Connect with us

Znanost

Ekologija i okoliš

Otapanje ledene kape identificirano kao okidač velikog zahlađivanja

Glavni uzrok naglog razdoblja globalnog hlađenja, poznatog kao Big Freeze ili mlađeg drijasa – koji se dogodio skoro prije 13000 godina – identificiran je zahvaljujući pomoći akademika sa Sveučilišta u Sheffieldu. Novi rad, koji je objavljen u Nature (1. travnja 2010.), identificirao je mega poplavni put preko Sjeverne Amerike koji je usmjeravao vodu nastalu topljenjem goleme ledene ploče u oceane i instantnog pokretanja hladnog mlađeg drijasa.

Istraživački tim, koji je uključivao dr. Marka Batemana iz Odjela za geografiju sa Sveučilišta u Sheffieldu, otkrio je da su mega poplave, uzrokovane topljenjem ledene ploče Laurentide, koja je prekrivala veći dio Sjeverne Amerike, bile usmjerene na Kanadu i Arktički ocean.

To je dovelo do miješanja ogromne količine slatkovodne vode s morskom vodom Arktičkog oceana. Kao rezultat toga, nastalo je više morskog leda koji se širio sjevernim Atlantikom, uzrokujući nestajanje sjevernog dijela Golfske struje.

Bez topline koja je bila donesena Golfskom strujom preko Atlantika, temperature u Europi bile su slične današnjima, dok su prosječne zimske temperature u glacijalnom razdoblju bile oko -25 ° C. Ovaj događaj zahlađenja postao je poznat kao razdoblje mlađeg drijasa s hladnim uvjetima u trajanju oko 1400 godina. Hladnoćom mlađeg drijasa pogođena su mnoga mjesta diljem kontinenta, uključujući i Yorkshire u uvali Yorka i sjevernog Lincolnshirea, koji su postali arktičke pustinje s dinama i bez vegetacije.

Prije sadašnjeg vremena, znanstvenici su pretpostavljali kako je mega poplava bila glavni uzrok naglog zahlađivanja, ali o putu poplavnih voda dugo se raspravljalo i nema uvjerljivih dokaza koji bi potvrdili postojanje rute od ledenog pokrivača do sjevernog Atlantika.

Istraživački tim proučavao je veliki broj presjeka litice uzduž delte rijeke Mackenzie i ispitivao sedimente unutar njih. Otkrili su da brojni presjeci litica pokazuju erozije sedimenata. Ovi su dokazi rasprostranjeni preko velikog područja na različitim visinama i mogu se jedino objasniti mega poplavama uzrokovanim prelijevanjem jezera Agassiz, koje je nekad bilo veće od Velike Britanije, na prednjem dijelu ledene ploče Laurentide, nego uobičajenom poplavom rijeke.

Dr. Bateman, koji je istraživao prošle promjene u okolišu, kako u Velikoj Britaniji tako i drugdje u svijetu već gotovo 20 godina, pokreće laboratorij za datiranje luminiscencije u Sheffieldu. Laboratorij je mogao uzeti uzorke sedimenta delte rijeke MacKenzie iznad i ispod mega poplavnih depozita, te saznati kada su se mega poplave pojavile, pripisujući početak mlađeg Drayasa otkriću događaja mega poplava.

Studija će danas pomoći osvijetliti implikacije ulaska slatkovodne vode u Sjeverni Atlantik. Postoji trenutna zabrinutost da promjene u salinitetu oceana danas može uzrokovati još jedno nestajanje Golfske struje. Trenutačne klimatske promjene, uključujući globalno zagrijavanje, možda mijenjaju planetarni sustav koji regulira evaporaciju i precipitaciju, i pokreće pitku vodu širom svijeta.

Ti rezultati, koji pokazuju uzrok, lokaciju, vrijeme i magnitudu mega poplava, omogućit će znanstvenicima da bolje razumiju koliko su osjetljivi i oceani i klime na ulazak slatkovodnih voda i potencijalne klimatske promjene koje mogu uslijediti ako se Sjeverni Atlantik nastavi mijenjati.

Dr. Mark Bateman, s University of Sheffield`s Centre for International Drylands Research at the Department of Geography, rekao je: “Rezultati ovog rada sa kombinacijom datiranja luminiscencije, reljefnog modela krajolika i sedimentnih dokaza omogućavaju uvid u ono što mora biti jedno od većih katastrofalnih geoloških zbivanja u novijoj povijesti Zemlje. Oni također pokazuju kako su događaji unutar Zemljinog klimatskog sustava u Sjevernoj Americi imali velikog utjecaja u Europi. ”

 

Izvor: University of Sheffield

 

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Ekologija i okoliš

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh