Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astrofizika

Otkriven magnetski naboj antimaterije

CREDIT: Katie Bertsche

Znanstvenici kažu da su napravili (do sada) najtočnija mjerenja magnetskog naboja pojedinačnih čestica materije i njenog “sablasnog” antipoda, antimaterije.

(Credit: Katie Bertsche)

Bolje razumijevanje osobina ovih čestica moglo bi pomoći znanstvenicima u rješavanju jedne od najzagonetnijih misterija u fizici: Zašto je svemir sačinjen od materije, a ne od antimaterije?

“Prema našim teorijama, ista količina materije i antimaterije bila je stvorena za vrijeme Velikog praska”, objasnio je fizičar s Harvarda, Gerald Gabrielse. “Kada se materija i antimaterija sretnu, one se ponište. Dok se svemir hladi, tajna ostaje: Zašto sva materija nije došla u dodir s antimaterijom, a samim tim kako nisu nestale i jedna i druga? Postoji mnogo materije, ali nije ostalo ništa antimaterije, a mi ne znamo zašto.”

Gabrielse i njegov tim su uhvatili pojedinačne protone i antiprotone u zamku sačinjenu od elektromagnetskih polja koja nekoliko minuta drže ove čestice u “lebdećem stanju” na jednom mjestu, osiguravajući da se ne dodirnu (ponište) prije nego se izvrše mjerenja. Znanstvenici su neke od svojih pokusa izveli u prostranim tunelima laboratorija CERN kod Ženeve, gdje se u Velikom hadronskom sudaraču (Large Hadron Collider – LHC) visoko-energetskim sudarima mogu stvoriti antiprotoni.

Unutar LHC-a, protoni jure gotovo brzinom svjetlosti kroz 27 km dugu podzemnu petlju, na granici između Švicarske i Francuske. Frontalni sudari protona mogu dovesti do povećanja broja egzotičnih čestica, uključujući i pojavu neuhvatljivog Higgsovog bozona, čestice za koju se pretpostavlja da bi mogla dati odgovor na pitanje što to ostalim česticama daje njihovu masu. (LHC Photos: The World’s Largest Atom Smasher)

Promatrajući kolebanja novostvorenih protona i antiprotona, znanstvenici su izmjerili veličinu njihovog magnetskog naboja, točnije nego ikada prije, povećavajući preciznost mjerenja antiprotona do faktora 680.

“Ono što smo željeli postići ovim pokusima bilo je, pojednostavljenim rječnikom, ovako: ‘Uzmimo jedan jednostavan sustav – po jedan proton i antiproton – i usporedimo njihove pretpostavljene odnose, a zatim pogledajmo jesu li naša predviđanja ispravna”, rekao je Gabrielse.

Teorija pretpostavlja da bi protoni i antiprotoni trebali biti istovjetne mase i jačine naboja, ali da bi trebali imati suprotan naboj. I dok se nova mjerenja uklapaju u ovaj model, neka točnija mjerenja protona i antiprotona bi mogla razjasniti zašto je materija postala dominantna u svemiru.

“Ono što je također uzbudljivo u ovom otkriću je to što nas ono priprema da nastavimo ovim putem”, rekao je Gabrielse. “Uvjeren sam, uzevši u obzir ovaj početak, da ćemo moći povećati točnost ovih mjerenja do faktora 1000 ili čak do 10 tisuća.”

Ovo istraživanje objavljeno je 25. ožujka u časopisu Physical Review Letters.

Izvor: LiveScience

5 komentara

5 Comments

 1. Ajla Hamulic

  29 ožujka, 2013 u 9:49 pm

  bilo je i vrijeme 😛

 2. Mladen Prika Pogorilić

  29 ožujka, 2013 u 10:32 pm

  na pocetak..

 3. Tomislav Muretić

  29 ožujka, 2013 u 10:42 pm

  dakle, opet su vizionari Startreka bili u pravu….. lol

 4. Milan Momcilovic

  30 ožujka, 2013 u 2:06 am

  khm… smešnog li članka… ništa nije objašnjeno… i to sa faktorom 680!

 5. Zoran Petrović

  20 srpnja, 2013 u 10:46 pm

  Kad potrošite toliko novca na istraživanje zar nemislite da bi izricanje rezultata bilo isto kao i bacanje novca u zrak. Ovako je ovo bacanje mamca za novo istraživanje i namicanje novca za još koji semestar istraživanja.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Znanstvenici na Floridi zaključili su da morski psi posjeduju unutarnji navigacijski sustav sličan GPS-u koji im omogućuje da koriste Zemljino magnetsko polje za preciznu...

Svemir

Taj fenomen nosi ime Južnoatlantska anomalija (SAA) i godinama intrigira i zbunjuje znanstvenike.

Planete i mjeseci

ESA smatra da u ovom trenutku slabljenje magnetnog polja ne predstavlja rizik za ljude.

Planete i mjeseci

Zanimljiv, no ne i bezazlen fenomen

Oglašavanje