Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Ovih morskih sisavaca je ostalo samo 10 na svijetu

Jedan morski sisavac je upravo pred izumiranjem. Naime, ostalo ih je još samo 10 na cijelome svijetu.

U pitanju je kalifornijska pliskavica (Phocoena sinus). Taj najugroženiji morski sisavac se nedavno opasno približio izumiranju.

Na svijetu danas ima svega desetak jedinki te vrste, za razliku od njih 30 u 2017. godini ili 600 prije dvadesetak godina.

Foto: New Scientist

Ta vrsta, koja je inače najmanja pliskavica na svijetu, može se pronaći samo u Kalifornijskom zaljevu u Meksiku. Ne može se uzgojiti u zatočeništvu.

Naziva se još i vaquita, a u pitanju je maleni pametni sisavac kojem je presudilo zapetljavanje u ribarske mreže, u doslovnom smislu.

Naime, problematično je što dijeli stanište s ribom totoaba. Peraja te ribe je popularna poslastica u Kini. Ribari tako ilegalno hvataju totoabu koristeći “gillnet mreže”, a budući da su kalifornijska pliskavica i totoaba otprilike jednake veličine, pliskavice također završavaju kao ulov.

Iz WWF-a su pozvali vlade SAD-a te Kine da pojačaju napore na suzbijanju ilegalne trgovine totoabama. Pozivaju također i da se nastavi surađivati s ribarskim zajednicama na pronalasku alternative za ribolov koji ugrožava kalifornijske pliskavice.

Unatoč međunarodnim naporima za spašavanje pliskavica, Međunarodni odbor za spašavanje kalifornijske pliskavice procijenio je kako se njihova populacija u posljednje 3 godine smanjila za 50 posto.

“Nagli pad populacije se nastavlja unatoč svim mjerama koje provodi meksička vlada“, stoji u izvješću odbora. Odbor zato poziva meksičke ministre da hitno poduzmu dodatne mjere. Mjere uključuju i financiranje uklanjanja mreža, zaštitu timova koji će uklanjati mreže te pojačavanje nadzora i privođenje osoba koje se bavi ilegalnim ribolovom.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Australski čudnovati kljunaš na rubu je izumiranja, pokazala je studija znanstvenika sa Sveučilišta Novi Južni Wales. Čudnovati kljunaš ili platipus jedinstvena je vrsta sisavca...

Znanost

Znanstvenici s Cambridgea tvrde da nas može uništiti glad, roboti ubojice, asteroridi, ali i – tirani. Dabogda živio u zanimljiva vremena, kaže stara kletva....

Arheologija i paleontologija

Dolazak naših predaka u Europu prije otprilike 40 tisuća godina poklopio se s izumiranjem špiljskog medvjeda, otkrili su znanstvenici. Novi dokazi ukazuju na to...

Biljke i životinje

Otkako su prije 700 godina stigli na Novi Zeland, ljudi su toliko uništili tamošnji ptičji svijet da bi mu za oporavak trebalo 50 milijuna...