Connect with us

Znanost

Otkinuo se ledeni otok četverostruko veći od Manhattana od grenlandskog glečera

Geografija i geologija

Otkinuo se ledeni otok četverostruko veći od Manhattana od grenlandskog glečera

Istraživač sa Sveučilišta Delaware dojavio je da se “ledeni otok” četverostruko veći od Manhattana otkinuo od grenlandskog glečera Petermann. Posljednji put kada je Arktik izgubio toliki komad leda zbio se 1962. godine.

“U rane jutarnje sate 5. kolovoza 2010. godine ledeni je otok, četiri puta veći od Manhattana, nastao u sjevernom Grenlandu”, rekao je Andreas Muenchow, izvanredni profesor fizičkih oceanskih znanosti i inženjerstva na Fakultetu za Zemlju, ocean i okoliš Sveučilišta Delaware. Muenchowo istraživanje u Nares Straitu, između Grenlanda i Kanade, podupire National Science Foundation (NSF).

Satelitski prikaz ovog udaljenog područja na 81 stupnju geografske širine sjeverno i 61 stupnju geografske dužine zapadno, oko 1 000 kilometara južno od Sjevernog pola, otkriva da je Petermannov glečer izgubio jednu četvrtinu od svog 70 kilometara dugačkog plutajućeg dijela. Trudy Wohlleben iz Kanadske službe za led otkrila jeledeni otok unutar nekoliko sati nakon što je NASA-in MODIS-Aqua satelit preuzeo podatke 5. kolovoza u 8:40 UTC (4:40 EDT), izjavio je Muenchow. Ovi suneobrađeni podatci preuzeti, obrađeni i analizirani na Sveučilištu Delaware u skoro realnom vremenu kao dio Muenchowog NSF istraživanja.

Petermannov glečer, roditelj novog ledenog otoka, jedan je od dvaju najvećih glečera preostalih na Grenlandu koja završavaju s plutajućim dijelom. Glečer povezuje veliku grenlandsku ledenu pločuizravno s oceanom. Novi ledeni otok ima površinu od najmanje 160 kvadratnih kilometara i debljinu od otprilike pola visine Empire State Buildinga. “Svježa voda pohranjena u ovom ledenom otoku mogla biodržavati tok rijeke Delaware ili Hudsona više od dvije godine. Također bi mogla 120 dana opskrbljivati sva kućanstva u SAD-u vodom iz slavine”, tvrdi Muenchow.

Otok će ući u Nares Strait, duboki vodeni put između sjevernog Grenlanda i Kanade gdje se, od 2003. godine, nalazi postrojenje za motrenje oceana i leda Sveučilišta Delaware koje održava Muenchow sa suradnicima u Oregonu (prof. Kelly Falkner), Britanskoj Kolumbiji (prof. Humfrey Melling) i Engleskoj (prof. Helen Johnson). “U Nares Straitu ledeni će otok naići na prave otoke koji su puno manji površinom. Novonastali bi seledeni otok mogao nasukati, blokirati kanal ili razlomiti na manje dijelove dok se kreće prema jugu na prevladavajućim oceanskim strujama. Od tamo će vjerojatno slijediti obale otoka Baffin i Labradora te će unutar sljedeće dvije godine stići do Atlantika”, dodaje Muenchow.

Posljednji put kada je nastao tako masivan ledeni otok bio je 1962. godine kada se od Ward Hunt Ice Shelfa odlomio 370 kvadratnih kilometara velik otok, čiji su manji dijelovi zaglavili između pravih otoka unutar Nares Straita. Petermannov glečer već jeproizveo manje ledene otoke 2001. godine (54 kvadratna kilometra) i 2008. godine (16 kvadratnih kilometara). 2005. godine se Ayles Ice Shelf raspao i postao ledeni otok (54 kvadratna kilometra) oko 96 kilometara zapadno od Petermannovog fjorda.

Izvor: University of Delaware

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Geografija i geologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh