Connect with us

Znanost

Psihologija

Osobnost povezana s veličinom određene moždane regije

Ljudi se razlikuju po svojim osobnostima, ali i po veličini nekih dijelova mozga. Nova istraživanja psihologa su otkrila povezanost modela ličnosti s volumenom mozga u određenoj regiji.

Psiholozi klasificiraju osobnosti na temelju veličina često označavanih kao “velikih pet”. To su: savjesnost, ekstroverzija, emocionalna stabilnost/neuroticizam, ugodnost i otvorenost za nova iskustva.” Colin DeYoung sa Sveučilištu u Minnesoti i njegovi kolege ovim ispitivanjem su željeni utvrditi jesu li faktori osobnosti povezani s veličinom odgovarajućih područja mozga.

Na početku ispitivanja je 116 volontera ispunilo upitnike koji pomažu u ocjeni osobnosti. Zatim su podvrgnuti snimanju mozga uz primjenu magnetske rezonancije. Dobivene slike su obrađene računalnim programom koji omogućava uspoređivanje veličina različitih dijelova mozga. Analiza rezultata je potvrdila pretpostavku o povezanosti veličine određenih moždanih regija i osobnosti. Rezultati istraživanja su objavljeni u Psychological Science, glasilu društva Association for Psychological Science.

“Ekstrovertirana osoba je vesela, glasna, brbljava. Ona uživa u izlascima i druženjima s mnogo ljudi”, kaže DeYoung. “Ekstrovertirane osobe motivira želja za ugodom, zadovoljstvom, a ostvarenje tog cilja ih puni samopouzdanjem. Od ranije se zna da se u medijalnom orbitofrontalnom korteksu, dijelu mozga koji je smješten iznad i iza očiju, povećana aktivnost pri doživljavanju zadovoljstva. DeYoung i njegov tim su našli povećani volumen te regije u izrazito ekstrovertiranih osoba.

Slično povećanje je uočeno i za savjesnost, koja je povezana s dijelovima mozga za planiranje, neurotičnost koja je povezana s dijelovima mozga za doživljavanje negativnih emocija poput prijetnje i kazne. Ugodnost je povezana s većim volumenom u području koje omogućuje razumijevanje vlastitih, ali i tuđih osjećaja, namjera i stanja duha. Savjesnost je povezana s volumenom lateralnog prefrontalnog korteksa, područjem uključenim u planiranja i voljnu kontrolu ponašanja. Jedino dimenzija otvorenosti za nova iskustva/intelekt nije jasno povezana ni s jednom od moždanih regija.

“Naši nalazi upućuju da složena ponašanja i iskustva koja nas čini osobama imaju svoju biološku osnovu”, navodi DeYoung. Uz to objašnjava da se promjene na mozgu zbivaju tijekom njegova rasta pa osobnost doživljava znatne promjene nakon rođenja. Iskustva tijekom razvoja mijenjaju mozak, a time i osobnost.

Izvor: Association for Psychological Science

Tražili ste na googlu:

ekstrovertirana osoba, ekstrovertiran, ekstrovertirana, ekstrovertirane osobe

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Psihologija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh