Connect with us

Znanost

Arheologija i paleontologija

Otkriven fosil dinosaura većeg od tiranosaura koji je lovio u vodi

Najveći poznati dinosaur mesožder koji je hodao Zemljom bio je gotovo 3 metra duži nego najveća vrsta Tyrannosaurus rexa. Znanstvenici pišu da je vrsta dinosaura nazvanog Spinosaurus aegyptiacus također prva vrsta „polu-vodenog” dinosaura. Novi fosili tog masivnog predatora iz razdoblja Krede otkrivaju da je bio prilagođen životu u vodi prije nekih 95 milijuna godina. Istraživanje je objavljeno u časopisu Science Express.

Istraživači su otkrili da je Spinosaurus razvio dotad neviđenu lepezu prilagodbi vodi. Znanstvenici su do tog zaključka došli nakon analize novih fosila pronađenih u marokanskoj Sahari te djelomičnih ostataka lubanje i drugih dijelova tijela u muzejskim kolekcijama diljem svijeta, kao i kroz analizu povijesnih izvora i slika nakon prvog pronalaska Spinosaurusa prije više od 100 godina.

„Raditi na ovom dinosauru bilo je poput proučavanja izvanzemaljca iz dalekog svemira – nije sličan nijednom dinosauru kojeg sam dosada vidio”, kaže voditelj istraživanja Nizar Ibrahim sa Sveučilišta Chicago.

10 neobičnih prilagodbi:

Neke prilagodbe Spinosaurusa značajno se razlikuju od ranijih kopnenih članova spinosaurida koji su su jeli ribu. To su:

 • Malene nosnice locirane u sredini lubanje. Veličina i pozicija nosnica omogućavale su Spinosaurusu disanje dok mu je dio glave ispod vode.
 • Neurovaskularni otvori ispod njuške. Slične otvore imaju i krokodili i aligatori te sadrže receptore tlaka koji im omogućavaju da osjete kretanje u vodi. Vjerojatno su ti naurovaskularni otvori imali sličnu funkciju i kod Spinosaurusa.
 • Veliki kosi zubi smješteni u prednjem dijelu njuške. Čunjasti oblik i položaj zubi su prilagodba za lov ribe.
 • Dugačak vrat i trup premjestili su težište mase prema naprijed. To znači da je hodanje na dvije noge na kopnu gotovo nemoguće, ali ne i hodanje u vodi.
 • Snažni prednji udovi sa zakrivljenim pandžama poput oštrica. Te pandže idealne su za pecanje i rezanje skliskog plijena.
 • Mala zdjelica i kratke stražnje noge s mišićavim bedrima. Kao i kod najranijih kitova, te prilagodbe namijenjene su veslanju te razlikuju Spinosaurusa od svih predatora koji su na kopnu hodali na dvije noge.
 • Posebno guste kosti bez šuplje srži, koja je inače svojstvena dinosaurima predatorima. Slične prilagodbe, koje omogućavaju plovnost, danas se mogu vidjeti kod vodenih životinja poput kraljevskih pingvina.
 • Snažna stopala s dugim kostima i dugačke spljoštene pandže. Za razliku od ostalih predatora, Spinosaurus je imao stopala slična ćurlini koja stoji ili hoda po mekanim površinama. Zapravo, Spinosaurus je možda imao i plivaće kožice zbog hodanja po mekanom mulju ili veslanja.
 • Labavo povezane kosti repa. Te kosti dopustile su repu da se savija poput valova, slično repovima nekih koštanih riba.
 • Ogromna kralježnica prekrivena kožom koja je izgledala poput ogromnog jedra na leđima dinosaura. Visoki tanki kralješci okruženi su mišićima i vrlo su guste strukture s malo krvnih žila, što znači da je „jedro” bilo namijenjeno pokazivanju, a ne za skladištenje topline ili sala. „Jedro” je bilo vidljivo čak i kad je dinosaur bio u vodi.

