Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Pingvini imaju osjet okusa samo za slano i kiselo

Dobra je stvar da pingvini gutajući sirovu ribu ne troše vrijeme na žvakanje, jer ionako imaju prilično „manjkavo” nepce. Prema studiji objavljenoj u časopisu Current Biology, pingvini su izgubili tri od pet poznatih osjeta okusa koje većina kralježnjaka ima, te prepoznaju samo slano i kiselo.

Zanimljivo, čini se da su ti gubici nastali još prije više od 20 milijuna godina. Iako znanstvenici nisu u potpunosti sigurni koji je razlog toga gubitka, pretpostavljaju da se to dogodilo zato što receptori koji sudjeluju u prepoznavanju preostala tri okusa ne funkcioniraju u ledenim uvjetima u kojima ove vodene ptice žive.

Okusi su zapravo osjećaj izazvan kemikalijama koje se nalaze u stanicama naših okusnih pupoljaka na nepcu. Skloni smo karakteristike nekog okusa opisivati koristeći pet temeljnih okusa: slatko, slano, kiselo, gorko i, nedavno uvedeni, umami, snažan i pikantan okus. Osim što je zaslužan za naše uživanje u hrani, okus je zapravo presudan za opstanak većine životinja. Primjerice, gorčina pomaže da bi se spriječio unos otrovnih i toksičnih tvari. No, ne posjeduju sve životinje svih pet receptora okusa – gotovo sve ptice ne razlikuju slatke okuse, a jedina je iznimka kolibrić koji svoj umami receptor pretvara u onaj koji prepoznaje slatko. Znanstvenici nisu došli do ovoga otkrića mjerenjem okusnih sposobnosti ptica, već proučavajući njihovu DNK u potrazi za genima odgovornima za otkrivanje različitih okusa u okusnim stanicama. No, slatko nije jedini okus koji ptice ne prepoznaju; DNK analiza pokazala je da adelijski i carski pingvini nemaju sposobnost prepoznavanja i nekih drugih okusa. To otkriće potaknulo je interes istraživača sa Sveučilišta u Michiganu koji su potom odlučili provesti daljnja istraživanja.

Za potrebe studije, istraživački tim ispitivao je gene pronađene kod te dvije vrste pingvina zajedno s još tri druge vrste pingvina i 22 vrste ostalih ptica. Rezultati su pokazali kako niti jedna analizirana vrsta pingvina ne posjeduje funkcionalne gene za osjetne receptore koji prepoznaju slatko, gorko i umami. To je posebno čudno u slučaju mesojeda s obzirom na umami koji daje snažan, pikantan okus. Nasuprot tome, ostale ptice imaju gene za prepoznavanje gorkog i umami okusa, ali ne i za slatko.

Zašto je to tako? Razlog bi se mogao pronaći u činjenici da im ti okusi nisu potrebni, s obzirom da pingvini gutaju svoju hranu, ne žvaču je, a time su postepeno i izgubili te okusne receptore. Moguće je da su zadržali samo dva jer im receptor za kiselo pomaže prepoznati trulu hranu, a receptor za slano pomaže im pratiti unos toga minerala. Također, to može biti povezano i s činjenicom da protein TRPM5, potreban za prepoznavanje preostala tri okusa, ne funkcionira najbolje na niskim temperaturama. Budući da su pingvinima ti geni postali suvišni, vjerojatno su s vremenom postupno mutirali i izgubili svoju prvotnu funkciju. Stoga, evolucijski rečeno, ono što ne koristiš, s vremenom izgubiš.

Izvor: Current Biology, University of Michigan, New ScientistBBC News

7 komentara

7 Comments

 1. Antonio Zawuković

  21 veljače, 2015 u 2:15 pm

  what else is there…

 2. Senada Junuzović

  21 veljače, 2015 u 2:20 pm

  Duše drage, nikad neće znati šta je čokolada 🙁 😀

 3. Vedran Ožir

  21 veljače, 2015 u 3:05 pm

  da ti to znači da mogu prestati hraniti pričice napolitankama sa čokoladom? 😀

 4. Mark Doroti

  21 veljače, 2015 u 4:11 pm

  Briga ih

 5. VisarEnsar Karaxhiu Ex Sakmani

  21 veljače, 2015 u 8:49 pm

  Ensar Sakman

 6. El Niño

  22 veljače, 2015 u 4:48 am

  Ti si pingvin pa znas kaj oni osjete

 7. Krešo Rebernik

  22 veljače, 2015 u 6:14 pm

  pa to je pingvin…

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

Stručnjaci upozoravaju da bi gubitak osjetila okusa i mirisa mogao biti znak zaraženosti koronavirusom.

Na rubu znanosti

Mozart nije imao šanse

Psihologija

Znanstvenici iz Innsbrucka su obuhvatili više od tisuću odraslih osoba u studiji kako bi istražili njihove preferencije u hrani i okusima. Sudionici su radili...

Neuroznanost

Nezdrava hrana aktivira “zonu nagrađivanja” u mozgu, gdje djeluju droge i alkohol. Svaki put kad jedete šećer mozak oslobađa hormon sreće dopamin i osjećate...

Oglašavanje