Connect with us

Znanost

Oboljenja i poremećaji

Plastika guši muški rod


Izlaganje visokim koncentracijama ftalata u trudnoći može dovesti do poremećaja u normalnom razvijanju muškog mozga kod još nerođenih dječaka. Ftalati prisutni u plastici su anti-androgene supstance koje mogu utjecati na djelovanje testosterona, hormona odgovornog za stvaranje muškog mozga.

Iako rezultati još trebaju biti potvrđeni, do sada se pokazalo kako je ftalate moguće povezati sa poremećajima u razvoju muških genitalnih organa. Rezultati se također poklapaju sa dosadašnjim saznanjima o utjecaju hormona na razvoj mozga, to jest u razvijanju “muškog” ili “ženskog” mozga.

Ftalati se inače koriste u izradi plastike – konkretno služe kako bi omekšali plastične proizvode. Najviše zabrinjavaju ftalati DEPH i DBP koji se u organizam unose preko hrane. Ova dva ftalata se najčešće koriste u proizvodnji polivinil klorida (PVC). Ftalate, osim što ih nalazimo u proizvodima koji dolaze u direktan kontakt sa hranom, nalazimo u cjevovodima, sapunima i losionima. Dosadašnji rezultati pokazuju da postoji poveznica između povišene količine ftalata DEPH i DBP i drukčijeg ponašanja muške djece. Ponašanje djevojčica tijekom ispitivanja nije pokazalo nikakve razlike u odnosu na ftalate.

Studija je provedena na malom primjerku trudnica koje su rodile između 2000 i 2003. Test njihovog urina na prisutnost ftalata čuvan je dok djeca nisu porasla dovoljno da bi se igrala. Djeca su tada bila stara od 3 do 6 godina. Nakon preliminarnog ispitivanja roditelja o navikama djece, istražitelji su pokušali ocijeniti tendenciju djece da biraju među ponuđenim igricama, od kojih su neke bile tipično muške dok su druge bile za curice.

Pokazalo se da su dječaci čije su majke imale povišene koncentracije toksina tijekom trudnoće imali manju tendenciju igranja tipičnih muških igara. Izgleda da je koncentracija ftalata koja je bila prisutna u urinu za vrijeme trudnoće u snažnoj korelaciji sa stupnjem “ženskastog” ponašanja promatranih dječaka.

Izvor: sciencedaily.com

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Oboljenja i poremećaji

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh