Connect with us

Znanost

Planete i mjeseci

Pac-man na Saturnovom mjesecu

Pomoću kamere visoke razlučivosti, letjelica Cassini snimila je do sada najprecizniju temperaturnu mapu Saturnovog mjeseca Mimasa. Snimke pokazuju iznenađujuće uzorke na površini malog mjeseca, koje uključuju neočekivane vruće dijelove u obliku lika popularne igre “Pac-Man” koji jede točku i zapanjujuće pojase svjetla i tame na rubovima kratera. “Obično su drugi mjeseci u centru pozornosti, ali izgleda da je Mimas bizarniji nego što smo mislili”, rekla je Linda Spilker, znanstvenica na projektu Cassini s Jet Propulsion Laboratory u Pasadeni, Kalifornija. “Svakako nam je zadao nove zagonetke.”

Cassini je prikupio podatke 13. veljače tijekom najbližeg preleta pokraj mjeseca, koji je poznat po ogromnom ožiljku, krateru Herschel, koji ga čini sličnim “Zvijezdom smrti” (Death Star) iz filma “Ratovi zvijezda” (Star Wars).

Znanstvenici zaduženi za infracrvenu spektrometriju, koji su mapirali Mimasovu temperaturu, očekivali su lagano osciliranje temperature s maksimumom rano ujutro blizu ekvatora. Umjesto toga izmjerili su najtoplije dijelove (oko 92 Kelvina, -181.2 °C), ujutro, na rubovima u obliku Pac-mana. Ostatak mjeseca bitno je hladniji, oko 77 Kelvina (-196.2 °C). Manje toplije područje predstavlja točku u Pac-manovim ustima smještenu oko kratera Herschel, temperature 84 Kelvina (-191.2 °C). Toplo područje oko Herschela nije iznenađenje jer visoki zidovi kratera (oko 5 kilometara) mogu zarobiti toplinu unutar kratera. No znanstvenike je iznenadio uzorak u obliku slova V.

“Pretpostavljamo da temperaturne razlike očitavaju razlike u teksturi površine. To je nešto poput razlike starijeg, zgusnutog snijega i onog prhkog koji je tek napadao.” rekao je John Spencer, član tima koji radi na infracrvenom spektrometru, sa Southwest Research Institute u Boulderu, Kolorado. Gušći snijeg odvodi toplinu od površine, držeći ju hladnom preko dana. Prhki snijeg je bolji izolator, zbog čega je sunčeva toplina zarobljena na površini, pa se površina zagrijava.

Čak ako su teksture površine krive za ovaj efekt, znanstvenici još uvijek pokušavaju shvatiti zašto postoje tako oštre granice među područjima, rekao je Spencer. Moguće da je udarac koji je napravio krater Herschel istopio ledenu površinu i raširio vodu preko površine. Ta tekuća voda se možda naglo zaledila u tvrdu površinu, no teško je shvatiti zašto je taj gusti, gornji sloj ostao nepromijenjen kada su ga meteoriti i ostali svemirski ostaci trebali razbiti do sad, rekao je Spencer.

Ledeni sprej s vanjskog Saturnovog E prstena također bi trebao obasipati Mimas svjetlijom nijansom, no slike u vidljivom spektru pokazuju iznenađujuće kontraste. Cassinijev tim znanstvenika zaduženih za slike nije očekivao tamne pruge oko svijetlih rubova kratera, ili kontinuirane uske hrpe tamnih krhotina u podnožju kod rubova kratera.

Uzorak se možda pojavljuje zbog načina na koji površina Mimasa stari, rekao je Paul Helfenstein, suradnik tima znanstvenika zaduženih za fotografiranje, s Cornell University, Ithaca, N.Y. Mimasova površina kroz vrijeme je dobila tanki sloj silikatnih minerala ili čestica bogatih ugljikom, vjerojatno zbog meteorske prašine koja pada na mjesec ili nečistoća koje se nalaze u zaleđenoj površini.

Sunčeva svjetlost uzrokuje isparavanje svjetlijeg leda, dok koncentrirana tamnija tvar ostaje na površini. Gravitacija povlači tamniju tvar prema rubovima kratera, razotkrivajući svježi led ispod. Iako su slični efekti vidljivi i na drugim Saturnovim mjesecima, vidljivost ovakvih efekata pomaže znanstvenicima da procjene brzinu promjene na drugim mjesecima.

“Procesi na Mimasu nisu jedinstveni, ali slike visoke rezolucije od neprocjenjive su vrijednosti za njihovu interpretaciju,” rekao je Helfenstein.

Izvor: Southwest Research Institute

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Planete i mjeseci

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh