Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Omega-3 potiče koncentraciju kod dijela djece s ADHD-om, jednako kao i lijekovi

Omega-3 masne kiseline mogu poboljšati koncentraciju kod djece s poremećajem pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD) kao i lijekovi, no samo kod one čije su razine omege-3 u krvi niske, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u srijedu.

Znanstvenici u Britaniji i na Tajvanu koji su proveli istraživanje na 92 djece uz kontrolnu skupinu koja je bila na placebu kažu da njihovi rezultati sugeriraju da je potrebno uvesti personalizirani pristup liječenju u tome i drugim psihijatrijskim poremećajima.

“Omega-3 nadomjesci djeluju jedino kod djece koja imaju niže razine EPA-e (eikosapentaenske kiseline) u krvi i čini se da nadomještaju pomanjkanje te važne tvari”, kaže Carmine Pariante s instituta za psihijatriju, psihologiju i neuroznanosti s King’s College London koji je vodio istraživanje.

EPA je oblik omega-3 masne kiseline.

Znanstvenik kaže da taj rad stvara presedan za druge intervencije u prehrani i mogao bi predstavljati početak personalizirane psihijatrije za djecu s ADHD-om. ADHD je česti poremećaj koji pogađa tri do sedam posto ljudi širom svijeta. Simptomi uključuju probleme s pažnjom i impulsivnošću koja stvara probleme u školovanju, radu i međuljudskim odnosima.

U okviru studije čiji su rezultati objavljeni u časopisu Translational Psychiatry znanstvenici su obuhvatili 92 djece s ADHD-om u dobi od 6 do 18 godina. Ispitanici su dobivali ili visoke doze omega-3 masne kiseline ili neaktivnu tvar (placebo) tijekom 12 mjeseci.

Rezultati su pokazali da su kod djece s najnižim razinama EPA-e u krvi uočena poboljšanja pažnje nakon uzimanja omega-3 nadomjestaka.

Standardno liječenje djece s ADHD-om uključuje stimulanse poput metilfenidata koji može poboljšati koncentraciju kod osoba koje pate od ADHD-a. Znanstvenici su utvrdili da je prosječno poboljšanje pažnje kod djece na omega-3 nadomjestku bilo 0.22 do 0.42, dok je kod onih s nižom razinom EPA-e u krvi bilo veće – od 0.83 do 0.89.

Kod djece s normalnim razinama EPA-e omega-3 nadomjesci nisu rezultirali poboljšanjima a kod onih s višim razinama EPA-e u krvi pogoršala se impulzivnost ponašanja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Za mnoge znanstvenike, virusi uopće nisu živi. Naravno, to ovisi o tome što se podrazumijeva pod pojmom „život”. Kad se razbolimo, često nam je...

Bakterije i virusi

Rasadnici bakterija i gljivica

Bakterije i virusi

U istraživanju u kojem je sudjelovalo više od 1000 pacijenata, objavljenom u američkom časopisu „Radiology“, CT prsnog koša je nadmašio laboratorijsko testiranje u dijagnosticiranju...

Društvene znanosti

Posvećujete li dovoljno vremena svojoj djeci? Odgovor na ovo pitanje pokušalo je dati britansko istraživanje koje je pokazalo da roditelji u prosjeku provedu samo...

Oglašavanje