog novog istraživanja sugeriraju da bi lijekovi koji obnavljaju funkciju p53 mogli pomoći u prevenciji agresivnog raka pluća da metastazira, iako oni mogu poštedjeti benigne stanice tumora koje se kasnije mogu pretvoriti u agresivne. “Čak i ako maknete maligne stanice, još uvijek imate benigne stanice koje imaju p53 s mutacijom”, kaže David Feldser, glavni autor rada i postdoktorski suradnik na David H. Koch Institute for Integrative Cancer Research na MIT-u.

Međutim, na takvim lijekovima još uvijek vrijedi raditi, jer bi oni mogli produžiti život pacijenta, kaže Feldser, koji radi u laboratoriju kojeg vodi Tyler Jacks na Koch Institute, viši autor rada. Istraživanje je financirao Howard Hughes Medical Institute. P53 je poznat po tome što kontrolira stanični ciklus, koji regulira staničnu diobu. Konkretno, protein sprječava stanicu da se ona dijeli kada je njena DNA oštećena. P53 zatim aktivira sustave popravka DNA, te ako se šteta pokaže nepopravljivom, on upućuje stanicu da počini suicid.

Bez p53, stanice se mogu nastaviti dijeliti, čak i nakon stjecanja opasnih mutacija. Na kraju, nakon što stanica akumulira dovoljno mutacija, postaje kancerogena. Biolozi koji proučavaju rak vjeruju da je kontinuirana inaktivacija p53 i drugih supresora tumora potrebna tumoru da on uznapreduje.

U novom istraživanju Nature, MIT istraživači proučavali su miševe koji su genetski modificirani kako bi razvili tumore pluća ubrzo nakon rođenja. Ti miševi također imaju inaktivni oblik gena p53, ali gen ima i genetski “prekidač” koji omogućava istraživačima da ga ponovno aktiviraju nakon što se tumor razvije. U početku, znanstvenici su aktivirali p53 u miševa koji su bili stari četiri tjedna i imali tumore poznate kao adenomi, koji su benigni. Na njihovo iznenađenje, obnavljanje p53 nije imalo nikakvog učinka na tumore. Zatim su aktivirali p53 u drugoj grupi miševa koji su skloni tumorima, ali su čekali dok miševi nisu imali 10 tjedana. U tom trenutku, njihovi su tumori uznapredovali do adenokarcinoma, malignog oblika raka. U tih miševa, aktiviranje p53 izbrisalo je maligne stanice, ali je ostavilo stanice koje nisu postale maligne.

To upućuje na to da se signalni put p53 regrutira samo kada postoji mnogo aktivnosti od drugih gena raka. U benignih tumora, nema dovoljno aktivnosti da bi se uključio p53 sustav, pa tako obnavljanje nema nikakvog utjecaja na te tumore. U malignih stanica tumora, reaktiviran p53 uklanja stanice s previše aktivnosti u signalnom putu, koji uključuje protein kinazu aktiviranu mitogenom (MAPK), koji je često pretjerano aktivan u stanicama raka, što dovodi do nekontroliranog rasta. MIT istraživači su sada u potrazi za lijekovima koji reaktiviraju mutirane oblike p53, te također planiraju proučavati da li bi tumori koji su metastazirali bili ranjivi na obnavljanje p53.

Izvor:Massachusetts Institute of Technology

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Biotehnologija

Istraživači sa Sveučilišta znanosti i tehnologije u Kini, radeći s vanjskim suradnicima, razvili su mikrorobote koji mijenjaju oblik, a koji su dizajnirani da budu...

Zdravlje i Medicina

Znanstvenici tvrde da bi tehnologija koja stoji iza cjepiva protiv COVID-19 mogla pomoći i u borbi protiv raka. Istraživači su osmislili cjepivo od dvije...

Zdravlje i Medicina

Rak dojke je najčešći tip raka koji pogađa žene diljem svijeta.

Alternativna medicina

Upotreba kanabidiola (CBD), glavnog nepsihoaktivnog spoja dobivenog iz kanabisa, u ljudskoj i veterinarskoj medicini, kontinuirano se povećavala tijekom posljednjih deset godina, usprkos nedostatku znanstvenih...

Oglašavanje