Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hrvatska u znanosti

Odljev mozgova u Hrvatskoj – moderni egzodus ili cirkulacija?

Odljev mozgova javlja se kao posljedica različitih čimbenika, a jedan od najvažnijih su mogućnosti koje se mogu ostvariti u matičnoj državi.

U novije vrijeme u Hrvatskoj sve se više ne samo mladih, već i iskusnih stručnjaka odlučuje na taj pothvat. Mnogi smatraju da je primarni razlog upravo višak nezaposlenih i manjak radnih mjesta za visokoobrazovane stručnjake. Najaktualniji motivi odlaska su materijalni razlozi, tj. lakša, brža i veća zarada, zatim usavršavanje, bolji uvjeti rada, a tek onda društveni razlozi poput loše gospodarske situacije.

Godine 2007. Hrvatska je bila vodeća zemlja u Europi po broju visokoobrazovanih ljudi zaposlenih u inozemstvu. S postotkom od 29,4% zauzimali smo prvo mjesto, dok je Bosna i Hercegovina imala 28,6%, Makedonija 20,9%, a Albanija 20%. Prema Svjetskoj banci, svaki treći Hrvat s diplomom živio je van domovine.

Hrvatska ne može znati točan broj Hrvata koji su otišli – broj emigranata se ne prati, oni mogu otići i nikad ne prijaviti svoj odlazak. Studentska mobilnost je prema Institutu za razvoj obrazovanja jedan od važnijih čimbenika u odlasku mladih, no ne može se procijeniti radi li se o egzodusu ili cirkulaciji studenata. Prema podatcima UNESCO-a, koje prenosi IRO, stopa odlazne studentske mobilnosti u Hrvatskoj iznosi 4,93%, čime se Hrvatska svrstava u zemlje s iznadprosječnom stopom odlazne studentske mobilnosti. U Europi, osim Hrvatske, iznadprosječnu stopu imaju uglavnom zemlje Istočne i Jugoistočne Europe. Sve te činjenice o nezadovoljstvu u državi i mogućnostima u inozemstvu povlači pitanje skorog ulaska u Europsku uniju.

Skorašnji službeni ulazak Hrvatske u Europsku uniju kod mnogih izaziva novu nadu, ali i skepticizam. Hrvatski će se građani u narednih sedam godina bez dodatnih uvjeta moći zapošljavati u državama Europske unije koje to dopuste. Mnogi stručnjaci smatraju kako bi baš to moglo odvesti veliki broj mladih u Europu. Međutim, dobivanje posla unutar zemalja članica Europske unije nije tako lako kako se čini. Za zapošljavanje, pogotovo na mjestu koje zahtjeva određene kvalifikacije, potrebno je poznavanje stranih jezika i računalna pismenost. Usto, ta su radna mjesta otvorena za sve stanovnike Europske unije pa se i konkurentnost povećava više nego u Hrvatskoj. S obzirom da je u Hrvatskoj danas glavni motiv iseljavanja novac i loši uvjeti za rad, poboljšanja se mogu dogoditi ako se nešto želi promijeniti. Trebalo bi omogućiti kvalitetno radno okružje koje će zadržati ljude i kapital te se tako uključiti u inovacijsku utrku. Hrvatska, kao jedan primjer koji potvrđuje pravilo, ne mora u ovome vidjeti samo opasnost, no ovaj problem ne rješava samo hrvatska vlada, već i sami  hrvatski građani.

6 komentara

6 Comments

 1. Tomica Slisha

  14 prosinca, 2012 u 8:11 pm

  heh, da ima mozgova , vajda nebi bilo niti odljeva

 2. Dušan Jovanović

  14 prosinca, 2012 u 8:18 pm

  ima tu i mode svakako

 3. Vedran Brnica

  14 prosinca, 2012 u 8:20 pm

  tu možeš samo živjet na kredu, ostalo je bajka

 4. Zac Amer

  15 prosinca, 2012 u 8:33 am

  Dok naši učitelji negdje LIKUJU…vidite, vidite, kak´ mi znamo proizvesti NOVE NIKOLE TESLE, u EU opet zadovoljno TRLjAJU RUKE, JER IM OD RUKE IDE DIO @PAKLENOG PLANA@, DA SE HRVATSKU ISELI, DA BI U HRVATSKOJ MOGLI NASELITI SVOJE LJUDE! Učiteljima bi bilo pametnije, DA MAKAR NA SVOJU RUKU UČE DJECU DOMOLjUBLjU i KAKO JE MUDRO i PAMETNO ZNATI ZAOKRUŽITI PRAVOG KANDIDATA NA IZBORIMA, ili u NEDOSTATKU PRAVOG KANDIDATA, LISTIĆ PONIŠTITI! Ako ne vjerujete u ovo, vjerujte PSIHOLOZIMA i PSIHIJATRIMA koji se bave ovom tematikom! Ako ne vjerujte njima, onda vjerujte PARAPSIHOLOZIMA, koji nisu samo žuljali školske klupe, NEGO SU i TROŠILI CIPELE NA TERENU PO ČITAVOM SVIJETU, DOK NISU DOŠLI DO SVOJIH “ŽIVOTNIH DIPLOMA!” : ))

 5. Osobni trener HR.com

  15 prosinca, 2012 u 10:30 am

  Tužno 🙁 !

 6. Stanoja Mihajlovic

  15 prosinca, 2012 u 10:53 am

  I ja sam jednom bio u gostima kod -nije vazno koga i to ne znaci valda da sam ja njihov ukucanin imam ja svoju kucu i porodicu tako ni Nikolu Teslu nijste”proizveli vi Hrvati nego njegovi roditelji mislim da je opste poznato da je veliki naucnik bio SRBIN i da mu je otac bio Srbski pop tako da vam pojasnimo neke stvari ako odes u jenom u Bugarsku npr.to ne znaci da si bugarin nego samo Hrvat.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Istraživači tvrde da ova potreba za odmorom nije sveprisutna kod umjetne inteligencije.

Biljke i životinje

To se područje često smatra "domom" negativnih emocija i reakcija, poput straha od letenja ili opće anksioznosti.

Zdravlje i Medicina

Rezultati istraživanja znanstvenika dodatno naglašavaju važnost stvaranja zdravih navika u smislu vježbanja.

Tehnologija

Elon Musk tvrdi da će povezivanje mozga s kompjuterima biti jedini način da se održi korak s razvojem umjetne inteligencije.

Oglašavanje