Connect with us

Znanost

Bakterije i virusi

Otkrivena nova, agresivnija vrsta HIV-a

Upuštanje u nezaštićene seksualne odnose može povećati rizik od prenošenja različitih sojeva virusa HIV-a koji uzrokuje AIDS. Jednom kada se nađe u domaćinu, ovaj se virus može rekombinirati u novu vrstu, a jedna ovakva otkrivena je kod oboljelih na Kubi. Novootkriveni soj HIV-a mnogo je agresivniji od ostalih, poznatih vrsta, a pacijenti koji ga imaju, obolijevaju od AIDS-a u roku od tri godine od infekcije.

HIV_attachment

Prije nego što uđe u ljudsku stanicu, virus HIV-a mora se pričvrstiti za nju, a to čini preko koreceptora, odnosno bjelančevina na membrani stanice. Kod normalnih infekcija, virus se za stanicu pričvršćuje preko koreceptora CCR5. Nakon nekoliko godina bez simptoma, virus se zatim prebacuje na koreceptor CXCR4 koji se povezuje s bržim napredovanjem AIDS-a i pojavom prvih simptoma.

Nova studija pokazala je kako se novi, rekombinirani virus HIV-a pronađen kod pacijenata na Kubi mnogo brže prebacuje s koreceptora CCR5 na CXCR4 skraćujući vrijeme od infekcije do pojave prvih simptoma.

Tim znanstvenika na čelu s Anne-Mieke Vandamme analizirao je krv 73 nedavno zaraženih pacijenata. Pedeset dvoje od njih već je imalo dijagnosticiran AIDS, dok ostali nisu. Njihove nalaze usporedili su s nalazima 22 pacijenata kod kojih je HIV uzrokovao AIDS u očekivanom vremenu.

Kod pacijenata zaraženih novim sojem HIV-a bila je prisutna vrlo visoka doza HIV-a i obrambene molekule RANTES. Ova je molekula dio našeg prirodnog imunološkog sustava kojim on odgovara na ovaj virus, a djeluje na način da se pričvršćuje na koreceptor CCR5 na koji se pričvršćuje i većina virusa HIV-a prije nego što uđu u stanicu.

Visoka koncentracija molekula RANTES ukazuje na to da koreceptor CCR5 više nije bio dostupan kao mjesto na koje bi se HIV pričvrstio. Zbog toga je virus HIV-a odmah prešao na koreceptor CXCR4. Činjenica da su svi pacijenti zaraženi novim sojem HIV-a razvili simptome u prve tri godine od zaraze podupiru ovu teoriju.

Prelazak s koreceptora CCR5 na CXCR4 inače je vrlo složen. Ovaj ubrzani prelazak s jednog na drugi koreceptor rezultat je kombiniranja dijelova različitih podvrsta virusa HIV-a. Jedan od ovih dijelova sadrži proteazu koja je vrlo učinkovita. Proteaza je enzim koji cijepa bjelančevine koje se koriste u dijelovima novog virusa. Ova proteaza omogućuje da se virus mnogo učinkovitije umnožava, što olakšava prelazak na koreceptor CXCR4.

Ovakav ubrzani razvoj AIDS-a povećava mogućnost da pacijenti dospiju u već poodmaklu fazu bolesti prije nego što uopće saznaju da su zaraženi HIV-om.

Izvor: Science Daily

Babuške su zle.

5 komentara

5 Comments

 1. Hrvoje Šabić

  veljača 15, 2015 kod 7:54 pm

  srićon ne jeben ništa

 2. Ja Mirjana

  veljača 15, 2015 kod 8:30 pm

  Strava… trebalo bi cak paziti i kod zubara ici da je sve cisto i da mijenjaju te ‘borere’ pred novim pacijentom

 3. Marko Vuk

  veljača 16, 2015 kod 8:25 pm

  Novo postignuće farmaceutskih laboratorija.

 4. Marina Topic

  veljača 16, 2015 kod 11:44 pm

  hoćemo napokon izumrijeti? 😀

 5. Arni Roglić

  veljača 17, 2015 kod 11:25 am

  kaj masoni i znanstvenici napravili novi virus da unisti covjecanstvo?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Bakterije i virusi

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh