Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Matematika i Ekonomija

Osteokalcin regulira mušku plodnost

Istraživači s Columbia University Medical Center su, na mišjem modelu, pokazali da kosti, putem lučenjem hormona osteokalcina reguliraju plodnost mužjaka.

Istraživanja je vodio doktor znanosti Gerard Karsenty, pročelnik Odjela za genetiku i razvoj na Columbiji. Rad će se sredinom veljače pojaviti u online obliku časopisa Cell, dok će početkom ožujka izaći i u tiskanom izdanju. Do sada je interakcija između kostiju i reproduktivnog sustava bila proučavana samo kroz utjecaj spolnih žlijezda na izgradnju koštane mase.

“Budući da su interakcije u našem tijelu rijetko kad jednosmjerne, učinilo nam se logičnim istražiti ulogu kostiju u regulaciji rada spolnih žlijezda,” rekao je dr. Karsenty. Ispitivanje je započelo praćenjem uspjeha reprodukcije kod laboratorijskih miševa. Od prije je poznato da mužjaci s nižim razinama osteokalcina imaju smanjenu plodnost. Pokusi su pokazali da osteokalcin pojačava proizvodnju testosterona u laboratorijskoj kulturi stanica. To je pokazano pokusima u kojima je osteokalcin dodavan kulturi stanica koje proizvode testosteron, nakon čega se njihova sinteza testosterona porasla.

Slično tome, kada je osteokalcin ubrizgan mužjacima miša, razina testosterone u njihovoj cirkulaciji je narasla. Provedeni pokusi su pokazali da niske razine osteokalcina vode sniženju razine testosterona, što uzrokuje pad broja spermatozoida. Mužjaci s sniženim razinama osteokalcina pri parenju s zdravim ženkama postižu upola manji broj legala, uz manji broj mladunčadi po leglu, nego li mužjaci s normalnim razinama oksitocina. Dr. Karsenty smatra da se uočeni odnosi testosterona i oksitocina i njihova veza s plodnošću mogu očekivati i u ljudi. Ako se potvrdi da osteokalcin potiče proizvodnju testosterona u muškaraca, niska razina osteokalcina uočena u nekih neplodnih muškaraca moći će se povezati s kod njih nađenim neobjašnjivo niskim razinama testosterona.

Zanimljivo je da u provedenom istraživanju nije dobiven niti jedan dokaz o utjecaju osteokalcina na žensku reprodukciju. Estrogen se smatra jednim od najvažnijih hormona uključenih u kontrolu obnavljanja kostiju. Nakon menopauze, kad jajnici prestanu proizvoditi estrogen, u žena se koštana masa smanjuje što vodi u osteoporozu. Poznato je da spolni hormoni, estrogeni kod žena i testosteron kod muškaraca, utječu na rast skeleta. “Još uvijek ne znamo zašto osteokalcin utječe na mušku plodnost, ali ne i na žensku. Na temelju saznanja da je propagaciju vrste lakše postići povećanjem reproduktivne sposobnosti muškaraca, zasad možemo samo spekulirati da u tome leži odgovor za različito djelovanje osteokalcina na mušku i žensku plodnost”, rekao je dr. Karsenty.

Pokazana veza između osteokalcina i muške plodnosti je jedan od niza iznenađujućih otkrića dr. Karsenty-a u posljednjih nekoliko godina. U svojim prethodnim radovima on je pokazao da osteokalcin pomaže kontrolu izlučivanja inzulina, metabolizam glukoze i regulaciju tjelesne težine. “Ovaj rad je jasno pokazao da je naše poznavanje fiziologije još uvijek nepotpuno pa tražeći odgovore na naizgled jednostavna pitanja, možemo stići do novih otkrića”, kaže dr. Karsenty. “Naš rad također pokazuje da niz važnih funkcija kostiju, pogađa proces starenja, ali i da kosti utječu na njega.”

U budućem radu znanstvenici planiraju istražiti mehanizam djelovanja osteokalcina, što bi pružilo mogućnost poticanja proizvodnje testosterona. Identifikacija receptora za osteokalcin ubrzati će pronalaženje novih lijekova koji oponašaju djelovanje osteokalcina. To će jednako koristiti u liječenju poremećaja metabolizma glukoze, ali i neplodnosti, smatra dr. Karsenty. “Ova studija proširuje fiziološki repertoar osteokalcina i daje prve dokaze o njegovoj ulozi u regulaciji reprodukcije”, rekao je dr. Karsenty.

Izvor: Columbia University Medical Center

 

2 komentara

2 Comments

  1. Josip Maky

    24 veljače, 2011 u 3:32 pm

    Bit ce bar manje djece..tolko je sirocadi jadne djece..bolje da to netko posvoji..

  2. Alen Štimac

    24 veljače, 2011 u 4:08 pm

    Meni pomaže sexy žensko donje rublje… ne na meni, već na ženi :-)))

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Biologija

Znanstvenici su otkrili svojevrsni evolutivni paradoks. Radi se o muškarcima koji nastojeći izgledati što privlačnije zapravo umanjuju mogućnost ostvarenja potomstva . U pitanju je...

Zdravlje i Medicina

Loše vijesti iz Seula.

Mikrobiologija

Nove spoznaje o plivačkim vještinama spermija dodatno rasvjetljavaju problem muške neplodnosti, koja pogađa jednog od dvadeset muškaraca, a mogle bi omogućiti novi pristup razvoju...

Matematika i Ekonomija

Obožavatelji Dan Brownova Da Vincijeva koda lako će se prisjetiti profesora Langtona i njegova pojašnjenja pojma zlatnog omjera, broja u kojem se dodiruju matematika...

Oglašavanje