Connect with us

Znanost

Planete i mjeseci

Planeti veličine Zemlje mogli bi biti u našem najbližem susjedstvu

Koristeći javno dostupne podatke s NASA-inog svemirskog teleskopa Kepler, astronomi iz Harvard-Smithsonian Centra za astrofiziku (CfA), otkrili su da 6 posto crvenih patuljaka ima planete veličine Zemlje s uvjetima povoljnim za život. Budući da su crveni patuljci najčešće zvijezde u našoj galaksiji, najbliži zemljoliki planet mogao bi biti udaljen samo 13 svjetlosnih godina.

egzoplanet

Sada shvaćamo da se druga Zemlja vjerojatno nalazi u našem “dvorištu” i samo čeka da je pronađemo,” rekla je Courtney Dressing, astronom s Harvarda i glavna znanstvenica u ovom projektu.

Dressing je predstavila svoja saznanja na konferenciji za novinare u Harvard-Smithsonian Centru za astrofiziku, Cambridge, Massachusets.

Crveni patuljci su manji, hladniji i bljeđi od našeg Sunca. Prosječan crveni patuljak je tri puta manji od Sunca i ima tisuću puta slabiji sjaj. Niti jedan crveni patuljak nije vidljiv golim okom sa Zemlje.

Usprkos njihovom prigušenom sjaju, ove zvijezde su dobra mjesta za traženje zemljolikih planeta. Crveni patuljci čine 75 posto svih zvijezda u našoj galaksiji, pa ih, sve skupa, ima najmanje 75 milijardi. Signal planeta u prolasku ispred matične zvijezde je jači što je sama zvijezda manja, pa tako svijet veličine Zemlje blokira veću površinu (sjaj) diska svoje matične zvijezde. A budući da planet treba kružiti bliže oko hladnije zvijezde da bi bio u zoni povoljnoj za život, veća je vjerojatnost da ćemo sa Zemlje opaziti njegov prolazak ispred zvijezde.

Dressing je izdvojila Keplerov katalog sa 158 tisuća promatranih zvijezda, da bi identificirala sve crvene patuljke. Zatim je ponovo analizirala te zvijezde da bi preciznije izračunala njihove mase i temperature. Otkrila je da su gotovo sve te zvijezde manje i hladnije nego što se prije pretpostavljalo.

Budući da je veličina planeta u prolazu određena u odnosu na veličinu zvijezde, odnosno na osnovi toga koliko planet zaklanja disk zvijezde, otkriće da su te zvijezde ustvari manje govori nam da su i sami planeti manji. Također, hladnija zvijezda bi, u tom slučaju, imala manje područje povoljno za život.

Dressing je identificirala 95 kandidata, planeta, koji kruže oko crvenih patuljaka. Ovo podrazumijeva da najmanje 60 posto takvih zvijezda ima planete manje od Neptuna. Ipak, većina njih nisu bili baš prave veličine ili temperature, da bi se smatrali zaista sličnima Zemlji. Tri planetarna kandidata bili su ujedno i  topli i približno jednake veličine kao Zemlja. To statistički znači da bi 6 posto svih crvenih patuljaka trebalo imati planet sličan Zemlji.

“Poznat nam je razmjer postojanja nastanjivih planeta oko najuobičajenih zvijezda u našoj galaksiji”, rekao je koautor istraživanja, David Charbonneau (CfA). “Taj postotak podrazumijeva da će nam biti znatno lakše tražiti život izvan Sunčevog sustava nego što smo prije mislili.”

Naše Sunce je okruženo rojem crvenih patuljaka. Oko 75 posto nama najbližih zvijezda su crveni patuljci. Budući da bi 6 posto njih trebalo udomljavati naseljive planete, najbliži svijet poput Zemlje je, vjerojatno, udaljen samo 13 svjetlosnih godina.

Lociranje obližnjih zemljolikih planeta moglo bi zahtijevati upotrebu malog specijaliziranog teleskopa ili velike mreže zemaljskih teleskopa. Naknadna proučavanja instrumentima poput Velikog Magellanovog teleskopa i James Web svemirskog teleskopa mogla bi nam otkriti da li neki topli planet koji prolazi ispred svoje zvijezde ima atmosferu, a zatim  bi mogli ispitati i sastav njegove atmosfere.

