Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biotehnologija

Ovaj nevjerojatni video pokazuje kako CRISPR reže lanac DNK u stvarnom vremenu

Prvi put ikad, znanstvenici su uspjeli u stvarnom vremenu snimiti zapanjujuću aktivnost CRISPR-a na lancu DNK. Kratki video u trajanju od nekoliko sekundi zapravo bilježi interakciju molekula dok protein kida genski kod, potvrđujući ono što su mnogi pametni znanstvenici razradili o procesu iz drugih opažanja. Doista je nevjerojatno.

Možda izgleda kao samo zrnati gif uradak nekih žuto-smeđih mrljica na tamnoj pozadini koje se malo njišu, ali ono što zapravo vidite je nešto što mnogi smatraju jednim od najvećih genetskih otkrića u novije vrijeme. Videozapis pokazuje CRISPR-Cas9 enzim (žuta mrlja) koji fizički reže lanac DNK na kojem se nalazi (smeđa pruga).

Kada je znanstvenik koji je ovo snimio, Osamu Nureki, pokazao kratki isječak grupi znanstvenika na konferenciji, prostorijom su se razlegli glasni uzdasi. Većina publike već je znala kako proces funkcionira, ali su bili zapanjeni da mogu gledati kako se događa u stvarnom vremenu. Rad je otad objavljen u časopisu Nature Communications.

CRISPR Cas-9 tehnika za uređivanje gena pomalo je preuzela biološku zajednicu – a u novije vrijeme i medije – poput oluje. Zbog preciznosti i brzine kojom može rezati DNK na točno željenom mjestu, i u njega umetnuti dodatni komadić genskog koda, koristi se za čitav niz stvari, od stvaranja iznimno snažnih biglova do uređivanja ljudskog embrija.

Zapanjujući isječak postignut je pomoću tehnike poznate kao mikroskopija atomske sile velike brzine (AFM). Standardniji AFM koristi sitnu iglu koja se povlači po površini onoga što znanstvenici pokušavaju fotografirati dodirom. Zatim se može upotrijebiti za izradu slike dotičnih molekula. No, ima svoja ograničenja, jer brzina kojom se slika vraća nije baš velika, što znači da je AFM obično ograničen na statičke molekule.

AFM velike brzine, međutim, može skenirati ono što se fotografira puno brže, i zato može uhvatiti dinamičke procese bioloških molekula poput bjelančevina dok mijenjaju oblik i stupaju u interakciju u stvarnom vremenu. U ovom slučaju, japanski znanstvenici uspjeli su okrenuti AFM velike brzine na DNK i gledati kako CRISPR fizički reže lanac ispred njih.

Snimak im ne pokazuje ništa novo, ali potvrđuje da su njihovi izračuni točni, te dokazuje koliko je CRISPR tehnika zapravo nevjerojatna.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...

Arheologija i paleontologija

Ako je vjerovati rezultatima istraživanja tima znanstvenika s University of Texas, u DNK profilu današnjih stanovnika Melanezije kriju se ostaci treće, dosad neotkrivene vrste...

Neuroznanost

Steven i David Elmore rođeni su kao identični blizanci, no njihovi prvi dani nisu mogli biti različitiji. David je došao kući nakon prvog tjedna....

Društvene znanosti

Novim načinom editiranja genoma moglo bi se ispraviti 89 posto pogrešaka u DNK-u, koje uzrokuju bolesti, kažu američki znanstvenici. Tehnologija, koju su nazvali ‘prime...

Oglašavanje