Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Oboljenja i poremećaji

Otkriven univerzalni krvni test za rano otkrivanje raka

Pronalazit će tumore dok ih se još može kirurški ukloniti

Znanstvenici su stigli daleko u postizanju jednog od najiščekivanijih ciljeva medicine.

Tim Sveučilišta Johns Hopkins je testirao metodu koja otkriva 8 uobičajenih oblika bolesti. Njihova je vizija godišnji test koji rano prepoznaje rak i tako spašava živote.

Tumori oslobađaju sitne tragove mutiranih DNA-a i proteina koji ulaze u krvotok. Navedeni test traži mutacije u 16 gena koje redovno nastaju kod raka te 8 proteina koji se često otpuštaju.

Testirano je ukupno 1005 bolesnika s karcinomom jetre, jajnika, želuca, jednjaka, gušterače, debelog crijeva, dojke ili pluća, a koji se još nije uspio proširiti na druga tkiva. Test je utvrdio 70 posto slučajeva raka.

„Rezultati su jako uzbudljivi. Smatram da ovo može imati veliki utjecaj na smrtnost od raka“, rekao je dr. Cristian Tomasetti sa Sveučilišta Johns Hopkins.“

Što se ranije rak otkrije, to je veća šansa za izlječenje. Za 5 od 8 istraženih karcinoma još uvijek nema pretraga za rano otkrivanje. Rak gušterače, primjerice, ima malo simptoma i otkriva se toliko kasno da 4 od 5 bolesnika umre u godini kad je bolest dijagnosticirana.

“Pronalaženje karcinoma dok su u fazi kad ih se može kirurški ukloniti može biti razlika kao nebo i zemlja za opstanak”, poručio je dr. Tomasetti.

Test se sad provodi na ljudima koji nemaju nikakvu dijagnozu raka. To će biti pravi test njegove korisnosti. Zamisao je da ta inovacija može nadopunjavati druge alate za pretrage, kao kod mamografije za rak dojke ili kolonoskopije za rak debelog crijeva.

“Predviđamo krvni test koji se može raditi jednom godišnje”, kaže dr. Tomasetti. Novina je u tome što on prepoznaje i mutiranu DNA i proteine. Povećanje broja mutacija i bjelančevina koje se tako analiziraju omogućilo bi ispitivanje šireg raspona karcinoma.

Dr. Gert Attard, iz Instituta za istraživanje raka u Londonu i onkolog u Royal Marsden NHS Foundation Trustu je izjavio: “Izuzetno sam uzbuđen. Ovo je Sveti gral, krvni test za dijagnosticiranje raka bez ostalih postupaka poput kolonoskopije ili skeniranja.”

U nekim slučajevima može liječenje biti gore od življenja s rakom koji isprva ne ugrožava život. Muškarci, primjerice, mogu imati spororastući karcinom prostate, koji se, umjesto liječenja, pomno prati. “Kad otkrijemo rak na drukčiji način, ne možemo uzeti zdravo za gotovo da će svi trebati liječenje”, poručio je dr. Attard.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Oboljenja i poremećaji

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh