Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Otkrivena mjesta u genomu gdje se HIV nikada ne integrira

HIV, virus odgovoran za AIDS, pripada skupini retrovirusa čija je specifičnost da imaju genetski materijal pohranjen u obliku RNA.

RNA se zatim, koristeći se sintetskim i replikacijskim aparatom domaćina, prevodi u DNA, te biva integrirana u genetski materijal samog domaćina. HIV za mjesta integracije svog genetskog materijala preferira aktivne gene koji se češće kopiraju. Virus na taj način iskorištava domaćina, koji aktivno sudjeluje u replikaciji virusa.

Dr. Stephanie Laufs i Dr. Frank Giordano, znanstvenici sa Njemačkog Istraživačkog Centra za Tumore, pokušavaju saznati mogu li se HIV virusi koristiti kao transportno sredstvo u genskoj terapiji. Pri tome je izrazito važno razumjeti gdje se točno virus HIV-a integrira u ljudskom genomu, jer ovisno o mjestu integracije virus bi mogao trajno aktivirati onkogene ili prouzrokovati razna druga oštećenja.

Do sada se vjerovalo kako se HIV integrira na mjestima gdje počinje transkripcija gena, zbog velikog broja enzima prisutnih na tim lokacijama koji su potrebni virusima. Rezultati ovog istraživanja su pokazali kako se HIV doista integrira u blizini područja gdje počinje transkripcija, ali nikada preblizu. Tako su po prvi put znanstvenici odredili mjesta na kojima se virus gotovo nikada ne integrira.

Znanstvenici vjeruju kako mora postojati razlog zbog čega virus izbjegava integriranje na mjestima gdje počinje transkripcija gena, te da razlozi moraju biti dosta specifični, tim više što se drugi retrovirusi bez problema integriraju na tim mjestima. Prema tome, znanstvenici vjeruju da postoji mehanizam koji brani integriranje HIV virusa na lokacijama početka transkripcije gena. Moguće je da taj mehanizam blokira enzim integrazu koji je odgovoran za integriranje virusnog DNA u DNA inficirane stanice.

Današnje terapije koriste koktele lijekova kako bi napale virus sa više strana. Enzim reverzna transkriptaza prevodi RNA u DNA, pa inhibitori tog enzima sprečavaju kopiranje virusnog genetskog materijala. Inhibitorima proteaze se, s druge strane, pokušava blokirati sazrijevanje virusnih proteina. Ipak, znanstvenici se slažu kako bi najefikasniji način borbe protiv AIDS-a bio sprečavanje integriranja virusnog DNA u ljudski. Enzim integraza je u centru istraživanja o novim načinima napada na virus. Inhibitori integraze već su bili korišteni zadnjih godina ali je virus zahvaljujući mutacijama razvio otpornost na takve lijekove.

Znanstvenici hitno traže nova rješenja za blokiranje integraze i nadaju se kako bi razumijevanje mehanizma koji blokira integriranje virusa pomoglo u razvijanju novih lijekova te klase u borbi protiv AIDS-a.

Izvor: sciencedaily.com

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Znanstvenici koji istražuju koronavirus otkrili su da ima sposobnost uništiti zdrave stanice koje imaju za cilj borbu protiv njega. Tim istraživača sa Sveučilišta Fudan...

Oboljenja i poremećaji

Nade u eksperimentalno cjepivo koje je trebalo štititi od zaraze HIV-om ugasile su se nakon što je američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH) prekinuo...

Bakterije i virusi

Epidemija koronavirusa drži svijet u neizvjesnosti, ali to nije jedini virus koji nam može doći glave. Koronavirus trenutno ulijeva strah čitavom čovječanstvu. Kako se...

Znanost za početnike

Danas, kad je promiskuitetan život postao gotovo pa norma, važnije je od svega educirati se što vas sve može dočekati ujutro poslije seksa s...

Oglašavanje