Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

Placebo ima bolje djelovanje na staložene ljude

Mrzovoljni ste zbog toga što vas nešto boli? Ili vas to izuzetno ljuti? Ako je tako, možda ne biste trebali posegnuti ni za kakvim placebom jer vam, prema najnovijoj studiji, neće donijeti nikakvo olakšanje. Šećerne tabletice, tvrdi se, manje su učinkovite kod ljudi kratkoga fitilja. Rad je objavljen u časopisu Neuropsychopharmacology.

Već stoljećima liječnici znaju da se stanje nekih pacijenata poboljšava nakon što im se daju lažni lijekovi, primjerice tablete koje ne sadrže prave sastojke lijeka. Pa kako liječnici mogu predvidjeti koji će od njihovih pacijenata imati najviše dobrobiti od “placebo efekta”?

Da bi to doznali, znanstvenici su proveli 50 dobrovoljaca kroz niz individualnih testova. Zatim im je intramuskularno injektirana mala količina slane otopine i rečeno im je da je to nešto što će im smanjiti bol. Iako je to “nešto” zapravo bila varka.

Istraživači su otkrili da lažni lijekovi ne djeluju u tolikoj mjeri na ljude koji naginju neprijateljskom ponašanju. Najbolji učinak imaju na ljude koji su prirodno prilagodljivi i altruistični.

Tijela ispitanika koji su imali reakciju na lažno liječenje proizvela su više prirodnih, vlastitih analgetika. To je dobra vijest za staložene ljude i dodatni razlog za ljutnju onima koji to nisu.

Studiju možete pročitati na stranicama časopisa Nature.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Alternativna medicina

Ako ste se pitali, homeopatija je jednako učinkovita kao i svaki drugi placebo. Ustvrdila je to, među ostalima, i studija Sveučilišta Bond. Homeopatija je,...

Biokemija

Milijarde godina evolucije ne mogu se promijeniti jednostavnom tabletom.

Oglašavanje