Connect with us

Znanost

Ekologija i okoliš

Ova zgrada u Mexico Cityju jede smog za ručak

Brojni su danas arhitekti koji daju sve od sebe da dizajniraju zgrade koje su energetski isplative i koje iskorištavaju zelenu tehnologiju.

Jedna od takvih se trenutno gradi u Mexico Cityju – riječ je o bolnici Torre de Especialidades s tornjem, a dvojac Allison Dring i Daniel Schwaag iz berlinske tvrtke Elegant Embellishments je proizveo tvrdi materijal proSolve370e kojim će prekriti fasadu zgrade. Oblik i kemijski sastav ovog materijala će neutralizirati razinu smoga u gradu. Zgrada će se doslovno hraniti onečišćenjem.

zgrada-jede-smog

Tvrtka Elegant Embellishments osnovana je 2006. godine s ciljem proizvodnje novih i često nevidljivih tehnologija. “Iako smo Daniel i ja dio tradicionalne arhitektonske prakse, želimo istražiti i razviti nove materijale i metode kojima bismo modificirali postojeće zgrade i prostore”, rekla je Dring. “To uključuje pretvaranje inertnih površina u aktivne kako bi se mogle iskoristiti za druge stvari.”Njihov je cilj, kaže Dring, vizualno artikulirati tehnologije koje smanjuju utjecaj gradova na ekologiju, a to često znači i redefiniranje dosadašnjih praksi. Njihove tehnologije podrazumijevaju promjene na razini molekula, a opet mogu transformirati čitav prostor.

Stvari nisu išle glatko za proSolve370e – bila su potrebna tri prototipa kako bi se materijal iz studija mogao primijeniti prvo na manjim površinama, a naposljetku i na zgradama. Jedan je prototip omogućavao minimalnu financijsku potporu za svaki sljedeći. “Krenuli smo s dizajniranjem fasada, a završili smo kao kvazi-proizvođači specijalizirani za plastiku, testiranje materijala i izvoz.”

Ono što ovaj projekt čini još zanimljivijim je činjenica da je ono što naprave i lijepo. Dring objašnjava da je oblik materijala izveden iz korala i spužvi kako bi se povećavala površina i izloženost svjetlu. Uzorak materijala čine pruge nazvane ‘walks’ i čine prstenove koje omogućavaju očima putovanje ovom vizualno složenom strukturom i traže oblike u njoj.

Oblici proizvoda obično imaju svrhu – radijatori šire toplinu, surf daske su oblika koji im omogućuje kretanje po vodi, a krila aviona su u skladu s aerodinamikom. Njihovi oblici otkrivaju sile koje djeluju na njih, ali dosad nije postojao oblik za onečišćenje u gradovima.

“Pronašli smo dekorativan, fraktalni oblik kojim smo povećali površinu i izloženost svjetlu koji su potrebni za reakciju u području koji je vrlo onečišćen”, kaže Dring. “Odgovarajući materijal koji apsorbira onečišćenje na složenoj površini povećava efikasnost ove tehnologije koja je istovremeno je i lijepa i prepoznatljiva.”

Iako je Torre de Especialidades prva ovakva instalacija, Ding se nada da će i ostali arhitekti slijediti njihov primjer. “Drugi gradovi poput Santiaga, Pekinga, Los Angelesa, Beiruta i Astane imaju velikih problema s onečišćenjem i idealni su za proSolve370e.”

Izvor: Yahoo

Nastavi čitati
Možda vas zanima...

Babuške su zle.

5 komentara

5 Comments

 1. Zeljko Gti Swift

  travanj 28, 2013 kod 7:30 pm

  bolje stvog nego smog:))

 2. Geo Graf

  travanj 28, 2013 kod 7:37 pm

  Ciudad de Mexico je grad u Meksiku, ne u nekoj zemlji di se govori engleski, a ni u Hrvatskoj ne govorimo engleski pa onda ne znam čemu engleski naziv na meksički grad.

 3. Arnel Ružnić

  travanj 28, 2013 kod 7:41 pm

  Pa kao u JAR nizozemski gradovi 😉

 4. Sabo Tabi

  travanj 28, 2013 kod 8:57 pm

  a šta sere za večeru?

 5. Grtalica

  svibanj 11, 2013 kod 11:46 am

  Zašto onda Beč zovemo Beč, a ne Wien? Zašto Minhen, a ne Munchen? Zašto Temzu zovemo tako, a ne Thames? Jer po tvojoj logici, ipak je to rijeka u Engleskoj pa bi trebali koristiti ime kojim je i oni zovu. Ako se već nazivaš Geo Graf trebao bi znati da se imena geografskih pojmova prevode (kao što su gradovi, države, rijeke, mora…). Igrom slučaja službeni hrvatski naziv za glavni grad Meksika je Mexico City, isti kao i na engleskom. Prvo razmisli prije nego što počneš blebetat o stvarima o kojima nemaš pojma.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Ekologija i okoliš

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh