Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Originalni predmeti iz Apollo misije na aukciji

Neki od predmeta koji su se našli na aukciji čuvani su u tajnosti od kad je Apollo program završio 1972. godine.

Foto: Sotheby’s

Razni predmeti od neprocjenjive vrijednosti za povijest svemirskih programa našli su na RR aukciji, a među njima i motor rakete u kojoj je Neil Armstrong stigao na Mjesec.

Među najvrjednijim predmetima našao se Robbins medaljon, komemorativni novčić koji je iskovan za astronaute misije Apollo 7, kojeg je nosio Ed Gibson tijekom leta do Mjeseca 1972. godine. Prodan je za skoro 60 tisuća dolara, što je čak deset puta više od onoga što se očekivalo. Uz medaljon, dobro je prošla i minijaturna američka zastava koju je astronaut Dave Scott nosio u džepu dok je šetao po Mjesecu tijekom Apollo 15 misije 1971. godine, a prodana je za nešto više od 30 tisuća dolara, piše CNN.

Neki od predmeta koji su se našli na aukciji čuvani su u tajnosti od kad je Apollo program završio 1972. godine, s obzirom na to da astronauti NASA-e nisu uvijek poštivali naredbe, te su različite predmete i dijelove hardwarea odnosili sa sobom nakon što bi misija završila. NASA je tako 2011. godine tužila astronauta Edgara Mitchella, koji je pokušao prodati kameru koju je sa sobom ponio nakon Apollo misije iz 1971. godine. Agencija je dobila spomenutu tužbu, pa je Mitchell morao kameru vratiti. Ostaje nam još za vidjeti hoće li nedavna aukcija imati slične posljedice.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Curiosity je 5. kolovoza ove godine proslavio osam (zemaljskih) godina na Marsu.

Planete i mjeseci

Rover je lansiran iz Kennedy Space Centra na Floridi

Planete i mjeseci

Perseverance će put Crvenog planeta krenuti 30. srpnja.

Svemir

Studija predlaže upotrebu radijacijskog štita napravljenog od plijesni koje su otkrivene u blizini nuklearne elektrane Černobil 1991. godine i koje, čini se, pokazuju sposobnost...

Oglašavanje