Prije više od sto godina, njemački paleontolog Ernst Freiherr Stromer von Reichenbach otkrio je prvi fosil Spinosaurusa u egipatskoj Sahari. Nažalost, svi Stromerovi fosili uništeni su tijekom Drugog svjetskog rata u bombardiranju Münchena. Međutim, Ibrahim je ušao u trag Stromerovim bilješkama, skicama i fotografijama u arhivima i Stromerovom obiteljskom dvorcu u Bavariji, kako bi nadopunio Stromerove preostale publikacije.

Novi fosili Spinosaurusa otkriveni su u marokanskoj Sahari uz pustinjske litice Kem Kem. To područje jednom je bilo veliki riječni sustav koji se protezao od danjašnjeg Maroka do Egipta. Cijelo vrijeme je različiti vodeni život nastanjivao sustav, životinje poput velikih morskih pasa, prahistorijskih riba, dvodihalica te stvorenja slična krokodilima, ogromni leteći reptili i dinosauri predatori.

Najvažniji novi fosil je djelomičan kostur koji je otkrio lokalni „lovac na fosile”, a koji je odnesen iz Maroka. Prema tome, kritično važne informacije o kontekstu pronalaska su očito izgubljene, a lociranje marokanskog „lovca na fosile” gotovo je nemoguće. „Bilo je to poput traženja igle u pustinji”, kaže Ibrahim. Nakon iscrpljujuće potrage, Ibrahim je naposlijetku pronašao lovca koji je potvrdio mjesto pronalaska.

Kako bi bolje proučili i otkrili misterije Spinosaurusa, tim je kreirao digitalni model kostura, projekt koji je financiralo National Geographic Society. Istraživači su radiološki skenirali sve nove fosile, koji će biti vraćeni u Maroko, te su ih usavršili digitalnim rekreacijama Stromerovih primjeraka. Kosti koje su nedostajale modelirane su prema poznatim elementima srodnih dinosaura.

„Oslonili smo se na vrlo preciznu tehnologiju kako bismo istražili, analizirali i sklopili velik broj fosila. Za projekt te veličine, uobičajene metode ne bi bile ni blizu dovoljno točne”, kaže članica tima Simone Maganuco s Prirodoslovnog muzeja u Milanu u Italiji.

Potom su koristili digitalni model kako bi kreirali anatomski preciznu, 3D repliku Spinosaurusovog kostura u prirodnoj veličini. Nakon što je montiran, izmjerili su ga od njuške do vrha repa, što je potvrdilo njihovu pretpostavku da je novi kostur duži od najvećeg pronađenog tiranosaura za gotovo 3 metra.

„No, više od njegove veličine iznenadile su nas njegove neobične proporcije. Proporcije udova poput ovih viđamo u ranih kitova, ali ne i dinosaura predatora”, kaže Paul Serano, voditelj Laboratorija za fosile na Sveučilištu Chicago. „Kroz zadnja dva desetljeća nekoliko nalaza je demonstriralo da su neki dinosauri preci ptica. Spinosaurus je primjer podjednako bizarnog evolucijskog procesa, pokazujući nam da se ovaj predator prilagodio životu i na kopnu i u vodi, te da je preplavio riječne sustave u Sjevernoj Africi za vrijeme krede.”

Znatiželja pokreće svijet. :)

4 komentara

4 Comments

 1. perodeformero

  16 prosinca, 2014 kod 6:42 pm

  Baš niste mogli naći i staviti niti jednu sliku uz članak?
  Evo da vam ja pomognem. Bilo je teško i naporno proguglati.
  http://fc07.deviantart.net/fs7/i/2005/194/b/1/Spinosaurus_aegyptiacus_by_unlobogris.jpg

 2. Anka Mijatovic

  17 prosinca, 2014 kod 7:19 pm

  A sta pa mi sad imamo od tog otkrica?Mozda da se opet pojave i da gajimo nadu da pojeftini meso.

  • Danijel Kurdija

   27 veljače, 2015 kod 2:57 pm

   Sta kojeg vraga citas ako te ne zanima?

 3. Branimira Penić

  15 siječnja, 2015 kod 1:28 pm

  Ima slika, bez uzrujavanja odmah 😀

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Arheologija i paleontologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh