Connect with us

Znanost

Neuroznanost

Osobe s autizmom ne razlikuju sebe od okoline

Znanstvenici iz Centra za istraživanje autizma na Sveučilištu u Cambridgeu “Michael Lombardo”, prof. Simon Baron-Cohen i kolege, uporabom magnetske resonance pokušali su odgovoriti na neka pitanja vezana uz cerebralnu aktivnost ventro-medijalnog prefrontalnog korteksa kod autističnih osoba.

Aktivnost je izmjerena kod 66 muških volontera, od kojih polovica ima dijagnozu autizma. Od volontera je zatraženo da govore o svojim mislima, mišljenjima, pogodnostima, tjelesnim karakteristikama, a zatim da govore o nekoj drugoj osobi. U okviru ovog specifičnog istraživanja ispitanici su bili zamoljeni da pričaju o britanskoj Kraljici. Dok su ispitanici odgovarali na pitanja, skeniranjem mozga istraživači su bili u mogućnosti vizualizirati razlike u aktivnosti mozgova zdravih ispitanika i onih s dijagnozom autizma. Posebna je pažnja posvećena ventro-medijalnom prefrontalnom korteksu, koji obično postaje aktivan u trenutku kada mislimo sami o sebi.

Iz istraživanja je proizašlo da je taj dio mozga zbilja aktivniji kod zdravih volontera kada su pričali o sebi, nego kada bi pričali o Kraljici. S druge strane, kod volontera s dijagnozom autizma, ova regija mozga nije pokazala razlike u aktivnosti bilo da autist priča o sebi ili o nekom drugom. Lombardo tvrdi da bi ovo istraživanje trebalo pokazati da kod autizma, regije u mozgu koje tipično preferiraju informacije o sebi samima, ne prave razliku između misli usmjerenih prema drugima ili prema sebi.

Za osnovne socijalne interakcije iznimno je bitno da ljudski mozak razlikuje „sebe“ od drugih, te da u određenoj situaciji definira sebe kao sličnog, a u nekim drugim, kao različitog. Zbog toga se radi o zanimljivom otkriću koje ukazuje na paradoksalno stanje u kojem su zatečene autistične osobe, pogotovo ako uzmemo u obzir da se autizam trenutno smatra ekstremnim oblikom egocentrizma. Ovo istraživanje, naprotiv, ukazuje na patološki manjak egocentrizma ili samosvijesti kod oboljelih od autizma.

 

Tražili ste na googlu:

autizam

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Neuroznanost

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh