Connect with us

Znanost

Izvor: CERN

Fizika

Otkriće nove čestice na LHC-u: EGGERON!

Veliki hadronski sudarač čestica (LHC) u CERN-u (Evropski centar za nuklearna istraživanja) je objavio 1.4.2018. godine, da je jedan (LHCb) od četiri detektora u LHC-u (ALICE, ATLAS, CMS i LHCb) potvrdio otkriće Eggeron čestice ηgg (eta-gg), koja je inače poznata pod nazivom „Humpty-Dumpty“ čestica.

Ovo je izuzetno važno otkriće jer se radi o prvom otkriću nove čestice nakon otkrića Higgsovog bozona 2012. godine. Eggeron čestice su teoretski predviđene još prije više od četrdeset godina, a mogli bismo reći da su građene od „čiste sile“, budući da se radi o nakupini gluona, odnosno, eggeroni su građeni samo od gluona koji su zapravo čestice koje prenose jaku nulearnu silu između kvarkova (čestica koje grade protone i neutrone).

Iako se radi o čestici građenoj od gluona, čestica prenosnika jake nuklearne sile, eggeron ima masu od 1.8 GeV/c2, što je otprilike dva puta više od mase protona (938 MeV/c2). Eggeroni jako kratko žive i brzo se raspadaju na fotone (čestice svjetlosti). Upravo zbog činjenice da se raspadaju na fotone, ovoj čestici je dodijeljen naziv Humpty-Dumpty što je zapravo lik iz poznatog djela „Alisa s onu stranu ogledala“ Luisa Kerola (Lewis Carroll), koji pada sa zida i nepovratno se raspada na mnogo sitnih komada.

Ova čestica je proizvedena u sudaru mlazova visokoenergetskih teških jona. Naime, u ovakvim sudarima nastaje materija visoke temperature i s jako mnogo gluona. Upravo prisustvo gluona u velikom broju i na visokoj temperaturi je omogućilo njihovo koaguliranje i nastanak eggerona.

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

5 komentara

5 Comments

 1. pero

  4 travnja, 2018 kod 11:39 am

  Kvantna mehanika.
  Niš ne kužim ali ko da me hipnotizira,
  svaki članak, dokumentarac, predavanje s nekog sveučilišta na jubitubi……
  Mogao bih, ne ili slabo upućenima, smisleno, neprekidno satima, ako ne i danima drobiti o kvantnoj mehanici, kemiji i biologiji,
  s tim da iako bi zvučalo manje više matematički približno točno,
  sam pojma ne bih imao što to ja lupetam. :)))

 2. pero

  4 travnja, 2018 kod 11:44 am

  p.s. čemu čekanje cenzora?
  Pa niste dnevno politički portal za objavljivanje i diskreditiranje svjedoka zlodjela zločinačkih organizacija, političkih stranaka – kako ih tko voli zvati.

 3. avilomilo

  5 travnja, 2018 kod 10:03 am

  Puno se zanimljivog može iščitati iz ovog članka, počevši od datuma u tekstu

 4. Adam Derbent

  27 travnja, 2018 kod 9:43 am

  Eggeron je čestica ili polje?

 5. Robert

  9 srpnja, 2018 kod 3:04 pm

  dobra je znanost i traganje za novim spoznajama. Ipak, nisam znanstvenik ali nakon otkrića Higsovog bozona znao sam da će otkriti još koju česticu pa još koju. Kako znanost napreduje tako sve više i više otkrivamo. prvo smo se čudili molekuli, pa atomu , pa elektronu, neutronu, kvantu, higsu, sada nekoj novoj i svi misle da će otkriti Božju česticu. Nažalost nećete…Ovim ne kažem da Bog ne postoji …naprotiv siguran sam da postoji. Tu kažete da je čestica predviđena prije četrnaest godina…e pa sad zapišite nova čestica za koju godinu…

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Fizika

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh