Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Društvene znanosti

Pet najučinkovitijih programa roditeljstva za smanjenje problema u ponašanju tinejdžera

Svi roditelje žele ono što je najbolje za njihovu djecu. Ali ne zna svaki roditelj kako svom djetetu pružiti alate pomoću kojih će biti uspješan ili kako im pomoći da izbjegnu najveće probleme u ponašanju adolescenata – zloupotrebu droga, delinkvenciju, odustajanje od škole, trudnoću i nasilje.

Ovi problemi mogu utjecati na ostatak života djece. Istraživači sa Sveučilišta Washington evaluirali su dvadesetak programa roditeljskog odgoja i pronašli pet koji su posebni učinkoviti u pomaganju roditeljima i djeci svih rizičnih skupina kako izbjeći probleme u ponašanju koji ne utječu samo na pojedince, već na čitave zajednice.

„Provođenjem ovih programa vidimo značajno opadanje zloupotrebe droge, smanjuje se agresivnost, depresija i anksioznost, te se poboljšava mentalno zdravlje”, izjavio je Kevin Haggerty, pomoćni direktor sveučilišne Istraživačke grupe za društveni razvoj pri Školi za socijalni rad.

„Vidimo utjecaj toga kad su roditelji na istoj valnoj duljini i zajedno rade kako bi osigurali okolinu koja promovira blagostanje. Mogu se postići dugotrajni učinci.”

Studija je objavljena u tekućem broju časopisa Journal of Children’s Services.

Haggerty je izjavio kako je ironično što roditelji provode sate pohađajući porodiljne tečajeve za nešto što će se dogoditi prirodno, no nema nikakvih treninga za to kako uistinu odgajati dijete. On je prije nekoliko godina pohađao radionice za roditelje i kaže da je učenje kako se nositi s konfliktima promijenilo dinamiku njegove obitelji.

„Svima nama je potrebna mala pomoć u roditeljstvu”, dodao je Haggerty. „To je težak posao za koji nismo dobili upute kada su se naša djeca rodila.“

Programi koje su Haggerty i njegovi suradnici preporučili su učinkoviti u širokom rasponu obitelji koje dijele različite životne vrijednosti. Svih pet projekata u skladu su s modelom socijalnog razvoja, koji se usredotočuje na poticanje mogućnosti, vještina, nagrada za pozitivno društveno ponašanje, zbližavanje i jasna očekivanja ponašanja.

Programi podrazumijevaju mijenjanje poznatih faktora rizika kao što su slab roditeljski nadzor i velika učestalost obiteljskih konflikata, te pokazivanje djeci kako izgleda „normalno” obiteljsko ponašanje. Ovi programi imaju i znanstvene dokaze kojima potvrđuju svoju uspješnost.

„Partnerstvo patronažna sestra-roditelj” šalje patronažne sestre u posjet mladim, samohranim majkama koje su trudne po prvi put bar jednom u dva tjedna tijekom njihove prve trudnoće, pa sve dok njihovo dijete ne napuni dvije godine. Sestre pomažu majkama da smanje pušenje, konzumiranje alkohola i zlouporabu droga. Nakon poroda pomažu majkama da stvore sigurnu okolinu za svoje dijete i razviju strategije za rješavanje problematičnog ponašanja.

„Pozitivni program roditeljstva” fleksibilan je sistem programa koji se usredotočuju na pet glavnih ciljeva – promociju sigurnog i ohrabrujućeg okoliša, stvaranje pozitivne atmosfere za učenje, korištenje učinkovite discipline, stvaranje jasnih i razumnih očekivanja i sprovođenje brige roditelja o sebi samima.

