Connect with us

Znanost

Biotehnologija

Organski tranzistor utire put novoj generaciji neuro-računala

Prvi put u povijesti, znanstvenici s Instituta d`Electronique, de Microélectronique et de Nanotechnologie (CNRS) i CEA-e su razvili tranzistor koji može oponašati aktivnost sinapse.  Sastoji od pentacena – kemijskog spoja empirijske formule C22H14 iz grupe policikličkih aromatskih ugljikovodika – i nanočestica poznatim pod nazivom zlatni NOMFET (Nanoparticle Organic Memory Field-Effect Transistor). Ovaj je organski tranzistor otvorio vrata novoj generaciji neuro-računala čije su reakcije slične onim živčanog sistema.

U razvoju novih strategija obrade informacija, jedan se pristup sastoji od oponašanja reakcija biološkog sustava, poput stvaranja strujnih krugova s novim svojstvima u neuronskoj mreži. U živčanom sustavu, sinapsa je spoj između dva neurona koja omogućuje prijenos informacije u obliku električnih impulsa s jednog neurona na drugi te adaptaciju informacije u obliku reakcije na dolazeći signal (plastičnost). Na primjer, ukoliko sinapsa primi nekoliko impulsa koji su međusobno dosta udaljeni potencijalna reakcija bit će slabija. Baš su tu plastičnost znanstvenici uspjeli oponašati na NOMFET-u.

Tranzistor, osnovna građevna jedinica elektroničkih sklopova, može se koristiti kao jednostavna sklopka – tj. može propuštati ili ne propuštati dolazeći signal – a može se upotrijebiti i kao pojačalo, modulator, šifrant, itd..

Inovacija NOMFET-a leži u vrlo originalnoj kombinaciji organskog tranzistora i zlatnih nanočestica. Ove su nanočestice pohranjene u kapsule i fiksirane u kanalu tranzistora, a presvučene su pentacenom. Odlikuje ih memorijski efekt zahvaljujući kojem su u stanju oponašati način rada sinapse prilikom prolaska ili reakcije na informaciju koja se prenosi s jednog neurona na drugi. Ovo svojstvo omogućuje razvoj elektronskih komponenti poput funkcije sustava u koji su smještene. Rad ovog tranzistora može se mjeriti s čak sedam CMOS-a (u najmanju ruku) koji su se dosad koristili pri oponašanju plastičnosti.

Proizvedeni uređaji optimizirani su na nanometrijsku veličinu ne bi li se lakše integrirali. Neuro-računala koja koriste ovu tehnologiju funkcioniraju vrlo slično ljudskom mozgu.

Za razliku od silikonskih računala, koja se na veliko koriste pri sofisticiranom računanju, neuro-računala mogu riješiti mnogo kompleksnije probleme poput vizualnog prepoznavanja.

 

Izvor: sciencedaily.com

Nastavi čitati
Advertisement

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biotehnologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh