Connect with us

Znanost

Hrvatska u znanosti

Osječki inovatori nudit će projekte NASA-i

Udruga inovatora Osječko-baranjske županije, koja je osnovana 2011. godine, odlučila se angažirati kako projekti njenih članova ne bi trunuli u ladicama, pa su tako pokrenuli postupak koji će im omogućiti da sudjeluju u natječajima koje će raspisivati američka NASA.

Iako osječka Udruga ima samo nekoliko članova, kažu da na području županije djeluje 150 inovatora.Goran Nikolašević, tajnik Udruge inovatora Osječko-baranjske županije, već je sudjelovao u istraživačkim programima NASA-e, ali privatno.


“Odlučio sam uključiti našu znanstvenu zajednicu u projekt, trenutno smo u fazi registracije naše organizacije u NASA-i, a dobili smo i ‘NCAGE Code’ da bismo ušli u CCA (suradnju s američkom vladom), a kad dobijemo broj i od NATO-a s dva koda ulazimo u NASA-u, a nakon toga prolazimo samo registracijski postupak. Ulaskom dobivamo pravo sudjelovanja na njihovim natječajima, pravo predlaganja projekata, sredstva za istraživanje i ostale beneficije”, objasnio je Nikolašević za Glas Slavonije.

Nikolašević je inače autor inovacije Dentamete (paste za zube u tabletama) i Bris protect – zimske zaštite za brisače automobila.

Predsjednica Udruge inovatora Lara Liović-Nadaždi objasnila je da je cilj udruge da inovacije, inovatorstvo i takva vrsta poduzetništva i gospodarstva malo ozbiljnije zažive kod nas. U Hrvatskoj je 2011. godine bilo prijavljeno tristotinjak patenata.

Danas

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

1 komentar

1 komentar

  1. čokolino mafija

    1 travnja, 2012 kod 5:50 pm

    koji će se inovacije predstaviti NASA-i?
    mogu li se priključiti naknadno neki inovatori?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Hrvatska u znanosti

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh