Connect with us

Znanost

Biotehnologija

Plaštevi za nevidljivost hvataju dugu

Mnogi od onih koji tek očekuju da se napravi plašt za nevidljivost možda će biti iznenađeni kada saznaju da je skupina američkih znanstvenika već napravila 25 tisuća pojedinačnih plašteva nevidljivosti. Ali ti ogrtači imaju samo 30 mikrometara u promjeru i položeni su svi zajedno na 25 milimetara dugoj zlatnoj podlozi.

Ovaj niz plašteva nevidljivosti prvi je takve vrste na svijetu, a izradili su ga znanstvenici sa Sveučilišta u Townsonu i Sveučilišta u Marylandu, koji su o tome napisali rad u časopisu New Journal of Physics.

Iako se u pričama od takvih plašteva očekuje da svakodnevni predmeti nestanu isto onako kako to učini plašt Harryja Pottera, ovi plaštevi  rade nešto drugo; mogu se koristiti da se uspori ili čak zaustavi svjetlost, stvarajući pojavu poznatu kao “zarobljavanje duge”. Zarobljena duga može se koristiti u malim biosenzorima za identifikaciju bioloških materijala na temelju količine svjetlosti koju su apsorbirali i onda naknadno emitirali, a što je poznato kao fluorescentna spektroskopija. Tako usporeno svjetlo ima jaču interakciju s molekulama od svjetlosti koja putuje normalnim brzinama, čime se omogućava detaljnija analiza.

Dr. Vera Smolyaninova je kao vodeći autor studije rekla: “Korist ovog biočipa jest u tome da imate veliki broj malih senzora, što znači da se njime može obavljati mnogo testova odjednom. Na primjer, moglo bi se testirati DNK jedne osobe po više genetskih svojstava u samo jednom potezu. U ovom našem nizu plašteva svjetlost se zaustavlja na rubu svakog plašta. To znači da smo u stanju učiniti “spektroskopiju na-čipu” i ispitivanje fluorescencije na tisućama mjesta, a sve odjednom.”

Tih 25 tisuća plašteva za nevidljivost ravnomjerno se rasprostire na zlatnoj podlozi, s tim da svaki plašt ima mikroleću koja savija svjetlost oko sebe te svi zajedno učinkovito skrivaju područje na sredini podloge koja nosi plašteve. Dok se svjetlost probija kroz razmake između svakog pojedinog plašta, različite komponente svjetla ili boje zaustavljaju se na sve užim mjestima među plaštevima stvarajući tako dugu.
Da bi se napravilo polje plašteva nevidljivosti uzeto je već postojeće i na tržištu dostupno polje sastavljeno od pojedinačnih mikroleća. Ono je obloženo filmom od zlata. Nakon toga se cijelo polje postavilo, sa zlatnom stranom okrenutom prema dolje, na stakleni slajd koji je također bio obložen zlatom stvarajući tako dvostruki sloj. U to je polje usmjerena laserska zraka kako bi testirala svojstva plašteva pod različitim kutovima.

Istraživači vjeruju da ova vrsta polja može poslužiti i za testiranje performansi pojedinih plašteva nevidljivosti, posebno u slučajevima u kojima oni mogu biti smješteni jedan blizu drugog. Tom ispitivanju pomaže i usmjerenje svjetla. U ovom su istraživanju plaštevi radili jako dobro kada je svjetlo sjalo duž nizova plašteva, a kada je svjetlost bila usmjerena pod različitim kutovima, jasno su se otkrivale nepravilnosti u radu.

Kao magistar informacijske znanosti, iz profesionalnih razloga posebno prati razvoj kako gospodarskih i znanstvenih prilika u zemlji i svijetu, tako i općih kulturnih i drugih događanja poput razvoja tehnologije i njezinog utjecaja na društvo.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Više u Biotehnologija

Popularno

Na Vrh