Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Pjesma Macarena spašava živote

Veza starog ljetnog hita i masaže srca

Otkriće španjolskih znanstvenika kaže da pjesma La Macarena ima dobar ritam koji je povoljan za – spašavanje života. Zvuči neobično, ali za sve to postoji dobro objašnjenje.

La Macarena je nekoć bila ultimativni ljetni dance hit, a sada se ta pjesma spominje kao dobar materijal za spašavanje života. Znanstvenici iz Barcelone koji su to otkrili savjetuju da se treba držati tog ritma kada se prakticira masaža srca.

Dodatan plus je to što, vjerojatno, gotovo svatko zna kako ide ritam tog hita pa se s lakoćom može prisjetiti ako želi dobar tempo pri tom hitnom zahvatu, a to bi bilo 100 do 120 kompresija u minuti.

Znanstvenici su i pokušali dokazati da njihova teza funkcionira. Na Autonomnom sveučilištu u Barceloni i u Kliničkoj bolnici u Barceloni je regrutirano 164 studenta medicine u ulozi pokusnih kunića.

Studenti su bili podijeljeni u tri skupine, a svima je bilo zajedničko to da su zadužene za primjenu masaže srca na lutkama u tijeku određenog broja minuta.

Rezultati su bili najbolji kod one grupe koja je koristila metronom na aplikaciji mobilnog telefona, koji je bio podešen na 103 otkucaja u minuti. U toj skupini 91% je držalo pravi ritam, ali mana te grupe je bila ta što su oni “najviše čekali s prvom kompresijom”.

Oni kojima je rečeno da mentalno slijede ritam popularne Macarene (morali su najprije dokazati da znaju ritam) držali su se ritma u razini 74%, no oni su i brzo počinjali, za razliku od prve grupe.

Na kraju, samo je 24% onih od kojih je zatraženo da rade masažu bez uputa slijedilo dobar ritam.

 

https://www.youtube.com/watch?v=gwWRjvwlLKg

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...

Neuroznanost

O svom mozgu često mislimo kao o jednom velikom organu unutar naših lubanja, no on se zapravo sastoji od mnogo malih struktura koje nam...

Psihologija

Tijekom više od pet proteklih desetljeća provođena su temeljita istraživanja o preferencijama žena, odnosno tražen je odgovor na pitanje što to točno nekog muškarca...

Oboljenja i poremećaji

Prekovremeni rad poguban je za srce, govore rezultati dugogodišnje studije koja uključuje preko 10 000 londonskih državnih službenika. U istraživanju, objavljenom 12. svibnja u...

Oglašavanje