Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Oboljenja i poremećaji

Osmišljen implantat koji u tijelu svjetlom ubija tumorske stanice

Terapija svjetlom, ali direktno u tijelu


Japanski znanstvenici su osmislili implantat koji se može ugraditi direktno u tijelo te tako pomoći u uništavanju ogromnog broja tumorskih stanica. I to svjetlom.

”Fotodinamična terapija” nije ništa novo. Ona se već koristi danas u liječenjima pojedinih vrsta tumora, a temeljena je na upotrebi određenih boja te svjetlosti kako bi se moglo utjecati na stanice. Liječnici tako emitiraju svjetlo visokog intenziteta i neke boje na zahvaćeno tkivo te ga tako uništavaju.

Do problema, međutim, može doći ako se tumor baš nalazi u organu koji se pomiče, a primjer bi bili jednjak ili pluća, jer onda može doći do neravnomjernog osvjetljenja, tj. do težeg kontroliranja doze. Ako je doza premala, tretman neće dati rezultate, a ako je previsoka, može onda oštetiti i zdravo tkivo. Zato na scenu stupa implantat koji je usavršenija verzija tog principa.

Toshinori Fujie sa Sveučilišta Waseda u Japanu je sa svojim kolegama razvio uređaj koji radi na istim načelima, ali koji se može ugraditi u samo tijelo. Uređaj se sastoji od LED čipa koji se napaja NFC-om (tehnologija koja se inače koristi za beskontaktna plaćanja) tako da nema potrebe da se u tijelo ugrađuje i baterija.

Kad je znanstveni tim ugradio uređaj pod kožu pokusnog miša (u kojeg su bili ubrizgali tumorske stanice), na mjestu su ga držale ljepljive nanopločice. Tim načinom su mogli obasjavati tumore i do 10 dana, koristeći svjetlo 100 puta manjeg intenziteta nego što se uobičajeno koristi u fotodinamičnoj terapiji.

Miševi su također dobivali lijek koji je senzibilizirao njihove stanice na svjetlo, a nakon toga su primili terapiju crvenim ili zelenim svjetlom. Rast tumora je bitno smanjen kod miševa koji su primili terapiju crvenim svjetlom, a još je bolji efekt u smanjivanju broja tumorskih stanica imala terapija zelenim svjetlom.

Fujie tvrdi da bi navedeni uređaj mogao biti naročito koristan u liječenju tumora osjetljivih organa poput mozga i gušterače kod kojih su operacija ili radioterapija vrlo riskantni.

Studija je objavljena u časopisu Nature.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Oboljenja i poremećaji

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh