Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Pariški dogovor: Postignuta povijesna odluka o klimatskim promjenama

Credit: indianexpress.com

U Parizu su, u subotu navečer, gotovo sve zemlje svijeta potpisale najveći dogovor o korištenju fosilnih goriva i emisijama stakleničkog plina u povijesti. Pariški dogovor cilja zadržati globalno zagrijavanje na manje od 2oC do kraja stoljeća.

Skoro 200 zemalja preko dva je tjedna sudjelovalo u napetim pregovorima u glavnom gradu Francuske. Dogovor koji je postignut stupit će na snagu u 2020. godini te je dijelom zakonski određen i s pravnim posljedicama, no drugim je dijelom zasnovan na – dobroj volji.

Prihvaćanje same odluke popraćeno je ovacijama u dvorani specijalno dizajniranoj za povijesne razgovore. Čak je i glas engleske prevoditeljice puknuo od emocija dok je prenosila riječi domaćina, francuskog ministra vanjskih poslova Laurenta Fabiusa.

Odluke

Postignuti dogovor želi transformirati gospodarstva koja trenutno pokreću fosilna goriva te smanjiti brzinu globalnog zatopljavanja što više ispod 2oC. Detalji Pariškog dogovora odnose se na što brži i raniji vrhunac emisija stakleničkih plinova, nastojanje da se povećanje globalne temperature kreće što bliže prema 1.5 oC, kao i revizija samog procesa svakih 5 godina.

Tekst odluke navodi i kako svijet cilja na „nula neto emisija“ nekad između 2050. i 2100. godine, što znači da će sva emisija ugljičnog dioksida morati biti uhvaćena na izvoru i prenositi se podzemnim cijevima, ili će, pak, višak CO2 koji ne bude tako prenesen morati biti poništen – na primjer, porastom količine drveća u svijetu.

Nadalje, dogovorom se traži i godišnje ulaganje od 100 milijardi dolara na godinu za zemlje u razvoju sve do 2020. godine, nakon čega postoji neodređena obaveza za daljnje financiranje. Neki su aspekti ovog dogovora zakonski obvezujući, poput obaveze da se emisije smanje i redovno nadgleda postizanje tog cilja.

Ipak, sami ciljevi nisu zakonski obvezujući.

Prosvjedi

Mada je predsjednik SAD-a Barack Obama nazvao postignuti klimatski dogovor „najboljom šansom koju imamo – da spasimo planet koji imamo“, te rekao kako bi ovo mogla biti točka zaokreta prema nisko-ugljičnoj budućnosti, mnogi se ne slažu kako su ove odluke dovoljne da se zaštiti planet.

Iako je globalno dočekan kao povijesni dogovor, održan je veliki prosvjed u Parizu gdje su nazočni izrazili razočarenje što nije išao dalje i konkretnije. Navode kako su mnogi dijelovi dogovora na dobrovoljnoj, a ne obvezujućoj bazi. Štoviše, siromašnije zemlje (one koje su od početka imale malo veze s globalnim zatopljenjem) bit će najviše pogođene ovim reformama i moraju dobiti još puno više pomoći u tom procesu.

Izvršni direktor Greenpeace International-a, Kumi Naidoo, popratio je tu misao izjavom: „Ovaj dogovor nije dovoljan za nacije i ljude na prvim crtama klimatske promjene. Nacije koje su uzrokovale ovaj problem obećale su premalo pomoći ljudima koji već gube svoje živote i načine preživljavanja.“

Revolucija ili privid?

Stručnjaci su pozdravili cilj smanjenja emisija nazvavši ga transformirajućim te dodavši kako će ova odluka poslati jasan signal tržištu da su dani fosilnih goriva odbrojani. Također, ova odluka jasno smješta fosilna goriva na krivu, lošu stranu povijesti, te stvara platformu za preuzimanje scene od strane obnovljivih izvora energija. Ovo bi trebalo stimulirati ulaganja u vjetar, solarnu energiju i ostale obnovljive izvore te smanjiti financiranje ugljena, plinova i nafte.

Ipak, ovo i dalje samo stvara platformu za promjene.

Profesor Chris Rapley, vodeći klimatski znanstvenik s University College-a u Londonu dodao je: „Vrijeme će otkriti pravu prirodu Pariškog dogovora. Od povijesnog zaokreta, pa sve do naivnog izraza nade, samo će djelovanje koje slijedi u stvarnom svijetu zaista odlučiti sudbinu.“

8 komentara

8 Comments

 1. Jadranka Margan

  13 prosinca, 2015 u 8:34 pm

  Super samo neka bude prakticiran 🙂

 2. Davorka Pehar

  13 prosinca, 2015 u 8:37 pm

 3. Davorka Pehar

  13 prosinca, 2015 u 8:38 pm

 4. Krešimir Bešlić

  13 prosinca, 2015 u 8:38 pm

  Jedina klimatska promjena koju čeka Europu i svijet uskoro je bacanje atomskih bombi. Vidite banda koja se poredala sa slike još nam se ruga.

 5. Davorka Pehar

  13 prosinca, 2015 u 8:38 pm

  mali je korak od raja do pakla !?!?!

 6. Mladen Horvat

  13 prosinca, 2015 u 8:45 pm

  Prazno slovo

 7. Palfi Istvan

  13 prosinca, 2015 u 9:08 pm

  Jedan posto ljudi koji kroje sudbinu zemlje, i znaju da mi sitna raja onih 99% i ne verujemo ali to njih uopšte ne tangira i zato se i smeju. Može što Krešo kaže vrlo lako desiti, nažalost.

 8. Zeljko Dakovic

  14 prosinca, 2015 u 2:02 am

  Pa naravno jer ovim tempom trisenja fosilnih goriva taman tada cemo ostat bez njih bravo idioti kako ste samo pametni….

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Iako ih čovječanstvo desetljećima tretira kao deponiju smeća, oceani pokazuju da su nevjerojatno otporni, tvrdi se u novom znanstvenom istraživanju. Ako se ulože napori...

Ekologija i okoliš

Znanstvenici tvrde da su posljednje slike iz gradova u kojima je na snazi karantena donijele nekoliko lekcija koje mogu koristiti čovječanstvu. Kanali Venecije godinama...

Ekologija i okoliš

Kako posljedice konzumerizma u jednoj državi ugrožavaju vrste druge države

Ekologija i okoliš

Javna je tajna što se događa na zapadu Afrike. Svjetska čokoladna industrija potpomaže katastrofalno uništavanje prašuma zapadne Afrike, gdje se šume krče radi proizvodnje...

Oglašavanje