Connect with us

Znanost

Ovako izgleda donji dio sante leda

Geografija i geologija

Ovako izgleda donji dio sante leda

Fotograf Alex Cornell svojim je fotoaparatom uhvatio rijedak prizor izokrenute sante leda i otkrio kako izgleda njezino dno koje je dugi niz godina bilo pod površinom hladnih voda Antarktike.

Credit: Alex Cornell

Credit: Alex Cornell

Sante leda uglavnom su bijele jer se sastoje od zbijenih čestica snijega koji reflektira sve frekvencije vidljive svjetlosti. Ako visoki tlak zbije čestice snijega ili ih morska voda smrzne, praznine između snijega nestaju, a s time nestaje i njihova reflektirajuća površina.

Zrake sunčeve svjetlosti (crvene i žute) apsorbiraju se kada prolaze kroz led, a plava svjetlost se raspršuje. Nešto od te raspršene svjetlosti mi vidimo kao plavu boju koju povezujemo s čistom vodom – iako neki mikroorganizmi i kemijski spojevi mogu dodati nijansu zelene boje.

Ista se stvar događa kada je voda smrznuta i kada više nema zraka između čestica snijega. To se mnogo češće događa na dnu sante leda nego na njezinoj površini, a jedan od načina za vidjeti ovaj prizor je zaroniti u vrlo hladnu vodu.

Credit: Alex Cornell

Credit: Alex Cornell

Credit: Alex Cornell

Credit: Alex Cornell

Ponekad se sante leda prevrnu što nam omogućava da vidimo kako izgleda njihovo dno. To se uglavnom događa nakon što se santa odlomi, no nekad se prevrne i uslijed oluje.

Za vrijeme posjeta Antarktici, Cornell je svjedočio jednom takvom događaju kojeg je zabilježio, a danas prodaje print verzije tih fotografija.

Izvor: IFLS

Babuške su zle.

2 komentara

2 Comments

  1. Irena Sirena

    24 siječnja, 2015 kod 5:52 pm

    Woow, kakav divan kristal!

  2. Vedran Čegrlj

    25 siječnja, 2015 kod 9:20 am

    Isto ko i srce moje bivse 😀

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Geografija i geologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh