Connect with us

Znanost

Mikrobiologija

Piće bez mamurluka? Povećavanje koncentracije otopljenog kisika u alkoholu može smanjiti problem

Kisik za oksidaciju etanola je isporučen kroz disanje, želudac i kožu. Postoji mnogo genetskih i okolišnih varijabilnosti u farmakokinetici apsorpcije alkohola, raspodjeli, metabolizmu i eliminaciji. Nova studija utvrdila je da bi povećanje koncentracije otopljenog kisika u alkoholu moglo pomoći u smanjenju nuspojava i nesreća povezanih sa alkoholom.

Rezultati će biti objavljeni u svibanjskom izdanju posvećenom problemu alkoholizma časopisa Clinical & Experimental Research, a trenutno je dostupan za rani pogled.

“Etanol se oksidira u acetaldehid, a zatim se dalje oksidira do vode i ugljičnog dioksida u tijelu, nakon konzumacije”, objasnio je Kwang-il Kwon, fakultetski profesor farmacije na Chungnam National University i prateći autor studije. “Ove reakcije oksidacije se javljaju uglavnom putem jetrene oksidacije i uređene su katalitičkim svojstvima enzima koji metaboliziraju alkohol, uključujući mikrosomalni sustav oksidiranja alkohola (MEOS), alkohol dehidrogenazu (ADH), te aldehid dehidrogenazu (ALDH). Oksidacija etanola putem ADH, ALDH, i MEOS-a zahtijeva kisik, a više kisika povećava stopu oksidacije etanola.”

“Nekoliko je studija pokazalo da voda sa visokom koncentracijom kisika može poboljšati sposobnost preživljavanja miševa, oporavak od umora i funkcije izdržavanja anoksije,” dodao je Hye Gwang Jeong, profesor na odjelu za toksikologiju na farmaceutskom fakultetu na Chungnam National University. “On također može povećati skladištenje energije. No, utjecaj koncentracije otopljenog kisika na farmakokinetiku alkohola nije prethodno opisano. Ovaj rukopis prvo treba istražiti utjecaj koncentracije otopljenog kisika na farmakokinetiku alkohola u zdravim ljudskim subjektima.”

Kwon i njegovi kolege su izveli tri pokusa s 49 zdravih dobrovoljaca (30 muškaraca, 19 žena), sa prosječnom dobi od 27,2 godina. Prvi eksperiment je usporedio 8 ppm i 20 ppm koncentracija otopljenog kisika u 240 ml alkoholnog pića sa 19,5 % udjela alkohola. Drugi eksperiment je usporedio 8 ppm i 20 ppm koncentracije otopljenog kisika u 360 ml alkoholnog pića sa 19,5% udjela alkohola . Treći eksperiment je usporedio 8 ppm i 25 ppm koncentracije otopljenog kisika u 360 ml alkoholnog pića sa 19,5 % udjela alkohola.

Rezultati su pokazali da povišena, otopljena koncentracija kisika u alkoholnim pićima može ubrzati metabolizam i eliminaciju alkohola. Na primjer, vrijeme za dosizanje 0,000 % koncentracije alkohola u krvi (BAC) za 240 ml,u piću sa udjelom alkohola od 19,5 % sa 20 ppm otopljenog kisika, je bilo 20,0 minuta brže nego sa 8 ppm (257,7 min.) Vrijeme za dostizanje 0,000 % BAC za 360 ml u piću sa udjelom alkohola od 19,5 %, s 20 ppm (334,5 min) i 25 ppm (342,1 min) koncentracije otopljenog kisika, je bilo 23,3 min, odnosno 27,1 min brže nego sa 8 ppm.

“Kisikom obogaćeno alkoholno piće smanjuje koncentraciju alkohola u plazmi brže nego normalno otopljeni kisik u alkoholnom piću”, rekao je Kwon. “To bi moglo dati značenja kliničkom i stvarnom životu. Kisikom obogaćena alkoholna pića bi mogla omogućiti pojedincima da brže postanu trijezni, te smanjiti nuspojave acetaldehida, bez značajnih razlika u efektima alkohola. Nadalje, smanjeno vrijeme za niži BAC bi moglo smanjiti nezgode vezane uz alkohol.”

Oba, Kwon i Jeong,su naznačili da alkoholna pića s višim koncentracija kisika već postoje u Koreji, ali im nedostaje znanstvene potpore. “Čini se da ta pića mogu održavati visoke koncentracije otopljenog kisika na oko 10 do 20 dana prije nego je uklonjen čep, i na 70 minuta nakon micanja čepa, odnosno, na sobnoj temperaturi”, rekao je Kwon. Oba znanstvenika su sugerirali da buduće studije pogledaju bliže na koncentracije otopljenog kisika na određenim enzimima metabolizma alkohola, kao što je ADH, ALDH i MEOS.

Izvor: sciencedaily.com

 

 

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Mikrobiologija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh