Connect with us

Znanost

Računarstvo i internet

Od rukopisa do ‘pametnih soba’ – tehnološka rješenja počinju s raspoznavanjem uzoraka

Kupiti nešto online, unijeti broj svoje kreditne kartice i mail adresu. Jednostavno. Onda ste došli na dijaloški okvir s CAPTCHA uzorkom, u potpunosti automatiziranim javnim Turingovim testom koji razdvaja računala i ljude.

Upravo tu Internet stranica nastoji potvrditi da ste čovjek, a ne neki robot spreman počiniti cyber kriminal. Vi poslušno zabilježite deformirani, vodeni izgleda slova. Neispravno. Još se jedan obris pojavljuje. Pokušate ponovo. Također netočno. Treći se obris pojavljuje. Vi se sada već počinjete premišljati o svojoj kupnji.

Venu Govindaraju, računalni znanstvenik na američkom Sveučilištu u Buffalu, koji je izmislio stroj za prepoznavanje ljudskih rukopisa, vjeruje da ovaj naporan problem iz 21. stoljeća ima izrazito starinsko rješenje: rukopis. “Ovdje u Centru za unificiranu biometriju na Sveučilištu Buffalo, mi smo jedini koji su predložili i temeljito proučili rukopis za CAPTCHA uzorak”, kaže Govindaraju. “Naše stajalište je da su ljudi dobri u čitanju rukopisa, a strojevi nisu. To ljudima dolazi prirodno. No, računalni znanstvenici obično smatraju da je rukopis beznadni slučaj, dok netko ne dođe i pokaže im da to nije tako.”

Govindaraju zna o čemu govori. Istraživanje koje su vodili on i njegovi kolege na Sveučilištu Buffalo 1990. godine pomoglo je američkoj pošti US Postal Service uspostaviti prve strojeve koji su mogli čitati adrese u rukopisu, podvig za koji su mnogi u to vrijeme – posebice u industriji – govorili da jednostavno ne može biti učinjen. Tijekom 1996., nakon godina istraživanja, ta su istraživanja sa Sveučilišta Buffalo omogućila američkoj pošti da pokrene strojno čitanje adresa u rukopisu, što je povećalo učinkovitost i uštedjelo milijune dolara svake godine. Govindaraju vjeruje da se sličan uspjeh može dogoditi s CAPTCHA uzorkom. Jedan od njegovih doktorskih studenata na Sveučilištu Buffalo je diplomirao i bio unajmljen od strane Yahoo-a na temelju svoga rada na razvoju “simuliranog” rukopisa CAPTCHA uzorka.

“Razvili smo arhivu koja može automatski generirati toliko različitih stilova rukopisa koliko god želimo”, kaže Govindaraju. Istraživanje se temelji na raspoznavanju uzoraka, potpodručju strojnog učenja u računalnoj znanosti koje se bavi razvojem sustava temeljenog na otkrivanju uzoraka u podacima. Slična su pitanja proučavali Govindaraju i njegovi kolege na Sveučilištu Buffalo u cilju razvoja tehnologija “inteligentnih soba”, što podržava i tvrtka HP Labs Innovation Research.”Smart sobe” su zatvorene sredine opremljene s osjetljivim, ali nenametljivim uređajima, kao što su mikrofoni i kamere koje mogu identificirati i pratiti pokrete i geste ispitanika za široki spektar primjene, od pružanja dodatnog nadzora u objektima za uzdržavanje starijih osoba ili invalida do sigurnosnog nadzora uredskih radnih mjesta i maloprodajnih objekata. Na koncu, cilj im je proširiti “inteligentne sobe” po većim prostorima, kao što su trgovački centri, zrakoplovne luke i ostali transportni objekti.

Biometrija koju istraživači proučavaju za primjenu u “inteligentnim sobama” uključuju gestikulaciju rukama, kao i prepoznavanje uobičajenih izraza lica, glasa i hoda. “Ovo je sve, također, raspoznavanje uzoraka”, kaže Govindaraju, “ali umjesto slova, ovdje pokušavamo standardizirati geste. To je kao razvijanje abecede gesta pa strojevi mogu biti programirani da prepoznaju geste. Ideja je da se objekti nadziru na monitorima bez primjene tehnologije,” kaže on.

Izvor: University at Buffalo

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Računarstvo i internet

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh