Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kemija

Otkriven novi tip kemijske reakcije koji bi nam mogao reći nešto i o izvanzemaljcima

Znanstvenici su otkrili novi tip kemijske reakcije koja se previđa već gotovo 100 godina, otkad je prvi put predviđeno da postoji.

Smatra se da bi ovo otkriće moglo otvoriti nove mogućnosti za dizajne motora, ili čak biti korisno u razumijevanju brojnih temeljnih pitanja klimatske promjene, kao i uvjeta koji su omogućili život.

Kemičari Cyril Hinshelwood i Nikolaj Semenov 1956. godine dobili su Nobelovu nagradu za rad u kojemu su postavili tezu o postojanju četvrtog tipa kemijske reakcije.

No u desetljećima koja su uslijedila, znanstvenici su dolazili do zaključka kako ove reakcije i nisu nešto bitne, pa se nitko nije detaljnije pozabavio njihovom tezom, sve do sada.

Dosad, samo su tri tipa reakcija bila kemijski važna: jednomolekuralne reakcije (jedan reaktant stvara ili razbija veze), dvomolekularne reakcije (dva reaktanta se sudaraju i reagiraju) i tromolekularne, u kojoj se dva reaktanta sudaraju i kombiniraju, a zatim se sudaraju s trećom molekulom koja im oduzima nešto energije i čini spoj stabilnijim. Novi, četvrti tip nalikuje tromolekularnoj reakciji jer predstavlja sudaranje triju reaktanata ali, umjesto oduzimanja energije, treća molekula stvara i razbija kemijske veze.

“Izgaranje je uvijek bilo polazišna točka za razumijevanje raznih oblika drugih kemijskih mehanizama”, rekao je voditelj studije Michael Burke sa Sveučilišta Kolumbija. “Potencijalno gledamo u bezbroj reakcija ovoga tipa koje imaju utjecaj na naš kemijski model plinovite faze.”

“Od dizajniranja novih tipova motora do razumijevanja planetarne kemije odgovorne za formaciju oblaka, klimatske promjene, evolucije zagađivača, pa možda čak i niza reakcija koje bi mogle imati utjecaja na uvjete vanzemaljskog života. Naše otkriće otvara čitav svijet novih mogućnosti.”

5 komentara

5 Comments

 1. Monika Perović

  20 kolovoza, 2017 u 12:19 pm

  Henrieta Barbarić wau

 2. Erika Dobroslavić

  20 kolovoza, 2017 u 12:34 pm

  Ivna

 3. Gordan Radobolja

  20 kolovoza, 2017 u 12:50 pm

  “… koja se predviđa već gotovo 100 godina, otkad je prvi put predviđeno da postoji.”
  Ma bravo!

 4. Lele Lola

  20 kolovoza, 2017 u 4:48 pm

  sta? cisca voda?

 5. Ivan Žignić

  20 kolovoza, 2017 u 9:55 pm

  Zanimljivo za kemiju, pa makar odmah i ne saznalli kakvi su kemijski procesi kod eventualnih vanzemaljaca, kako se optimistički sugerira u naslovu. Inače te “vanzemaljce” preolako upotrebljavaju u naslovima. Valjda da bi privukli žute i lijene čitatelje. Ne treba to.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Kemija

Svi znalci i ljubitelji viskija reći će vam isto – samo mala kap vode obogatit će miris i okus ove dimljene, zlatne tekućine. Koristeći...

Kemija

Jacques Dubochet, Joachim Frank i Richard Henderson dobitnici su Nobelove nagrade za kemiju za „razvoj krio-elektronske mirkoskopije za određivanje visokorezolutne strukture biomolekula u otopini“,...

Oglašavanje