Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Planine na Plutonu imaju čudne snježne pokrivače od metana

Foto: NASA

Planine na Plutonu imaju snježne vrhove, ali se ti vrhovi poprilično razlikuju od onih na Zemlji. Štoviše, ove snježne kape nisu napravljene od smrznute vode, već od jednog plina koji se kondenzira i zamrzava na planinskim vrhovima.

NASA-ina letjelica New Horizons je 2015. godine proletjela na oko 12.500 kilometara od Plutona i otkrila iznenađujuće raznolik krajolik, piše Space.

Ledene površine na ovom udaljenom patuljastom planetu su vrlo raznovrsne. pa variraju od smrznutog metana, preko smrznutog nitrogena, pa sve do leda koji je nastao zamrzavanjem vode. Stručnjaci tvrde da su temperature toliko niske da je taj led tvrđi od kamena, a planine na Plutonu su napravljene upravo od takvog ledenog materijala.

Foto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute, Thomas Pesquet/ESA

U područjima Pigafetta Montes i Elcano Montes primijećeni su i snježni vrhovi koji podsjećaju na one koji se nalaze na Zemlji, što je bilo zanimljivo, s obzirom na to da takvi predjeli do sada nisu viđeni nigdje osim na našem planetu. Pigafetta Montes ide 3,5 kilometara u visinu, a snježne kape se pojavljuju već na visini od 1,5 kilometara. Sastav tog snježnog pokrivača nije bio poznat, a vjerovalo se da je riječ o vodenom ledu, a ne smrznutom metanu ili mješavini sa smrznutim nitrogenom.

Foto: Tanguy Bertrand et al

Kako bi odgovorili na pitanje porijekla snježnog pokrivača, stručnjaci su proučavali snimke visoke rezolucije koje su stigle s letjelice New Horizons. Nakon određenog vremena utvrdili su da se radi o skoro čistom smrznutom metanu s tek slabim tragovima smrznutog nitrogena. Osim toga, zahvaljujući novoj simulaciji otkriveno je i da snježne kape formiraju jedinstveni atmosferski procesi, što znači da su nastale na potpuno drugačiji način od onih na Zemlji, što se može i vidjeti na priloženoj ilustraciji.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Sve više ljudi tvrdi da bi svemir mogao omogućiti milijardu puta veću industrijsku proizvodnju od ove koje imamo na Zemlji. Iako ovakve tvrdnje zvuče...

Svemir

Astronautkinja američke svemirske agencije Kate Rubins zbog svog posla na dan izbora neće moći biti kod kuće, pa je iskoristila jedinstvenu priliku za rano...

Svemir

Do incidenta je došlo zbog količine materijala koji je prikupljen, pa se kamenje zabilo u vrata kontejnera i uzrokovalo njegovo rasipanje u svemir.

Svemir

NASA-in astronaut i dva ruska kozmonauta u letjelici Soyuz MS-16 sletjeli su u kazahstanske stepe nakon što su proveli 196 dana u orbiti na...