Connect with us

Znanost

Biljke i životinje

Odrubljuje li najmanja muha na svijetu glave sitnim mravima?

Na Tajlandu je otkrivena najmanja muha na svijetu. Duga samo 0,4 milimetara, ona je 15 puta manja od obične kućne muhe i pet puta manja od voćne mušice.

Malena muha, Euryplatea nanaknihali, prva je takvog roda otkrivena u Aziji, a pripada obitelji muha (Phoridae) koje su poznate po “odrubljivanju glava” mravima.

Neke vrste muha iz obitelji Phoridae liježu jaja u tijelima mrava, a njihove larve se hrane u glavi mrava uzrokujući ponekad dekapitaciju. Zapravo, neke od tih muha koristile su se u pokušaju nadziranja populacije crvenih mrava u južnim dijelovima SAD-a.

Novi vrsta muha opisana je u srpanjskom izdanju časopisa Annals of the Entomological Society of America. Autor dr. Brian Brown s Prirodoslovnog muzeja u Los Angelesu smatra da ove muhe vjerojatno mogu odrubiti glavu nekom od najmanjih mrava na svijetu, onima čije su glave male 0,5 milimetara. Iako to još nije zamijećeno, vrlo je vjerojatno jer se zna da je jedini poznati rođak ove mušice Euryplatea eidmanni, parazit kod mrava u Ekvatorskoj Gvineji.

“Uvijek se pretpostavljalo da manje vrsta mrava ne trpe ovakve napade jer bi fizički bilo nemoguće da se muhe od 1-3 milimetara dužine razviju u njihovim relativno malim glavama”, rekao je on. “Međutim, ovdje smo pokazali da čak i najmanji mravi domaćini u sustavu domaćin-parazit ne mogu izbjeći parazitizmu”.

Kao magistar informacijske znanosti, iz profesionalnih razloga posebno prati razvoj kako gospodarskih i znanstvenih prilika u zemlji i svijetu, tako i općih kulturnih i drugih događanja poput razvoja tehnologije i njezinog utjecaja na društvo.

6 komentara

6 Comments

 1. David Supertramp

  srpanj 4, 2012 kod 7:07 pm

  damn

 2. Zerina Ibrakic

  srpanj 4, 2012 kod 7:11 pm

  Bra´o muho.

 3. Vedran Govorušić

  srpanj 4, 2012 kod 7:14 pm

  u gunji otkrivena najmanja krava na svijetu duga dva a velika dva metra

 4. Branislav Mihaljev

  srpanj 4, 2012 kod 7:40 pm

  Cenim da je odgovor na pitanje naslova članka – ne?

 5. Matija Putče Putak

  srpanj 4, 2012 kod 9:33 pm

  Kak otkrijes takvu muhu?

 6. ivan

  srpanj 6, 2012 kod 11:19 am

  Otkriješ je kad ti otpadne glava.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Na Vrh