Connect with us

Znanost

Patnje istarskih tartufarskih pasa koji donose milijune

Društvene znanosti

Patnje istarskih tartufarskih pasa koji donose milijune

Ponavlja se priča iz 2011.godine kad se tartufarskom psu u kućici nije moglo pomoći, umro je od gladi, a u boksu su bili vidljivi tragovi očajničkog kopanja da se oslobodi boksa i ode si naći neku hranu.

U borbi za život kopao je i po podu unutar kućice,Bio je bolestan i umro je u mukama. Ležaj mu je bio taj komadić zemlje. Kod ovog vlasnika nakon prijave nastale su promjene. Kod tisuće pasa nisu, a to vidimo i sada šest godina kasnije.

Priča nam ljubiteljica životinja  Mae Isaksson kako se patnje pasa povećavaju pogoršanjem vremena. Ima desetak poziva samo iz Livada u središnjoj Istri. Kaže kako se ti tartufarski psi koji izgledaju kao kosturi vide s glavne ceste.

Idućih dana je najavljena orkanska bura i vrlo niske temperature. Proklinje zimu jer ni psima za koje se brine ne može omogućiti tople noći, unatoč tome što su im kućice “opremljene” dekicama i slamom. Ali kako će samo preživjeti ovi psi koji žive u zatvorenim kutijama, neishranjeni i bez ikakve toplinske zaštite?

istra-se-crveni-od-srama-donose-ogroman-profit-a-izgledaju-kao-kosturi-evo-kako-zive-tartufarski-psi_ca_large

Dalje se pita zašto susjedi ne učine nešto? Zašto ne stisnu svoje načelnike općina? Zašto vlasnici restorana koji se diče specijjalitetima od tartufa ne pokažu malo moralne odgovornosti i ne zahtijevaju od ljudi od kojih kupuju tartufe da za bića koja im donose velike zarade ne brinu  niti minimalno?

Buzeština i Pazinština slove kao tartufarska regija i primaju na tisuće turista koje uživaju u skupim delicijama od kojih žive mnogi Istrijani, za što je najzaslužnija njihova četveronožna “radna snaga”.

Azil u kojem se Mae brine za napuštene pase s pazinskih ulica je prekrcat. Pazinski deponiji su puni pasa koji “čekaju” da se neko mjesto u azilu oslobodi. Načelnici općina nemaju razumijevanja, kao što nemaju razumijevanja niti svi ti ljubitelji tartufa koji su spremni izdvojiti ogromne sume za delicije ne pitajući odakle i kako tartufi dolaze na njihove stolove. Nešto treba poduzeti, a Mae ne može sve sama. Dvoje od tartufarskih pasa su vrlo kritično.

ta_large

Na slici je Blondy. Tartufarski pas vrlo poznat u kraju zbog svojeg vještog traženja tartufa, a i mnoge je mlade psiće naučila tajnama “zanata”.

U desetoj godini života Mae je preuzela brigu o njoj, a mnogu se je tartufari odmah htjeli kupiti, posuditi, iznajmiti, što ne čudi budući da kilogram tartufa na tržištu vrijedi 25 000 kuna. A njena penzija bila je zamišljena ovako kako vidite na slici.

Osim jezivog izgleda, bila je propucana (metak još u njoj) i imala je tumor mliječnih žlijezda za koje vlasnik nije ni znao. Nije bila cijepljena ni čipirana.

Ovako izgledaju danas na tisuće tartufarskih pasa u kraju. Daleko od pogleda turista i prolaznika, polako umiru godinama ovi psi koji donose ogromnu zaradu cijelom nizu raznih poslovnih ljudi, na čijoj se grbači profilira cijela regija.

Ne jedu dovoljno, ljeti nemaju vode ni hlada, zimi se nemaju gdje zagrijati, ne vide veterinara, ne druže se s drugim psima, ne druže se s ljudima, samo tiho preživljavaju u svojoj agoniji. Ovakvom neodgovornom ponašanju i neetičnom poslovanju jednom treba doći kraj.

Podaci udruge:

Udruga HappyEnd
Muntriljska 10
52 000 Pazin

OTP Banka
IBAN HR7724070001100353863
(poziv na broj 00)

Damir Ilić završio je studij poslovnog komuniciranja na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Sveučilišta u Rijeci.

1 komentar

1 komentar

  1. Mirko Zipa Metak

    12 siječnja, 2017 kod 11:31 am

    Stvarno tužna priča,kakav si prema životinjama, takav si i prema ljudima.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Društvene znanosti

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh