Connect with us

Znanost

Geografija i geologija

Po prvi puta mapirana područja s najviše ugroženih životinja

Znanstvenici su locirali područja na svijetu gdje se javljaju evolucijski različiti i globalno ugroženi (EDGE) sisavci i vodozemci. Regije u kojima se nalazi najviše ovakvih vrsta izdvojene su kao prioriteti za očuvanje.

Crno-bijeli lemur. (Credit: tomalin wildviews)

Karta pokazuje da su ova prioritetna područja za očuvanje sisavaca i vodozemaca različita, pokazujući odvojene evolucijske povijesti i prijetnje s kojima su se životinje suočavale. Što se tiče sisavaca, ključna područja su jugoistočna Azija, južna Afrika i Madagaskar, dok su u slučaju vodozemaca kao prioriteti izdvojeni Srednja i južna Amerika.

Profesor Jonathan Baillie rekao je kako je ova karta alarmantna. Tek pet posto područja na kojima se nalaze EDGE sisavci i 15 posto područja s EDGE vodozemcima je zaštićeno. “Ova naglašena područja trebalo bi zaštititi jer sadrže životinje koje su ugrožene, ali i zbog životinja koje su jedinstvene po svojem izgledu, načinu života i ponašanju. Ova će karta pridonijeti očuvanju nekih od najposebnijih vrsta na Zemlji”, rekao je Baillie.

Madagaskarski crno-bijeli lemur je najveći lemur na svijetu i ugrožen je zbog pretjeranog lova i gubitka staništa uslijed sječe drva te uništavanja agrikulture. Ostale životinje koje nastanjuju područja od visoke važnosti su crni nosorog i zapadna nizinska gorila.

Vodozemci su najugroženiji kralješnjaci na Zemlji. Meksički daždevnjak (aksolotl) je ugrožen zbog urbanizacije, zagađenih voda i nove vrste ribe koja jede njegove mlade. S kartama koje lociraju ovakve EDGE vodozemce moguće je povećati aktivnost na području očuvanja vrsta. U ovom slučaju, to bi bile države poput Meksika, Kostarike i Guatemale gdje ima najviše ugroženih vrsta vodozemaca.

“Ovo je prva globalna karta koja, uz ugroženost, uzima u obzir i jedinstvenost životinja. Sada kada smo locirali područja s najviše ugroženih vrsta životinja, možemo početi djelovati i učiniti sve što je potrebno kako bi ih zaštitili”, rekao je vodeći autor studije, Kamran Safi.

Izvor: Zoological Society of London

Babuške su zle.

3 komentara

3 Comments

 1. Sheva Milan

  27 svibnja, 2013 kod 7:43 pm

  jedina ugrozena vrsta na ovoj planeti su Hrvati,ajmo ih ocuvati.

 2. Kurgan Anarhy

  28 svibnja, 2013 kod 8:59 am

  Pored ljudi neće ostati nijedna životinja i to još u ovom stoljeću.

 3. Miroslav Snajder

  29 svibnja, 2013 kod 9:11 am

  Sve su životinje ugrožene!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Geografija i geologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh