Connect with us

Znanost

Određen zdravstveni rizik nanovlakana

Nanotehnologija

Određen zdravstveni rizik nanovlakana

Zahvaljujući novom istraživanju zdravstveni rizici za ljude koji rade sa sitnim nanovlaknima u prerađivačkoj industriji mogao bi biti smanjen. Nanovlakna se koriste za jačanje raznih predmeta, od teniskih reketa do avionskih krila, a novo je istraživanje u središtu interesa imalo dužinu pri kojoj ova vlakna postaju štetna za pluća.

“Postoji zabrinutost da nove vrste nanovlakana mogu predstavljati opasnost jer imaju oblik sličan azbestu,” problem definira Ken Donaldson, profesor respiratorne toksikologije na britanskom sveučilištu University of Edinburgh.
Nanovlakna mogu biti izrađena od različitih materijala, uključujući ugljik, a manja su oko tisuću puta od širine ljudske kose te mogu dospjeti u pluća kada se udahnu. To može dovesti do raka pod nazivom mezoteliom, za koji je poznato da nastaje udisanjem azbestnih vlakana, koja su slična nanovlaknima.

Studija prof. Donaldsona pokazala je da na plućne stanice nisu utjecala vlakna kraća od pet tisućinki milimetra.
Međutim, dulja vlakna mogu doći do plućnih šupljina, gdje mogu zaglaviti i uzrokovati bolest.

“Znali smo da duga vlakna, u usporedbi s kraćim vlaknima, mogu uzrokovati tumore, ali do sada nismo znali točnu dužinu potrebnu da bi se to dogodilo. Poznavanje duljine preko kojih vlakna mogu izazvati bolest važno je kako bi se osiguralo da se u budućnosti proizvode sigurna vlakna, kao i da se pomognu razumjeti sadašnji rizici od azbesta i drugih vlakana,” objašnjava Ken Donaldson.

Nastavi čitati
Advertisement

Kao magistar informacijske znanosti, iz profesionalnih razloga posebno prati razvoj kako gospodarskih i znanstvenih prilika u zemlji i svijetu, tako i općih kulturnih i drugih događanja poput razvoja tehnologije i njezinog utjecaja na društvo.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Nanotehnologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh