Connect with us

Znanost

Izvor: CERN

Fizika

Otkriće nove čestice na LHC-u: EGGERON!

Veliki hadronski sudarač čestica (LHC) u CERN-u (Evropski centar za nuklearna istraživanja) je objavio 1.4.2018. godine, da je jedan (LHCb) od četiri detektora u LHC-u (ALICE, ATLAS, CMS i LHCb) potvrdio otkriće Eggeron čestice ηgg (eta-gg), koja je inače poznata pod nazivom „Humpty-Dumpty“ čestica.

Ovo je izuzetno važno otkriće jer se radi o prvom otkriću nove čestice nakon otkrića Higgsovog bozona 2012. godine. Eggeron čestice su teoretski predviđene još prije više od četrdeset godina, a mogli bismo reći da su građene od „čiste sile“, budući da se radi o nakupini gluona, odnosno, eggeroni su građeni samo od gluona koji su zapravo čestice koje prenose jaku nulearnu silu između kvarkova (čestica koje grade protone i neutrone).

Iako se radi o čestici građenoj od gluona, čestica prenosnika jake nuklearne sile, eggeron ima masu od 1.8 GeV/c2, što je otprilike dva puta više od mase protona (938 MeV/c2). Eggeroni jako kratko žive i brzo se raspadaju na fotone (čestice svjetlosti). Upravo zbog činjenice da se raspadaju na fotone, ovoj čestici je dodijeljen naziv Humpty-Dumpty što je zapravo lik iz poznatog djela „Alisa s onu stranu ogledala“ Luisa Kerola (Lewis Carroll), koji pada sa zida i nepovratno se raspada na mnogo sitnih komada.

Ova čestica je proizvedena u sudaru mlazova visokoenergetskih teških jona. Naime, u ovakvim sudarima nastaje materija visoke temperature i s jako mnogo gluona. Upravo prisustvo gluona u velikom broju i na visokoj temperaturi je omogućilo njihovo koaguliranje i nastanak eggerona.

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

3 komentara

3 Comments

 1. pero

  travanj 4, 2018 kod 11:39 am

  Kvantna mehanika.
  Niš ne kužim ali ko da me hipnotizira,
  svaki članak, dokumentarac, predavanje s nekog sveučilišta na jubitubi……
  Mogao bih, ne ili slabo upućenima, smisleno, neprekidno satima, ako ne i danima drobiti o kvantnoj mehanici, kemiji i biologiji,
  s tim da iako bi zvučalo manje više matematički približno točno,
  sam pojma ne bih imao što to ja lupetam. :)))

 2. pero

  travanj 4, 2018 kod 11:44 am

  p.s. čemu čekanje cenzora?
  Pa niste dnevno politički portal za objavljivanje i diskreditiranje svjedoka zlodjela zločinačkih organizacija, političkih stranaka – kako ih tko voli zvati.

 3. avilomilo

  travanj 5, 2018 kod 10:03 am

  Puno se zanimljivog može iščitati iz ovog članka, počevši od datuma u tekstu

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Više u Fizika

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh