Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Pingvini imaju osjet okusa samo za slano i kiselo

Dobra je stvar da pingvini gutajući sirovu ribu ne troše vrijeme na žvakanje, jer ionako imaju prilično „manjkavo” nepce. Prema studiji objavljenoj u časopisu Current Biology, pingvini su izgubili tri od pet poznatih osjeta okusa koje većina kralježnjaka ima, te prepoznaju samo slano i kiselo.

Zanimljivo, čini se da su ti gubici nastali još prije više od 20 milijuna godina. Iako znanstvenici nisu u potpunosti sigurni koji je razlog toga gubitka, pretpostavljaju da se to dogodilo zato što receptori koji sudjeluju u prepoznavanju preostala tri okusa ne funkcioniraju u ledenim uvjetima u kojima ove vodene ptice žive.

Okusi su zapravo osjećaj izazvan kemikalijama koje se nalaze u stanicama naših okusnih pupoljaka na nepcu. Skloni smo karakteristike nekog okusa opisivati koristeći pet temeljnih okusa: slatko, slano, kiselo, gorko i, nedavno uvedeni, umami, snažan i pikantan okus. Osim što je zaslužan za naše uživanje u hrani, okus je zapravo presudan za opstanak većine životinja. Primjerice, gorčina pomaže da bi se spriječio unos otrovnih i toksičnih tvari. No, ne posjeduju sve životinje svih pet receptora okusa – gotovo sve ptice ne razlikuju slatke okuse, a jedina je iznimka kolibrić koji svoj umami receptor pretvara u onaj koji prepoznaje slatko. Znanstvenici nisu došli do ovoga otkrića mjerenjem okusnih sposobnosti ptica, već proučavajući njihovu DNK u potrazi za genima odgovornima za otkrivanje različitih okusa u okusnim stanicama. No, slatko nije jedini okus koji ptice ne prepoznaju; DNK analiza pokazala je da adelijski i carski pingvini nemaju sposobnost prepoznavanja i nekih drugih okusa. To otkriće potaknulo je interes istraživača sa Sveučilišta u Michiganu koji su potom odlučili provesti daljnja istraživanja.

Za potrebe studije, istraživački tim ispitivao je gene pronađene kod te dvije vrste pingvina zajedno s još tri druge vrste pingvina i 22 vrste ostalih ptica. Rezultati su pokazali kako niti jedna analizirana vrsta pingvina ne posjeduje funkcionalne gene za osjetne receptore koji prepoznaju slatko, gorko i umami. To je posebno čudno u slučaju mesojeda s obzirom na umami koji daje snažan, pikantan okus. Nasuprot tome, ostale ptice imaju gene za prepoznavanje gorkog i umami okusa, ali ne i za slatko.

Zašto je to tako? Razlog bi se mogao pronaći u činjenici da im ti okusi nisu potrebni, s obzirom da pingvini gutaju svoju hranu, ne žvaču je, a time su postepeno i izgubili te okusne receptore. Moguće je da su zadržali samo dva jer im receptor za kiselo pomaže prepoznati trulu hranu, a receptor za slano pomaže im pratiti unos toga minerala. Također, to može biti povezano i s činjenicom da protein TRPM5, potreban za prepoznavanje preostala tri okusa, ne funkcionira najbolje na niskim temperaturama. Budući da su pingvinima ti geni postali suvišni, vjerojatno su s vremenom postupno mutirali i izgubili svoju prvotnu funkciju. Stoga, evolucijski rečeno, ono što ne koristiš, s vremenom izgubiš.

Izvor: Current Biology, University of Michigan, New ScientistBBC News

7 komentara

7 Comments

  1. Antonio Zawuković

    21 veljače, 2015 u 2:15 pm

    what else is there…

  2. Senada Junuzović

    21 veljače, 2015 u 2:20 pm

    Duše drage, nikad neće znati šta je čokolada 🙁 😀

  3. Vedran Ožir

    21 veljače, 2015 u 3:05 pm

    da ti to znači da mogu prestati hraniti pričice napolitankama sa čokoladom? 😀

  4. Mark Doroti

    21 veljače, 2015 u 4:11 pm

    Briga ih

  5. VisarEnsar Karaxhiu Ex Sakmani

    21 veljače, 2015 u 8:49 pm

    Ensar Sakman

  6. El Niño

    22 veljače, 2015 u 4:48 am

    Ti si pingvin pa znas kaj oni osjete

  7. Krešo Rebernik

    22 veljače, 2015 u 6:14 pm

    pa to je pingvin…

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Od 817 osoba zaraženih koronavirusom, koje su bile obuhvaćene istraživanjem, njih 49,8 posto je osjetilo promjene u osjetu okusa.

Oboljenja i poremećaji

Stručnjaci upozoravaju da bi gubitak osjetila okusa i mirisa mogao biti znak zaraženosti koronavirusom.

Na rubu znanosti

Mozart nije imao šanse

Psihologija

Znanstvenici iz Innsbrucka su obuhvatili više od tisuću odraslih osoba u studiji kako bi istražili njihove preferencije u hrani i okusima. Sudionici su radili...

Oglašavanje