Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Plastika guši muški rod

Izlaganje visokim koncentracijama ftalata u trudnoći može dovesti do poremećaja u normalnom razvijanju muškog mozga kod još nerođenih dječaka. Ftalati prisutni u plastici su anti-androgene supstance koje mogu utjecati na djelovanje testosterona, hormona odgovornog za stvaranje muškog mozga.

Iako rezultati još trebaju biti potvrđeni, do sada se pokazalo kako je ftalate moguće povezati sa poremećajima u razvoju muških genitalnih organa. Rezultati se također poklapaju sa dosadašnjim saznanjima o utjecaju hormona na razvoj mozga, to jest u razvijanju “muškog” ili “ženskog” mozga.

Ftalati se inače koriste u izradi plastike – konkretno služe kako bi omekšali plastične proizvode. Najviše zabrinjavaju ftalati DEPH i DBP koji se u organizam unose preko hrane. Ova dva ftalata se najčešće koriste u proizvodnji polivinil klorida (PVC). Ftalate, osim što ih nalazimo u proizvodima koji dolaze u direktan kontakt sa hranom, nalazimo u cjevovodima, sapunima i losionima. Dosadašnji rezultati pokazuju da postoji poveznica između povišene količine ftalata DEPH i DBP i drukčijeg ponašanja muške djece. Ponašanje djevojčica tijekom ispitivanja nije pokazalo nikakve razlike u odnosu na ftalate.

Studija je provedena na malom primjerku trudnica koje su rodile između 2000 i 2003. Test njihovog urina na prisutnost ftalata čuvan je dok djeca nisu porasla dovoljno da bi se igrala. Djeca su tada bila stara od 3 do 6 godina. Nakon preliminarnog ispitivanja roditelja o navikama djece, istražitelji su pokušali ocijeniti tendenciju djece da biraju među ponuđenim igricama, od kojih su neke bile tipično muške dok su druge bile za curice.

Pokazalo se da su dječaci čije su majke imale povišene koncentracije toksina tijekom trudnoće imali manju tendenciju igranja tipičnih muških igara. Izgleda da je koncentracija ftalata koja je bila prisutna u urinu za vrijeme trudnoće u snažnoj korelaciji sa stupnjem “ženskastog” ponašanja promatranih dječaka.

Izvor: sciencedaily.com

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Istraživači Sveučilišta u Sjevernoj Karolini pokušali su objasniti zašto morske kornjače progutaju ogromne količine plastičnog smeća kad naiđu na njega. I odgovor je –...

Bakterije i virusi

Rasadnici bakterija i gljivica

Ekologija i okoliš

Izvoz onečišćenog plastičnog otpada u zemlje u razvoju bit će zabranjen ili ograničen novim zakonom. Pravilo predstavljeno parlamentu Velike Britanije ima za cilj zaštitu...

Ekologija i okoliš

Do 2050. godine smeće u oceanu će nadvladati ribu, a preko 5,25 trilijuna komada plastičnog otpada već se nalazi u svjetskim morima. Statistike su...

Oglašavanje