Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Planinski svizac postaje sve veći zbog klimatskih promjena

Duža ljeta uzrokuju da veliki planinski glodavci zvani svisci rastu veći i postaju bolji u preživljavanju, prema 33-godišnjem istraživanju objavljenom u časopisu Nature.

Istraživanje koje su proveli znanstvenici s Imperial College London i suradnici u Velikoj Britaniji i SAD-u bavilo se populacijom žutoprsih svizaca (Marmota flaviventris), koji su velike `vjeverice` koje žive pod zemljom na oko 3 000 metara u Colorado Rocky Mountains.

Regionalne promjene u klimi stvorile su duža ljeta i dovela do ranijeg buđenja svizaca iz hibernacije dajući im tako više vremena za razmnožavanje i debljanje prije sljedećeg perioda hibernacije. Studija pokazuje da svisci rastu deblji i zdraviji, kao rezultat promjena. Duža ljeta također znače da se pojedini svisci razmnožavaju ranije i veća je vjerojatnost da će njihovo potomstvo preživjeti nadolazeću zimu, tako da se populacija svizaca povećava.

Žutoprsi svisci prilagođeni su životu u okruženju s kratkim ljetima i dugim zimama hibernirajući po sedam do osam mjeseci u godini. Neuspjeh da dobiju dovoljno na težini prije hladnijih mjeseci može biti opasno po život jer svizac izgubi oko 40 posto svoje tjelesne mase tijekom hibernacije. Sadašnje istraživanje, koje je počelo 1962. godine i koje se usredotočuje na najopsežnije podatke prikupljene između 1976. i 2008. godine, prvo je istraživanje bilo koje vrste koje pokazuje da promjene u sezonskim periodima mogu istovremeno uzrokovati promjene u tjelesnoj masi i u veličini populacije.

Dr. Arpat Ozgul, vodeći autor istraživanja iz Department of Life Sciences na Imperial College, London, rekao je: “Svisci su budni samo četiri do pet mjeseci u godini. Ti su mjeseci vrlo burni za njih – oni moraju jesti i udebljati se, postati gravidni, dati potomstvo i spremiti se opet za hibernaciju. Budući da su ljeta postala duža, svisci imaju više vremena da sve to naprave i narastu prije nadolazeće zime te je tako veća vjerojatnost da će uspjeti i preživjeti.

” Mi smo promatrali promjene u tjelesnoj masi pojedinih svizaca tijekom posljednje 33 godine i promjene u veličini njihovih populacija tijekom posljednjih 10 godina, ali ne znamo što bi se moglo dogoditi u budućnosti. Hoće li populacija napredovati s promjenama klime? Sumnjamo da je ovaj rast populacije kratkoročni odgovor na produženje ljeta. Nadamo se da će nastavljanje ovog dugoročnog istraživanja ukazati na buduće važne odgovore svizaca na klimatske promjene”, dodao je dr. Ozgul.

Da bi došli do svojih zaključaka, istraživači su analizirali podatke o tjelesnoj masi, preživljavanju i reprodukciji ženki žutoprsih svizaca u Rocky Mountains u Coloradu. Svake godine istraživači su klopkama hvatali svisce u svakoj koloniji više puta tijekom ljeta i pojedinačno ih obilježavali koristeći se označenim ušnim markicama. Zabilježili su spol, težinu i reproduktivno stanje svake uhvaćene životinje.

Rezultati pokazuju da se prosječna masa odraslih svizaca povećala s 3 094 grama u prvoj polovici istraživanja na 3 433 grama u drugoj polovici. Istraživanje također pokazuje se rast populacije povećao s 0.56 svizaca godišnje između 1976. i 2001.godine na 14.2 svisca godišnje između 2001. i 2008. godine.

Profesor Tim Coulson, jedan od autora ovog istraživanja s Department of Life Sciences na Imperial College London, rekao je: “Svisci su nam pružili još jedan primjer kako klimatske promjene mogu utjecati na prirodni svijet. Mi smo pokazali kako možemo modelirati posljedice promjena u okolišu na divljim populacijama. Ako možemo biti bolji u predviđanju kako će najvjerojatnije klimatske promjene utjecati na prirodni svijet, možda možemo smisliti načine da pomognemo vrstama za koje je predviđeno da će na njih nepovoljno utjecati naše brzo mijenjanje klime.

“Profesor Sir Brian Hoskins, direktor Grantham Institute for Climate Change na Imperial College London, rekao je: “Znanstvenici su proveli brojna istraživanja na životinjama i biljkama koje nam mogu reći o utjecajima klimatskih promjena. Današnje istraživanje pokazuje da su svisci također jedna od tih vrsta, koji djeluju kao `kanarinci` klimatskih promjena, dajući nam rano upozorenje o učincima klimatskih promjena na naše prirodno okruženje. ”

Izvor: Imperial College London

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje