Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Ospice uništavaju memoriju imunog sustava

Oboljeti od ospica još je opasnije nego što se do sada znalo zbog toga što ta bolest uništava imunitet koji je do tada organizam stekao na druge bolesti, objavili su u četvrtak znanstvenici.

To otkriće objašnjava zašto djeca često ‘zarade’ druge zarazne bolesti nakon što prebole ospice i ukazuje na opasnost otpora cijepljenju u djetinjstvu u nekim zemljama, prema dvije studije objavljene istodobno.

Ta su dva istraživanja prvi puta pokazala kako ospice, jedna od najzaraznijih bolesti, vrate ljudski imunitet na nerazvijeni stadij novorođenčeta uz tek ograničene sposobnosti borbe s novim zaraznim bolestima.

Rezultati studija utjecat će na globalno javno zdravstvo zbog pada povjerenja u cjepiva i pada procijepljenosti što vodi u epidemije ospica a što pak može dovesti do porasta drugih opasnih zaraznih bolesti poput tuberkuloze, difterije ili gripe.

«To je izravni primjer ljudske imunosne amnezije u kojoj imuni sustav zaboravi kako odgovoriti na zarazne bolesti s kojima se ranije susreo«, kaže Velislava Petrova s britanskog sveučilišta Cambridge koja je vodila prvu studiju.

Stephen Elledge, genetičar i znanstvenik s američkog medicinskog instituta Howard Hughes, koji je vodio drugu studiju kaže da rezultati predstavljaju «stvarno snažne dokaze da virus ospica zapravo razara imuni sustav«.

Virus ospica izaziva kašalj, osip i vrućicu i može voditi u potencijalno smrtonosne komplikacije među kojima su i upala pluća i upala mozga poznata kao encefalitis.

Ospice se mogu spriječiti dvjema dozama cjepiva koje su dokazano sigurne i učinkovite i u upotrebi su od 1960-ih.

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije prije tri tjedna upozorili su na alarmantni porast slučajeva ospica među necijepljenima u svim dijelovima svijeta.

U prva tri mjeseca ove godine broj slučajeva ospica učetverostručio se u odnosu na isto razdoblje 2018, pokazuju podaci organizacije.

«Virus ospica puno je razorniji nego što se znalo što znači da je cijepljenje tim vrednije«, kaže Elledge.

U okviru istraživanja koje je vodio Elledge znanstvenici su proučavali bolesti od kojih su necijepljena djeca u Nizozemskoj, koja su preboljela ospice, obolijevala. Proučavali su gene antitijela kod 26-ero djece prije i i 40 do 50 dana nakon što su preboljela ospice te su utvrdili da su antitijela koja su bila stvorena kao odgovor na druge zarazne bolesti nestala iz krvi djece nakon što su oboljela od ospica.

Prema rezultatima druge studije ospice su uništile između 11 i 73 posto zaštitnih antitijela kod djece – bjelančevina u krvi koje ‘pamte’ ranije susrete s virusima i pomažu tijelu da izbjegne ponavljanje tih zaraza.

To znači da su ta djeca ostala ranjiva na napad zaraznih bolesti na koje su prije ospica već razvila imunost.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Dva epidemiologa, profesor Paul Franks sa Sveučilišta Lund i profesor Joacim Rocklöv sa Sveučilišta Umeå u Švedskoj, primijetili su zanimljiv obrazac.

Wellness i prehrana

Istraživači sa sveučilišta u Bonnu otkrili su elementarni mehanizam koji regulira vitalne imunološke funkcije u zdravih ljudi. U situacijama gladi, koje znače stres za...

Wellness i prehrana

Postoji li recept?

Bakterije i virusi

Hrvatska se pojavila na popisu europskih zemalja s udvostručenim brojem oboljelih od ospica. “Neprihvatljivo je za čuti da odrasli i djeca umiru od bolesti...

Oglašavanje