 Takav jedan svijet bio bi drugačiji od našeg vlastitog. Kružeći tako blizu svoje zvijezde, planet bi vjerojatno bio pod njenim jakim gravitacijskim utjecajem. Ipak, to ne mora značiti nepostojanje života, budući da bi razmjerno debela atmosfera ili duboki ocean mogli rasporediti toplinu po cijelom planetu. I dok mladi crveni patuljci izbacuju snažne (solarne) baklje ultraljubičaste svjetlosti, atmosfera bi mogla štititi život na površini planeta. U stvari, takvi potresni događaji mogli bi čak i pomoći razvitku života.

“Nije potreban planet identičan Zemlji da bi na njemu bilo života”, rekla je Dressing.

Budući da crveni patuljci imaju duži vijek od zvijezda poput Sunca, ovo otkriće povećava zanimljivu mogućnost da bi život na takvim planetima mogao biti mnogo stariji i razvijeniji nego život na Zemlji.

“Mogli bismo pronaći “Zemlju” koja je stara 10 milijardi godina”, kazao je Carbonneau.

Tri planetarna kandidata u području mogućeg razvitka života (kolonizacije) koja su identificirana u ovom proučavanju su objekti Keplerovog zanimanja (Kepler Objects of Interest – KOI),; KOI 1422.02 koji ima veličinu od 90 posto veličine Zemlje i nalazi se u 20-dnevnoj orbiti; KOI 2626.01, koji je 1,4 puta veći od našeg planeta, a okruži matičnu zvijezdu za 38 dana; te KOI 854.01 veći od Zemlje 1,7 puta s orbitalnim putom u trajanju od 56 dana. Sva tri planeta locirana su na udaljenosti od oko 300 do 600 svjetlosnih godina i kruže oko zvijezda čije se temperature kreću od 3200 do 3300 stupnjeva Celzija (5700-5900 stupnjeva Fahrenheita). Za usporedbu, naše Sunce na svojoj površini ima temperaturu od oko 5500 stupnjeva Celzija (10.000 stupnjeva Fahrenheita).

Ovi rezultati bit će objavljeni u časopisu The Astrophysical Journal.

Sa središtem u Cambridgeu, Massachusetts, Harvard-Smithsonian Centar za astrofiziku (CfA) predstavlja zajedničku suradnju između Smithsonian Astrophysical Observatory i Harvard College Observatory. Znanstvenici CfA, organizirani u 6 istraživačkih odjela, proučavaju podrijetlo, razvoj i krajnju sudbinu našeg svemira.

Izvor: Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics

9 komentara

9 Comments

 1. Dora Lucija Matić

  ožujak 5, 2013 kod 7:09 pm

  jel to preko kod dragice? znala sam ja da kurva nešto skriva!

 2. Nikola Stojilković

  ožujak 5, 2013 kod 7:09 pm

  to i mi ssvi koji smo razbolili smo se

 3. Carlito Brugante

  ožujak 5, 2013 kod 7:48 pm

  ziher su kod Dragice prek,sigurno ih ona skriva-kurva je to koja ne preza pred ničim:D

 4. Onli D Tomo

  ožujak 5, 2013 kod 8:15 pm

  Pa i jesu, i to najbliza dva. Ko je pisal naslov svaka cast

 5. Tomislav Tomic

  ožujak 5, 2013 kod 8:21 pm

  adventavit assinus pulcher at fortisimus………..

 6. Tomislav

  ožujak 5, 2013 kod 9:35 pm

  adventavit pulcher at fortisimus

 7. Kristijan Galović

  ožujak 5, 2013 kod 9:07 pm

  U mom nisu,vidil bi ih sa balkona 😉

 8. Milan Banic

  ožujak 5, 2013 kod 11:38 pm

  Sto ako je iza sunca udaljena isto kao I zemlja od sunca nikad je nemozemo vidit

 9. Senad Kolasinac

  ožujak 6, 2013 kod 5:23 pm

  @Milan: i da se vrti istom brzinom? I da je ne vide letjelice koje idu na spoljne planete? Zar ne bi primijetili gravitacijske efekte? Kako bi objasnio formiranje dvije planete na istoj putanji, i to jedino u slučaju Zemlje, a ne drugih planeta? Btw, ako su dvije, onda nisu planete (nađi definiciju planete)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Planete i mjeseci

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh