Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Orke napadaju brodove u Španjolskoj, znanstvenici začuđeni

Španjolske vlasti su objavile informacije o ovom incidentu i izdale upozorenje.

Foto: Pixabay

Kitovi ubojice, odnosno orke, obično ne napadaju ljude, no u zadnje vrijeme u Španjolskoj učestalo napadaju brodove.

Na sjeveru Španjolske, nekoliko orki je udaralo i ljuljalo brodove i čamce. Posljednji takav slučaj je bila jahta Beautiful Dreamer duga 11 metara. Orke su jahtu udarile najmanje 15 puta zbog čega se slomilo brodsko kormilo i jahtom se nije moglo upravljati. Jahta je na kraju odvučena do grada Corune u Španjolskoj.

“Više puta su udarili u jahtu, kormilo nam je doslovno istrgnuto iz ruku. Sve smo isključili, motore i svu elektroniku. Kasnije smo spašeni.” rekao je Justin Crowther, kapetan jahte Beautiful Dreamer, a piše Interesting Engineering.

Španjolske vlasti su objavile informacije o ovom incidentu i izdale upozorenje. Vladino tijelo Maritime Rescue objavilo je video događaja na Twitteru kako bi upozorilo ostale pomorce da se drže podalje od kitova.

Ovo nije prvi put da orke napadaju brodove. Dva su slučaja zabilježena i u kolovozu, a jedan od brodova je čak pokušao izbjeći orke, no svejedno su ga napale.

Alfredo López, dugogodišnji istraživač tog područja i biolog iz neprofitne organizacije Marine Biological Association, smatra da su ovakvi slučajevi neobični, ali da nema razloga za uzbunu.

Lopez navodi da je moguće da orke tek uče i eksperimentiraju, ali je moguće i da je njihovo mladunče stradalo u ribarskoj mreži. Bilo kako bilo, još nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili bilo koju od ovih mogućnosti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Plavetni kitovi su ugrožena vrsta i svaki uginuli kit je velika tragedija.

Biljke i životinje

Ženke crnoga ledenog kita stišavaju glasove kada komuniciraju sa svojom mladunčadi kako ih predatori ne bi prisluškivali, ustanovili su znanstvenici.   Odrasli primjerci crnih...

Arheologija i paleontologija

Novi fosil otkrio nevjerojatne stvari

Ekologija i okoliš

Divovi oceana nikad ugroženiji

Oglašavanje