Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Otkivena potencijalno najstarija građevina drevnih Maja

Građevina podsjeća na umjetnu visoravan, a vjeruje se da je izgrađena oko tisuću godina pr.n.e.

Ilustracija/Foto: Pixabay

Međunarodni tim istraživača otkrio je moguće najstariju i najveću građevinu koju je drevna civilizacija Maja sagradila u džungli na jugoistoku Meksika.

Građevina podsjeća na umjetnu visoravan, a vjeruje se da je izgrađena oko tisuću godina pr.n.e. Otkrio ju je tim znanstvenika predvođen arheologom Takeshijem Inomatom sa Sveučilišta Arizona. Građevina je dugačka oko 1.400 metara, široka 400 metara i visoka od 10 do 15 metara, prenosi britanski znanstveni časopis Nature.

Visoravan, za koju se vjeruje da je korištena za rituale, otkrivena je laserskim skeniranjem iz zraka između 2018. i 2020. godine, nakon čega su uslijedila iskopavanja.

Foto: Takeshi Inomata

Arheolozi smještaju izgradnju platoa između 1000. i 800. godine prije nove ere, navodeći kako je to najstarija monumentalna građevina koja je ikad pronađena na teritoriju Maja i najveća u cjelokupnoj prijelatinoameričkoj povijesti regije.

Civilizacija Maja bila je poznata po sofisticiranom sustavu pisanja, matematičkim i astronomskim otkrićima, a svoj procvat je doživjela oko 1000. godine prije nove ere u Mezoamerici, uključujući današnju Gvatemalu i dijelove Meksika, no njeno porijeklo ostaje misterij, pišu agencije.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Ostaci dva objekta pronađeni su u blizini jednog sela kod fjorda Stöðvarfjörður.

Arheologija i paleontologija

Stručnjaci vjeruju da su ovih dvadesetak otvora predstavljali granicu koja je ljude vodila u sveto područje.

Arheologija i paleontologija

Arheolozi su otkrili veliku palaču u gradu Kulubi blizu Cancuna na istoku Meksika, koju su vjerojatno koristili pripadnici bogatijih Maja prije više od 1000 godina, kazali...

Arheologija i paleontologija

Arheolozi su otkrili tri drvena lijesa u gradu Luksoru na jugu Egipta stara oko 3500 godina, objavilo je u srijedu egipatsko ministarstvo za starine. Za otkriće...

Oglašavanje