Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihijatrija

Ovo je glavni uzrok lošeg zdravstvenog stanja ljudi i radne nesposobnosti

Po zadnjim podacima depresija je vodeći uzrok lošeg zdravstvenog stanja i radne nesposobnosti, od te bolesti u svijetu boluje oko 322 milijuna ljudi, a u zadnjih desetak godina broj oboljelih je porastao za više od 18 posto

Po zadnjim podacima depresija je vodeći uzrok lošeg zdravstvenog stanja i radne nesposobnosti, od te bolesti u svijetu boluje oko 322 milijuna ljudi, a u zadnjih desetak godina broj oboljelih je porastao za više od 18 posto, stoji u izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Izostanak potpore kada je posrijedi ovaj mentalni poremećaj u kombinaciji sa strahom oboljelog pojedinca od stigme rezultira time da mnogi nemaju pristup neophodno potrebnom liječenju koje im može omogućiti zdrav, produktivan i kvalitetan način života, stoji u priopćenju WHO-a.

Svjetska zdravstvena organizacija pokrenula je zdravstvenu kampanju u čijem je fokusu mentalno zdravlje, a cilj joj je ukloniti predrasude i zablude te skinuti stigmu s tog problema. Kampanja se vodi pod nazivom “Depression: Let’s Talk” (Depresija: Razgovarajmo).

“Ove brojke su poziv svim zemljama da poduzmu odgovarajuće poteze i zauzmu pravi pristup kada je riječ o mentalnim bolestima te da se oboljeli pacijenti počnu što prije liječiti”, rekla je direktorica WHO-a Margaret Chan u govoru održanom u četvrtak u sjedištu UN-ove agencije u Ženevi.

“Za osobu koja svakodnevno živi s depresijom, razgovor s osobom u koju ima povjerenja često je prvi korak prema liječenju i oporavku”, kaže Shekhar Saxena, direktor Odjela za mentalno zdravlje WHO-a.

Osnovne karakteristike ove bolesti su sniženo, bezvoljno raspoloženje, žalost i beznađe, gubitak osjećaja zadovoljstva, gubitak snage i energije, javljanje osjećaja neodređenog straha (anksioznosti). Tu su i osjećaj krivnje, besperspektivnosti, bezizglednosti, gubitak volje za životom, razmišljanja o samoubojstvu i pokušaji suicida. Usto se javljaju i promjene u apetitu i snu.

Riječ je o bolesti koja je više od obične tuge. No ako se tuga pojavi bez ikakva razloga ili je nesrazmjerna razlogu nastanka, ako ne prestaje ili se ponovno vrati, ako nam je teško raditi, družiti se, spavati, jednom riječju – ako se više ne uspijevamo veseliti životu, onda to više nije neraspoloženje, nije obična tuga, već depresija.

Često je riječ o ozbiljnome duševnom poremećaju, odnosno bolesti koja se mora liječiti, jer se, ako se ne liječi, pogoršava.

Dokazano je da depresija povećava rizik od obolijevanja od nekih ozbiljnih bolesti i poremećaja, poput ovisnosti, sklonosti samoubojstvu, razvoju dijabetesa i srčanih bolesti, koje u velikom broju slučaja završavaju preuranjenom smrću.

Agencija izražava zabrinutost zbog činjenice da je u brojnim zemljama svijeta potpora osobama s mentalnim poremećajima vrlo malena ili nikakva te iznosi podatak po kojemu je samo polovini oboljelih od depresije dostupno liječenje – u razvijenijim i bogatijim zemljama.

Na mentalno zdravlje vlade prosječno izdvajaju tri posto iz ukupnog proračuna. Brojka varira od jedan do pet posto, ovisno o tome je li riječ o siromašnoj ili bogatoj zemlji, iznosi WHO.

“Bolje razumijevanje depresije i načina na koji tu bolest treba liječiti… tek započinje. Pristup liječniku i ustanovama za mentalno zdravlje mora biti dostupan svima, uključujući i one najsiromašnije”, smatra Saxena.

13 komentara

13 Comments

 1. Šime Mrša

  31 ožujka, 2017 u 1:11 pm

  Hejt za klikbejt aj razvalite i ovo

 2. Sanja Crnković

  31 ožujka, 2017 u 2:06 pm

  Depresija je izmišljena bolest.

  • Dominik Tucić

   31 ožujka, 2017 u 5:18 pm

   LOL^

  • Batt Muftić

   1 travnja, 2017 u 11:13 am

   Vidit ćemo kad stigne klimax

  • Sanja Crnković

   1 travnja, 2017 u 11:51 am

   Ja sam službeno u klimaksu već tri godine…ni traga “depresiji”. A promjene raspoloženja kod žena javljaju se već u pubertetu i traju cijeli život. To nam je po defaultu.
   Čak bih rekla da tu “pojavu” promjene raspoloženja krivo tumače. Mi smo ustvari emocionalno fleksibilne.

  • Eman Kurtalić

   1 travnja, 2017 u 12:56 pm

   nije

  • Eman Kurtalić

   1 travnja, 2017 u 12:56 pm

   !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. Mina Nina

  31 ožujka, 2017 u 2:53 pm

  ma kičmu treb namjestit

 4. Filip Nemeti

  1 travnja, 2017 u 12:56 am

  Depresija nije bolest, nego poremećaj raspoloženja.

 5. Eman Kurtalić

  1 travnja, 2017 u 12:57 pm

  ja sam glup i etomi još više problema .

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Znanost

Znanstvenici su otkrili da odsutnost endokanabinoida u hipokampusu, ključnoj regiji mozga koja sudjeluje u stvaranju sjećanja i osjećaja, rezultira depresivnim ponašanjem

Zdravlje i Medicina

Već su se do sad neka istraživanja dotaknula pitanja povezanosti depresije i društvenih mreža, ali bez konkretnog odgovora

Znanost

Što je kaotičnija situacija, to je anksioznim i depresivnim ljudima teže donijeti ispravne odluke i učiti na vlastitim pogreškama. S druge strane, procjena takvih...

Psihijatrija

Antidepresivi se najčešće koriste za liječenje osoba s umjerenom do teškom depresijom. Međutim, do dvije trećine pacijenata s depresijom ne reagira u potpunosti na...

Oglašavanje