Connect with us

Znanost

Izvor: HINA, Foto: Pixabay

Klima

Odluka SAD-a mogla bi do kraja stoljeća povećati globalnu temperaturu za 0,3 stupnja

Svrha potpisivanja Pariškog sporazuma iz 2015., a to je učinilo gotovo 200 zemalja svijeta, ograničenje je globalnog zatopljenja na manje od dva Celzijeva stupnja do 2100.


Američko istupanje iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama moglo bi, do kraja stoljeća podići globalnu temperaturu na Zemlji za 0,3 stupnja Celzija, kazao je u petak dužnosnik UN-ove Svjetske meteorološke organizacije (WMO).

Voditelj Odjela za atmosferska istraživanja i zaštitu okoliša koji djeluje pri WMO-u, Deon Terblanche izjavio je da je riječ o najgorem mogućem scenariju te da je riječ o procjeni, s obzirom na to da nema klimatskih modela koji bi poslužili kao mjerilo potencijalnih posljedica odluke što ju je u četvrtak objavio američki predsjednik Donald Trump.

“Posrijedi je procjena o dodatnom povećanju temperature za 0,3 stupnja Celzija, a izravna je posljedica američkog istupanja iz sporazuma”, rekao je Terblanche na redovnom brifingu u Ženevi. “To je najgori scenarij, najgore predviđanje i vjerojatno se neće uistinu dogoditi”, kazao je.

Svrha potpisivanja Pariškog sporazuma iz 2015., a to je učinilo gotovo 200 zemalja svijeta, ograničenje je globalnog zatopljenja na manje od dva Celzijeva stupnja do 2100., uglavnom obvezivanjem na smanjenje emisije ugljičnog dioksida i ostalih toksičnih spojeva koji nastaju izgaranjem fosilnih goriva.

UN- je Trumpovu odluku nazvao “velikim razočaranjem za globalne napore da se smanji emisija stakleničkih plinova i unaprijedi globalna sigurnost”.

Na pitanje je li Trump u bio u pravu kad je kazao da će SAD i dalje biti najosvještenija zemlja u svijetu kada je okoliš u pitanju, Terblanche je kazao da je njegova odluka kompleksna te da će trebati još vremena za njezinu analizu.

“Na osobnoj smo razini zabrinuti, no kao organizacija ne toliko. Svakodnevno vrlo tijesno surađujemo s američkim znanstvenicima na svim razinama. Među njima ima puno vodećih svjetskih stručnjaka”, odgovorio je.

Znanstvenici su prije dvije godine upozorili da se već povećanjem temperature za jedan stupanj Celzijev posljedice zagrijavanja planeta već itekako osjećaju: suše, poplave, razorni cikloni i tornada te nestanak koraljnih grebena.

No +2 stupnja Celzijeva posebno će se odraziti na razinu oceana i njihovo zakiseljavanje, što je za brojne otočne države pitanje opstanka.

14 komentara

14 Comments

 1. Krmpotić Zoran

  lipanj 3, 2017 kod 3:07 pm

  a možda je sunce na vrhuncu ciklusa, izađite iz vaših ciber pećina pa osjetite kako već sad prži, možda vam dođe iz guzice u glavu pa je počnete koristiti za razmišljanje umjesto da ponavljate ko papagaji ono što čujete na vjestima.

  • Mihael Šuvak

   lipanj 3, 2017 kod 5:12 pm

   kojeg to ciklusa? menstruacijskog? Pa i treba da prži šesti je mjesec. Negdje prži više negdje manje. Sve je to normalno, ljudi se još nisu priviknuli na visoke temperature. A te priče o globalnom zagrijavanju su za malu djecu.

  • Petar Židić

   lipanj 3, 2017 kod 5:17 pm

   Mihael Šuvak Kaže istaknuti stručnjak za meteorologiju, doktorirao na “Sveučilištu Sjever” i u slobodno vrijeme radi u Tobacco Shopu..

  • Mihael Šuvak

   lipanj 3, 2017 kod 7:41 pm

   Baš me zanima kakav se stručnjak krije iza fejk profila. 😀 Daj stavi svoju masnu sliku iz svoje mišje rupe u kojoj si voditelj odjela pedofilije. Pa nemoj me zezat da ti ostavljaš tak glupe komentare xD Bio bi sretan da si napisao nešto pametno. Ovakve frajerske fore s ponižavanjem na temelju obrazovanja i posla su mi za plakanje. Daj malo mozak uključi i nađi si posao. Nađi bilo kakav posao, nemoj se bavit time čime se baviš. Nema sreće od toga 😀

  • Petar Židić

   lipanj 4, 2017 kod 2:20 pm

   Ti sam sebe ponižavaš sa svojim glupim komentarima 😀

  • Krmpotić Zoran

   lipanj 4, 2017 kod 3:40 pm

   alo momci odite se svadit negdi drugdi

  • Dino Alberini

   lipanj 5, 2017 kod 3:20 pm

   Možda da pitaš nekog klimatologa? Oni ti se kuže u te stvari

 2. Admir Mustafić

  lipanj 3, 2017 kod 3:59 pm

  Znate sta, ako amerima nije stalo, zasto bi se mi oko toga mucili…

 3. Duško Stojić

  lipanj 3, 2017 kod 7:23 pm

  Ko još vjeruje u te gluposti

 4. Zorica Visković

  lipanj 4, 2017 kod 7:40 am

  globalno zatupljenje u korist bankstera i elita

  • Dino Alberini

   lipanj 5, 2017 kod 2:12 pm

   A ovo tvoje u korist naftnih magnata. Gdje ti je logika?

 5. Josip Žaper

  lipanj 4, 2017 kod 1:52 pm

  Trebali bih otpočeti selidbu u neku drugu orbitu i pustiti vrijeme da se ova oporavi od tzv. H.sapiensa!

 6. Matic Robert

  lipanj 4, 2017 kod 3:46 pm

  i to me zaboli

 7. Mišel Margotić

  lipanj 5, 2017 kod 5:26 pm

  A kaj s Kinom???
  Zagađuje tisuću puta više nego svi ostali ali nema veze, jeftinije je. Made i china

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Klima

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh