Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Otkriven novi planet u Sunčevom sustavu?

Prema najnovijim istraživanjima, moguće je da rubom Sunčeva sustava kruži dosad nikad viđeni planet. Iako je predaleko da bi bio jednostavno uočen teleskopima, čini se da potencijalni novi planet upozorava na svoju prisutnost tako što remeti putanje objekata u Kuiperovom pojasu – tvrdi Rodney Gomes, astronom u brazilskom Nacionalnom opservatoriju u Riju, a prenosi National Geographic.

Za neupućene, Kuiperov pojas čine malena zaleđena nebeska tijela – uključujući i neke patuljaste planete – koji se nalaze izvan Neptunove orbite. Pluton, patuljasti planet koji se ne tako davno smatrao devetim planetom Sunčeva sustava, je, primjerice, jedan od najvećih objekata u Kuiperovom pojasu promjera oko 2 300 kilometara. Promjeri desetina drugih objekata u pojasu se također mogu izraziti u stotinama kilometara, a svake godine se otkriva sve više takvih objekata.

Ono što je posebno zanimljivo, kaže Gomes, je da prema njegovim najnovijim izračunima, otprilike pola tuceta objekata u Kuiperovom pojasu – uključujući i udaljeno tijelo nazvano Sedna – putuje orbitama koje se razlikuju od predviđanja astronoma temeljenih na postojećim modelima Sunčeva sustava.


Za ove neobične putanje postoji nekoliko potencijalnih objašnjenja, kaže Gomes, koji je svoje nalaze predstavio na sastanku Američkog astronomskog društva održanog u utorak u Oregonu.
„Osobno smatram kako je najvjerojatnije objašnjenje da u našem sustavu postoji dosad nepoznati objekt planetarne mase“ – i to planet koji kruži veoma daleko od Sunca, ali koji je u isto vrijeme toliko masivan da njegova gravitacijska sila utječe na objekte u Kuiperovom pojasu.

Misteriozni planet je zatočena lutalica?

U svom najnovijem radu, Gomes je analizirao orbite 92 tijela u Kuiperovom pojasu te je zatim usporedio svoje nalaze s kompjutorskim modelom koji je predvidio na kojim mjestima u pojasu bi se tijela trebala nalaziti, sa i bez kontrole utjecaja dodatnog planeta.

Kada udaljeni planet nije uključen u model, zaključuje Gomes, on ne predviđa dobro putanje kod 6 objekata u pojasu. Koliko bi točno misteriozni planet trebao biti velik, ostaje nejasno i tu je otvoreno veoma mnogo mogućnosti.

Prema svojim izračunima, Gomes drži kako bi se u proračun dobro uklopio planet veličine Neptuna (otprilike 4 puta veći od Zemlje) koji kruži 225 milijardi kilometara od Sunca (otprilike 1500 više nego Zemlja). Ali, u proračun bi se isto tako uklopio i planet veličine Marsa s veoma eliptičnom orbitom koja bi tijelo povremeno „dovodila“ na otprilike 8 milijardi kilometara od Sunca.

Gomes spekulira kako bi misteriozni objekt mogao biti planet-lutalica koji je „izbačen“ iz vlastitog planetarnog sustava te kasnije uhvaćen u Sunčevo gravitacijsko polje. S druge strane, planet se mogao formirati i relativno blizu našeg Sunca te, pod utjecajem gravitacijskih sila drugih planeta, biti izbačen prema rubu Sunčeva sustava. No, kakav god planet bio i kako god nastao, njegov pronalazak je prilično velik izazov. Za početak, moguće je da je planet prilično taman, a da stvari budu još teže, Gomesovi proračuni astronomima ne nude nikakve upute gdje bi planet trebalo tražiti. „On može biti bilo gdje“ kaže on.

Nema krucijalnog dokaza

Mnoge astronome je zaintrigirala ova teorija, ali gotovo svi su suglasni kako treba pronaći mnogo više dokaza da bi se složili kako Sunčev sustav (opet) ima devet planeta. „Sasvim je očito da je pronalazak novog planeta prilično velika stvar“ kaže Rory Barnes, astronom sa Sveučilišta u Washingtonu i nastavlja: „ali ja smatram kako Gomes nema nikakvih dokaza o njegovu postojanju“.

Prema Barnesu, Gomes je „oblikovao teoriju pomoću koje se može spoznati kako je takav planet mogao oblikovati dijelove našeg planetarnog sustava. Iako dokazi o postojanju novog planeta ne postoje, smatram kako je možda i najvažnije Gomesovo otkriće to što nam je pokazao da postoje načini da se takvi dokazi pronađu“.

Douglas Hamilton, astronom sa Sveučilišta u Marylandu, slaže se da su postojeći dokazi daleko od konačnih. „Ono što je Gomes pokazao svojim argumentima o vjerojatnosti, jest samo da su nešto veće šanse da novi planet postoji. No on još uvijek nema krucijalni dokaz“.

Niti Hal Levison, astronom u Jugozapadnom istraživačkom institutu u Coloradu, nije siguran kako da protumači Gomesove nalaze. „Čini mi se malo vjerojatno da bi potencijalni solarni suputnik veličine Neptuna mogao prouzročiti efekte koje je on primijetio“ kaže Levison.

Ali dodaje, „ja poznajem Rodneya i siguran sam da su njegovi izračuni točni“.

30 komentara

30 Comments

 1. Sebastian Šimenić

  16 svibnja, 2012 u 9:38 am

  eto veselja za Nibiru fanove…

 2. Jurica Šiljeg

  16 svibnja, 2012 u 9:39 am

  A planet Nibiru?

 3. Kresimir Šokre Hudoletnjak

  16 svibnja, 2012 u 9:40 am

  Ma kakav nibiru,jebo vas nibiru …

  Nema nikakve teorije zavjere

 4. Sinisa Milinovic

  16 svibnja, 2012 u 9:41 am

  A iza tog planeta novi planet,pa tako redom do najbliže zvezde…ne postoje samo planete unutar sunčevog sistema,nego već i van…samo ga treba otkrit!

 5. Tomislav Švast

  16 svibnja, 2012 u 9:42 am

  Možda se formira novi planet!?!?

 6. Dražen Glavač

  16 svibnja, 2012 u 9:45 am

  eh ništa novo već se zna za njega već jako dugo, ogroman je i ima svoju orbitu, svakako ga zovu hahahah

 7. Mate Bilušić

  16 svibnja, 2012 u 9:45 am

  planet nije otkriven, nego se pretpostavlja da postoji…to je velika razlika

 8. Mate Marijan

  16 svibnja, 2012 u 9:47 am

  evo prilike za lobotomirane teoreticare zavjere i proroke sudnjeg dana…

 9. Kristina Karlović

  16 svibnja, 2012 u 9:50 am

  Sirimo se 🙂

 10. Dražen Glavač

  16 svibnja, 2012 u 9:52 am

  otkriven je i trenutno je kraj našeg sunca eh, nažalost mi ga tu ne vidimo, ali opet ima svega i svačega o tome svašta pišu iksreno već ne znaš šta je laž šta ne hahah

 11. Petar Petrović

  16 svibnja, 2012 u 9:52 am

  Stižu Annunaki sad smo najebali

 12. Dražen Glavač

  16 svibnja, 2012 u 9:53 am

  hahahahhahah oke možda ako i dođu počastim ih cugom neka naprave malo reda kad mi ne možemo hahah

 13. pametnjaković

  16 svibnja, 2012 u 11:55 am

  …izbačen iz vlastitog “solarnog sustava”…

  Solarni sustav je samo jedan jedini…

 14. Zeljko Tomurad

  16 svibnja, 2012 u 10:06 am

 15. Nikša Mišković

  16 svibnja, 2012 u 10:08 am

  Dragi znanstvenici, molim vas ostavite se sunca i mjeseca nego se uhvatite medicine. Toliko bolesti nema lijeka a vi “gledite nebo”.

  • 2borg

   16 svibnja, 2012 u 8:09 pm

   Nedo bog da mi astronomi prave lijekove.
   Jos gora kletva bi bila da ih krenes ti praviti.
   Ajde da radije lijekove prepustimo farmaceutima, a
   lijecenje doktorima medicine.

 16. Marin Veža

  16 svibnja, 2012 u 10:12 am

  Nema ni za tebe lijeka Nikša kako mi se čini!

 17. Željko Jerečić

  16 svibnja, 2012 u 10:12 am

  ..joj Niksa ,nek samo puste medicinu jer su u zadnje vrijeme tolko napredovali na podrucju medicine ,prakticki vise nema covjeka koji je zdrav ;D

 18. Marko Unexist Komljenović

  16 svibnja, 2012 u 10:26 am

  Ovo je pkanet kupierovog pojasa.national geo. je prvi pisao o planetu iza neptuna.tamo je ako su tocni pomaci putanja ostalih planeta.a sto se anunnakija tiče,2012..muljaju nam oči sa teorijama zavjere.dok buljite u monitore i trazite spas preko googla u kopenhagenu se sastaju i odlucuju o sudbini svijeta.nuklearnoj energiji,fukushima zrači nemilo,raspravlja se omartial lawu i policijskim državama,chemtrailsi truju ljude kancerogenima a svi misle da uništenje dolazi od nekakvog nibirua.izadjite malo van

 19. Igor Glasovac

  16 svibnja, 2012 u 10:33 am

  ništa mi ne znamo

 20. Nenad Divkovic

  16 svibnja, 2012 u 10:54 am

  Jos da znaju da Sunce ima svoj satelit,sve bi znali !

 21. Ivan Malešić

  16 svibnja, 2012 u 12:12 pm

  kako zvučan naslov, samo da se čita :S, mogli ste reć o čem zapravo govori članak

 22. Juraj Raković

  16 svibnja, 2012 u 12:32 pm

  Pa ima ih miljun transneptunskih, ko što je i Pluton. Al te iz Kuiperovog pojasa ne brojimo u planete

 23. Katarina Bathory

  16 svibnja, 2012 u 12:56 pm

  možda ima više od jednog ….hocu li sad biti i ja poznata 😀

 24. Nije bitno

  16 svibnja, 2012 u 4:36 pm

  Hahaha kolko budala na jednom mjestu a da sta ce budala na znastvenom portalu neg da se obrazuje, ocito ste “dalekooo” dogurali u skoli u cast onima koji se osjecaju ko iznimke

  : )

 25. mikahakinen

  16 svibnja, 2012 u 6:30 pm

  Juče ja idem u pekaru i gledam u kuipierov pojas i vidim neš mi čudno kad ono ovaj članak e. Nemoš vjerovat.

  hehehe

 26. mircok46

  16 svibnja, 2012 u 10:19 pm

  “Nije bitno ” hajde objasni ti nama gore navedeni slučaj.

 27. Q(iz star trek-a)

  16 svibnja, 2012 u 10:44 pm

  A tek ispod Kajperovog pojasa…. ona izbočina!

 28. grind3r

  17 svibnja, 2012 u 2:38 pm

  Ovi sto seru po teoreticarima zavjere. Nubiru nema nikakve veze sa zavjerama. To je praznovjerje!
  Ti Zeljko spominjes chemtrailse, znas tko je kriv za njih?
  Krivci za chemtrailse, NLOe, ratove, nuklearke, bolesti itd. E to istrazuju teoreticari zavjere, a ne nekakve planete koji se pojavljuju u ciklusima i sta sve ne. To je podrucje paraznanosti.

 29. nije bitno

  25 svibnja, 2012 u 6:15 pm

  “Mircok46” kaj da ti objasnim ?? ak sam nisi shvatio tekst onda ti ja nemogu pomoći. Čovjek je znanstvenik, objavio je svoje istraživanje, s kojim ak se dokaže po još nekim dokazima moglo bi bit točno a vrlo vjerovatno je točno. svaki glupan se sprda s takvim ljudima, za znastvenicima koji imaju muda izać u javnost i objavit nešto takvo umjesto da uzme knjigu iz astronomije ili fizike pa da malo prostudira a ne da sere o nečem što nezna i piše svakakve gluposti ko da je boga uhvatio za jaja. i fascinantno je kak se uvijek na ovakvim sličnim člancima može nać brdo budala. Nije ni čudo kaj nam je zemlja u banani što se tiče obrazovanja

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Otkriće ove super-Zemlje pruža i nove dokaze o formiranju planeta, te o postojanju drugih solarnih sustava koji podsjećaju na naš.

Zemlja

Prethodnica našeg planeta, mlada Zemlja, formirala se u roku od pet milijuna godina, došlo je do zaključka novo istraživanje Centra za formiranje zvijezda i...

Planete i mjeseci

Iako teorija prema kojoj je Mjesec formiran udarom manjeg planeta u primordijalnu Zemlju nije od jučer, znanstvenici su nedavno uspjeli pronaći dokaze koji bacaju...

Svemir

Kada govorimo o tijelima sunčeva sustava, mislimo o svim nebeskim objektima koji su pod utjecajem Sunčeve gravitacije kao i samo Sunce. Sunčev sustav se formirao od...

Oglašavanje