Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astronomija

Oko crne rupe u Mliječnoj stazi nalazi se snažno magnetno polje

Astronomi su obavili važna mjerenja magnetnog polja koje zrači iz kovitlajućeg diska materijala koji okružuje crnu rupu, središte naše galaksije. Mjerenja koja su omogućila promatranje nedavno otkrivenog pulsara, pružila su novi moćan alat za proučavanje tog misterioznog područja u srcu naše Mliječne staze.

magnetsko-polje

Kao i kod većine galaksija, njeno središte krije supermasivnu crnu rupu, na udaljenosti od 26 000 svjetlosnih godina od Zemlje. Ona je oko 4 milijuna puta masivnija od Sunca. Crne rupe, čija je koncentracija mase toliko gusta da im ni svjetlost ne može umaknuti, mogu povući različite tvari iz svoje okoline koje oko crne rupe stvaraju užareni disk kovitlajuće mase. Takvi diskovi ne privlače sebi samo materiju, već i magnetno polje povezano sa njom. To utječe na formiranje divovskog uvijajućeg magnetnog polja za koje se pretpostavlja da, osim što privlači materiju u rupu, jedan njezin dio usmjerava prema polovima polja gdje dospijevaju velikom brzinom.

Područje oko crne rupe skriveno je od vidljive svjetlosti zbog plinova i prašine, a to egzotično, ekstremno okruženje još uvijek je nepoznanica za astronome. Magnetno polje u središtu važna je komponenta koja ima utjecaj i na druge fenomene.

Prva poveznica sa mjerenjem magnetnog polja u blizini crne rupe pristigla je u travnju kad je NASA-in satelit Swift detektirao X-zračenje u blizini centra Mliječne staze. Promatrači su ubrzo utvrdili da X-zrake dolaze u obliku pravilnih impulsa. Promatranja radioteleskopa u Njemačkoj, Francuskoj i SAD-u utvrdila su ujednačenost tih impulsa. Astronomi su zaključili da je objekt nazvan PSR J1745-2900, tj. magnetar, neutronska zvijezda sa izuzetno jakim magnetnim poljem.

To je pulsar koji je pronađen dosad najbliže središtu crne rupe – manje od pola svjetlosne godine. Analiza radijskih valova koji dopiru iz pulsara pokazuje da oni prolaze kroz dramatično obrtanje, jer putuju od pulsara prema Zemlji. Takav obrat, zvan Faradayeva rotacija, pojavljuje se kad valovi prolaze kroz nabijene čestice plina unutar magnetnog polja.

Taj nabijeni plin nalazi se točno na pola puta između Zemlje i pulsara, na udaljenosti od 150 svjetlosnih godina. Mjerenjem okretanja valova u nabijenim česticama plina omogućeno je izračunavanje jakosti magnetnog polja. Magnetno polje važan je čimbenik u okruženju crne rupe i utječe na protok i regulaciju protoka materije prema njenom središtu.

“Imali smo sreće što nam je poravnanje plina i pulsara tako blizu crne rupe omogućilo korištenje vrijednog alata za razumijevanje ovog okruženja, tako teškog za proučavanje”, rekao je Paul Demorest sa Državnog radio-astronomskog opservatorija u New Mexicu.

Izmjerena jakost magnetnog polja na pretpostavljenoj udaljenosti oblaka plina od crne rupe bila je očekivana i utemeljena na intenzitetu X-zračenja i radio valova koji dolaze iz područja najbližeg crnoj rupi. Mjerenja pokazuju da magnetno polje nije turbulentno već dobro uređeno.

“Što se više približavate crnoj rupi i disku koji je okružuje, magnetno polje trebalo bi postajati sve jače”, kaže Demorest. “Naša mjerenja pokazuju da je jakost polja onakva kakvu smo i očekivali na pretpostavljenoj udaljenosti oblaka plina od crne rupe.”

Znanstvenici planiraju nastavak promatranja PSR J1745-2900 jer očekuju detektiranje promjena u kretanju u orbiti oko crne rupe. To će omogućiti dodatna mjerenja jakosti magnetnog polja u različitim oblacima plina. Također očekuju i nadaju se da će pronaći još pulsara pomoću čega će, korištenjem iste tehnike, napraviti detaljnu kartu magnetnog polja u blizini crne rupe.

Izvor: Phys

5 komentara

5 Comments

 1. Adil Podgorčević

  15 kolovoza, 2013 u 6:49 pm

 2. Djordje Dragic

  15 kolovoza, 2013 u 7:28 pm

  Poslao sam vam u inbox nova istrazivanja… sveze vesti.. mogli biste prevesti i objaviti… tice se crnih rupa i jako je zanimljivo 🙂

 3. Thomas Jefferson-Croatia

  15 kolovoza, 2013 u 7:29 pm

  previše graha, pa zrači 😛

 4. Ivana Audrey

  15 kolovoza, 2013 u 7:35 pm

  bazinga 🙂

 5. Lorena Pataj

  16 kolovoza, 2013 u 5:03 am

  Weee 🙂

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Znanstvenici na Floridi zaključili su da morski psi posjeduju unutarnji navigacijski sustav sličan GPS-u koji im omogućuje da koriste Zemljino magnetsko polje za preciznu...

Svemir

Taj fenomen nosi ime Južnoatlantska anomalija (SAA) i godinama intrigira i zbunjuje znanstvenike.

Svemir

Znanstvenici navode da bi taj manji objekt mogla biti crna rupa ili neutronska zvijezda.

Planete i mjeseci

ESA smatra da u ovom trenutku slabljenje magnetnog polja ne predstavlja rizik za ljude.

Oglašavanje