Connect with us

Znanost

Klima

Odlomljeni ledenjak izazvao tsunami

U nedjelju 11. travnja 2010. godine, odlomio se golemi komad leda od ledenjaka na Peruanskim Andama i izazvao 20-metarske valove u jezeru službena imena „513“. Valovi su se rijekom prelili u dolinu. Jedan čovjek je poginuo.

Podivljala rijeka oštetila je i 50 domova u obližnjem gradu Carhuazu i okolnim selima. Uništeno je i postrojenje za vodoopskrbu. U strahu od novih odrona ledenjaka, vlasti su evakuirale lokalno stanovništvo. Ovakvih lomljenja ledenjaka u sljedećih 20-ak godina vjerojatno će biti još. Zbog globalnog zatopljenja tzv. “tropski ledenjaci“ u Peruu i Boliviji ubrzano se otapaju. Od 1976. površina koju pokrivaju ledenjaci u Peruu smanjila se za 22 %.

Tako je npr. 18 000 godina star ledenjak Chacaltaya u Boliviji, na kojem je bilo jedno od najviših skijališta na svijetu (na 5000 m visine), 2009. godine u potpunosti nestao. Osim kratkoročne opasnosti u vidu odrona i tsunamija, otapanje ledenjaka na Andama imat će i dugotrajne posljedice za stanovnike Anda. Za brojno stanovništvo Anda i dolina koje ih okružuju, ledenjaci su osnovni izvor pitke vode.

 

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Klima

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh