Connect with us

Znanost

Društvene znanosti

Opasan eksperiment u fetalnom inženjeringu

Novi članak objavljen u časopisu Journal of Bioethical Inquiry koristi američki Zakon o slobodi informiranja da opiše detalje izuzetno zabrinjavajuće medicinske intervencije koja se na trudnicama obavlja u SAD-u, a radi namjernog inženjeringa razvoja njihovih još nerođenih beba u svrhu normalizacije spola.
Autorice članka su Alice Dreger, profesorica kliničke medicine i bioetike na sveučilištu Northwestern University Feinberg School of Medicine, zatim Ellen Feder, profesorica filozofije i religije na American University i Anne Tamar-Mattis, izvršni direktorica američke zagovarateljske udruge Advocates for Informed Choice.

Navedena se intervencija obavlja na trudnicama kod kojih se ustanovi rizik da se dijete rodi s kongenitalnom adrenalnom hiperplazijom (CAH). To je endokrinološko stanje koje može dovesti do toga da se ženski fetusi rode sa dvospolnim ili više muškim genitalijama i mozgom. Ženama koje su genetski identificirane kao rizične daje se deksametazon, sintetski steroid. Kad su u pitanju ženski fetusi pogođeni dijagnozom CAH, s terapijom se počinje već u petom tjednu prvog tromjesečja, u cilju pokušaja “normalizacije” razvoja tih plodova. Budući da lijek mora biti primijenjen prije nego što liječnici mogu znati je li promatrani fetus žensko i ima li zaista CAH, samo jedan fetus od njih osam koji su izloženi deksametazonu su zapravo ciljani fetusi zbog kojih liječnici i propisuju tu terapiju.

Navedena intervencija, koja se u medicinsko-pravnom smislu propisuje za stanja različita od onih za koje je regulatorno tijelo dalo odobrenje, zapravo i ne sprječava CAH. Ona cilja samo na normalizaciju spola. Deksametazon je sintetski steroid kao i dietilstilbestrol (DES), za koji je sada poznato da uzrokuje velike probleme plodnosti i smrtonosne karcinome među onima koji su mu bili izloženi u maternici. Za deksametazon se zna da prolazi  kroz placentu i mijenja fetalni razvoj, što je u ovom slučaju i cilj. Stručnjaci procjenjuju da je u ovoj metodi doza glukokortikoida u fetusu 60 do 100 puta viša nego što bi tijelo dobilo u normalnim okolnostima.

Ovaj novi izvještaj daje jasne dokaze da su tijekom više od 10 godina  medicinska udruženja u više navrata a, kako se pokazalo, i bez uspjeha, upozoravala na štetnost korištenja ove medicinske intervencije zbog njezinog visokog rizika i činjenice da gotovo 90% fetusa koji su joj izloženi od nje ne mogu imati koristi. Uz to, majkama kojima je ponuđena ova  intervencija rečeno je da je “taj lijek siguran za majku i dijete”, iako za to zapravo nikad nije bilo nikakvih znanstvenih dokaza. Američka državna uprava za hranu i lijekove US Food and Drug Administration, koja je nadležna za lijekove, istaknula je da ona pravno ne može zabraniti oglašavanje ovog lijeka i terapije kao “sigurnih za majku i dijete”, jer tu reklamu rade liječnici, a ne proizvođači lijeka. Nadalje, upravo objavljen izvještaj iz Švedske izašao u časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism dokumentira da stopa “ozbiljnih štetnih događaja” među djecom koja su bila izložena deksametazonu još u maternici iznosi gotovo 20%.Alice Dreger i suradnice ustanovile su da su liječnici koji zagovaraju ovu terapiju zainteresirani za to da vide može li ova terapija smanjiti stopu muškobanjaste ženske djece, lezbijstva i biseksualizma. Otkrile su i da američki Nacionalni institut za zdravlje financira takva istraživanja kako bi se vidjelo može li ova terapija uspješno prevenirati te oblike maskulinizacije. Zbog toga autorice zaključuju da američki sustav prevencije novih medicinskih tragedija poput nekadašnjih afera DES i talidomida – što je zapravo uključivalo eksperimentiranje na trudnicama i njihovim nerođenim bebama – danas ozbiljno narušen i stoga neučinkovit. Članak je besplatno dostupan na ovoj stranici.

Kao magistar informacijske znanosti, iz profesionalnih razloga posebno prati razvoj kako gospodarskih i znanstvenih prilika u zemlji i svijetu, tako i općih kulturnih i drugih događanja poput razvoja tehnologije i njezinog utjecaja na društvo.

2 komentara

2 Comments

  1. Ana Longin

    kolovoz 18, 2012 kod 10:23 pm

    Što bi trebala značiti ova rečenična konstrukcija: “…može dovesti do toga da se ženski fetusi rode sa dvospolnim ili više muškim genitalijama i mozgom.” ?

  2. Zikret Ziki Dedic

    kolovoz 18, 2012 kod 11:20 pm

    hehehehe

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Više u Društvene znanosti

Popularno

Na Vrh