Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Otkriven univerzalni krvni test za rano otkrivanje raka

Pronalazit će tumore dok ih se još može kirurški ukloniti

Znanstvenici su stigli daleko u postizanju jednog od najiščekivanijih ciljeva medicine.

Tim Sveučilišta Johns Hopkins je testirao metodu koja otkriva 8 uobičajenih oblika bolesti. Njihova je vizija godišnji test koji rano prepoznaje rak i tako spašava živote.

Tumori oslobađaju sitne tragove mutiranih DNA-a i proteina koji ulaze u krvotok. Navedeni test traži mutacije u 16 gena koje redovno nastaju kod raka te 8 proteina koji se često otpuštaju.

Testirano je ukupno 1005 bolesnika s karcinomom jetre, jajnika, želuca, jednjaka, gušterače, debelog crijeva, dojke ili pluća, a koji se još nije uspio proširiti na druga tkiva. Test je utvrdio 70 posto slučajeva raka.

„Rezultati su jako uzbudljivi. Smatram da ovo može imati veliki utjecaj na smrtnost od raka“, rekao je dr. Cristian Tomasetti sa Sveučilišta Johns Hopkins.“

Što se ranije rak otkrije, to je veća šansa za izlječenje. Za 5 od 8 istraženih karcinoma još uvijek nema pretraga za rano otkrivanje. Rak gušterače, primjerice, ima malo simptoma i otkriva se toliko kasno da 4 od 5 bolesnika umre u godini kad je bolest dijagnosticirana.

“Pronalaženje karcinoma dok su u fazi kad ih se može kirurški ukloniti može biti razlika kao nebo i zemlja za opstanak”, poručio je dr. Tomasetti.

Test se sad provodi na ljudima koji nemaju nikakvu dijagnozu raka. To će biti pravi test njegove korisnosti. Zamisao je da ta inovacija može nadopunjavati druge alate za pretrage, kao kod mamografije za rak dojke ili kolonoskopije za rak debelog crijeva.

“Predviđamo krvni test koji se može raditi jednom godišnje”, kaže dr. Tomasetti. Novina je u tome što on prepoznaje i mutiranu DNA i proteine. Povećanje broja mutacija i bjelančevina koje se tako analiziraju omogućilo bi ispitivanje šireg raspona karcinoma.

Dr. Gert Attard, iz Instituta za istraživanje raka u Londonu i onkolog u Royal Marsden NHS Foundation Trustu je izjavio: “Izuzetno sam uzbuđen. Ovo je Sveti gral, krvni test za dijagnosticiranje raka bez ostalih postupaka poput kolonoskopije ili skeniranja.”

U nekim slučajevima može liječenje biti gore od življenja s rakom koji isprva ne ugrožava život. Muškarci, primjerice, mogu imati spororastući karcinom prostate, koji se, umjesto liječenja, pomno prati. “Kad otkrijemo rak na drukčiji način, ne možemo uzeti zdravo za gotovo da će svi trebati liječenje”, poručio je dr. Attard.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Alternativna medicina

Upotreba kanabidiola (CBD), glavnog nepsihoaktivnog spoja dobivenog iz kanabisa, u ljudskoj i veterinarskoj medicini, kontinuirano se povećavala tijekom posljednjih deset godina, usprkos nedostatku znanstvenih...

Oboljenja i poremećaji

U suradnji s istraživačima s University of Michigan te Indiana University, istraživači Van Andel Research Institute (VARI) razvili su metodu koja bi se mogla...

Oboljenja i poremećaji

Iskorijenjivanje bakterije koja izaziva čir na želucu može više nego prepoloviti izglede za rak želuca među ljudima u čijim obiteljima netko ima rak želuca, pokazalo je...

Zdravlje i Medicina

Američki znanstvenici proučili su djeluje li u borbi protiv raka više od 4500 lijekova kojima to nije osnovna namjena i otkrili da gotovo 50 takvih lijekova...

Oglašavanje