„Nevjerojatne godine” podučavaju djecu starosti između tri i šest godina, njihove roditelje i učitelje vještinama i strategijama za snalaženje u kompliciranim situacijama. Roditelji sudjeluju u grupnim radionicama. Djeca također sudjeluju u grupnim seansama pod vodstvom psihoterapeuta koji im pomaže da razviju vještine kao što su rješavanje problema, uspostavljanje novih prijateljstava i suradnje s drugima. Ovaj program razvila je Carolyn Webster-Stratton, direktorica Klinike za istraživanje roditeljstva na Sveučilišta Washington.

„Program jačanja obitelji” namijenjen je roditeljima i njihovoj djeci staroj između 10 i 14 godina. Roditelji se podučavaju o faktorima rizika za zlouporabu droga, zbližavanju roditelja s djetetom, posljedica nedosljednosti u provođenju roditeljskih smjernica, kontroliranju ljutnje i bijesa i obiteljskih konflikata. Djeca se uče efektivnoj komunikaciji, rješavanju problema i kako se oduprijeti pritisku vršnjaka.

„Ostanite povezani sa svojim tinejdžerom” pomaže djeci između 12 i 17 godina izbjeći upuštanje u rizične seksualne aktivnosti, zlouporabu droga i nasilno ponašanje. Program uči roditelje kako postaviti jasne norme ponašanja svojim tinejdžerima nasuprot antisocijalnog ponašanja i to povećavanjem roditeljskog nadzora; reducirati grubi odgoj i nagraditi tinejdžere za promicanje obiteljskog zbližavanja. Ovaj program razvili su Richard F. Catalano i J. David Hawkins sa Škole za socijalni rad na Sveučilišta Washington.

Haggerty i njegovi suradnici nadaju se da će lokalni političari pri diskusiji o ulaganju u djecu i mlade obratiti pažnju na ove i druge programe koji su znanstveno testirani. Dodao je kako je važno ulagati u djecu sada, prije nego što negativni ishodi dovedu do još većih troškova provođenja zakona i programa za fizičke i mentalne terapije, te boravka u zatvoru.

Izvor: University of Washington

3 komentara

3 Comments

 1. Aliens: Welcome To Earth - Help Us

  3 siječnja, 2014 u 6:00 pm

  Please like and share! Help us reach them and make contact! https://www.facebook.com/welcomealiens

 2. Sandra Prenc

  3 siječnja, 2014 u 6:52 pm

  E da, ali uvijek koji od tih načina šteka i ne možeš biti superioran u svih pet programa da si superman. Roditelji su DUŽNI odgajati svoju djecu, ali čini mi se da je u nekim segmentima to otišlo predaleko. Da pojasnim:
  Ja sa svojom djecom pričam o svemu i seksu i prijateljstvima, drogi, politici, novcu itd… mlađi sin mi je zašao u pubertet i svašta ga zanima o tome, ali nije pričljiv kao što je bio stariji i krenuh preko Googla naći neke naslove o pubertetu u stilu: za dečke, za cure, one knjige koje smo mi listali kad nas je sve zanimalo…..i koji šok! Brdo priručnika o pubertetu, ali za RODITELJE! Jedva sam našla dva novija naslova za mlade! Sva tiskana psihologija je usmjerena na roditelje. Nije ni čudo da su mnogi isfrustrirani danas, kao roditelji. Mislim da je najvažnije da moja djeca znaju da nisam supermama te da i ja itekako griješim i to prepoznam i priznam i da preuzimam odgovornost za greške! Meni je pun kufer supermama koje čine sve umjesto svoje djece i rade od njih “građane-invalide”. Svi žele djecu genijalce. Ja želim sretnu djecu koja znaju šta žele i kojoj ne namećem svoje frustracije, jer da, imam ih jer sam nesavršena mama koja se trudi odgajati najbolje kako zna. O, načitala sam se svojedobno svakakvih priručnika dok nisam shvatila da JA najbolje znam kako s mojom djecom.

 3. Aleksandar Perc

  3 siječnja, 2014 u 8:30 pm

  E! A da probate djecu zaprašivati sodom bikarbonom?

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Oglašavanje