Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Neuroznanost

Otkrivene regije u mozgu zbog kojih nam određene pjesme ne izlaze iz glave

0899838930983

U svakodnevnom životu izloženi smo glazbi na svakom koraku, bilo kroz slušanje radija, omiljenih pjesama na mobitelu ili mp3 playeru, tijekom lutanja trgovinama ili pak na ulici. I onda tako određena pjesma jednostavno ostane u našim glavama. Neprestano nam se vraća u misli bez upozorenja, bez okidača, i ne možemo si pomoći a da je ne počnemo pjevušiti.

Ovaj fenomen javlja se kod svih ljudi, ali oni s određenim crtama ličnosti, kao što je neuroticizam, mogu ga doživjeti intenzivnije od drugih. Iako je on otprije poznat, njegova neuralna osnova dugo je vremena bila pravi misterij, ali nova studija napokon je ponudila uvid i u to područje. Čini se kako je njegova frekvencija povezana s debljinom područja mozga zaduženih za sposobnost da se zamisli odsutne zvukove. Nadalje, njegova pojava i obrada povezana je s područjima ključnima za emocije i pamćenje.

Dok neki od vas mogu misliti da je to tek još jedan trivijalni fenomen, neuroznanstvenici su iznimno zainteresirani za njegovo istraživanje, ne samo zato što je sveprisutan i može biti složen, već i zato što može potaknuti naše raspoloženje i emocije, baš kao i slušanje glazbe. Osim toga, oko 40% naših dnevnih misli ionako nije pod našom svjesnom kontrolom, a ovaj je fenomen jedan od najčešćih oblika takvih spontanih spoznaja.

Za potrebe studije, znanstvenici su ispitivali 44 muška i ženska sudionika u dobi od 25 do 70 godina. Nitko od njih nije imao povijest neuroloških oštećenja ili gubitka sluha, niti je bio profesionalni glazbenik. Nakon završetka ankete o svojim osobnim iskustvima s ovim fenomenom, uključujući učestalost njegove pojave, ali i njegovu možebitnu korist prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti, znanstvenici su snimili mozak ispitanika pomoću MR uređaja. Konkretno, tražili su određene morfološke razlike, poput povećanja veličine moždanog tkiva koje je povezano s tim fenomenom.

Kao što je opisano u studiji u časopisu Consciousness and Cognition, znanstvenici su pronašli povezanost između učestalosti pojave tog fenomena i debljine moždane kore u dvije regije mozga: u desnom Heschlovom girusu (Hg) i desnom inferiornom frontalnom girusu (IFG). Zanimljivo, prvi je prethodno bio povezivan sa slušnom percepcijom, odnosno, načinom na koji naš mozak interpretira zvukove koje čujemo, tj. svjesno kontroliranom verzijom ovog fenomena. Za potonji se, s druge strane, mislilo da je uključen u naše pamćenje visine određenog tona.

Začudo, znanstvenici su zapravo otkrili da su ljudi koji imaju smanjenu debljinu u desnom Heschlovom girusu skloni češćem doživljavanju ovog fenomena, što se ne uklapa u istraživanja u kojima se tvrdi kako glazbeni stručnjaci imaju deblju koru od glazbenika amatera. Negativna korelacija također je uočena i u desnom inferiornom frontalnom girusu, ali to ima smisla, jer ova regija mozga igra inhibitorne uloge u mozgu i na taj se način može smanjiti spontana aktivnost u drugim područjima. Dakle, ako je debljina područja smanjena, onda se i inhibitorno djelovanje može smanjiti, čime se povećava frekvencija ovog fenomena.

Znanstvenici su tako otkrili povezanost između načina na koji pojedinci smatraju da im ovaj fenomen pomaže u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i veličine moždanog tkiva u području ključnom za formiranje pamćenja, parahipokampalnom korteksu, zaključivši da je „ovaj fenomen često unutarnje iskustvo koje upošljava moždane stanice zadužene za percepciju, emocije, sjećanja i spontane misli”.

Izvor: PsyPost

2 komentara

2 Comments

  1. Tin Prevendar

    23 srpnja, 2015 u 3:54 am

    Filip … bolje da su pitali huljića u čemu je fora nego kaj su trošili pare na istraživanja 😀

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Neuroznanost

Sljedeći put kad budete sjedili pored nekoga tko zijeva, pokušajte ovo: nemojte zijevnuti. Šanse da će vam biti prilično teško suzdržati se prilično su...

Neuroznanost

Army Research Office (ARO) obvezao se uložiti u projekt 6,25 milijuna dolara, a istraživanje će se provoditi u sljedećih 5 godina

Svemir

U istraživanju se navodi i da se svi pokazatelji vraćaju u normalu nakon sedam mjeseci boravka na Zemlji.

Neuroznanost

Elon Musk je Gertrude predstavio putem video linka tijekom livestream događaja u kojem je tražio zaposlenike za Neuralink.

Oglašavanje